Aliağa’da Şarapçılık hızla gelişiyor

02.05.2006
  •  A 
Aliağa Ticaret Odası’nda 10 yıl meclis üyeliği yapmış olan Numan Özkan, 15 yıl önce aileden kalma üzüm bağlarını geliştirerek şarap sektörünün gözde üreticilerinden biri haline geldi.

Aliağa'da uzun yıllar Müteahhitlik de yapan Aliağa Ticaret Odası eski Meclis Üyesi Makine Mühendisi Numan Özkan, ağabeyi Sezai Özkan ile birlikte aileden gelen üzüm bağlarını geliştirerek kısa sürede şarap sektörünün tercih edilen üreticisi haline geldi. Yılda yaklaşık 400 ton şaraplık üzüm yetiştiren Özkan, Kavaklıdere ve Tekel'den sonra Doluca'ya da üzüm üretmeye başladı.

Aliağa Ticaret Odası’nda 10 yıl meclis üyeliği ve yönetim kurulu üyeliği de yapmış olan makine mühendisi Numan Özkan, 15 yıl önce aileden kalma üzüm bağlarını geliştirerek şarap sektörünün gözde üreticilerinden biri haline geldi. 1900'lü yıllarda Aliağa'ya yerleşen ailesinin üç kuşaktır bağcılık yaptığını söyleyen Özkan, ağabeyi Sezai Özkan'la bu işi geliştirmeye karar vererek Müteahhitlik olan mesleklerini bıraktıklarını söyledi.

 

YILDA 400 TON ŞARAPLIK ÜZÜM ÜRETİYOR

Daha önce ailesinin geleneksel olarak yaptığı bağcılığı geliştirmeye karar vererek 15 yıl önce Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nin yanındaki bağları rehabilite etmeye karar verdiklerini belirten Özkan, “Aileden kalan bağları sökerek yerlerine Granaj, Alicante, Boğazkere, Merlot, Şiraz, Öküzgözü gibi yeni üzüm türleri diktik. Kısa bir süre sonra şarap üreticisi şirketlerden teklifler aldık.” Dedi.

Şarap kültürünün artmaya başlamasıyla bağları geliştirdiğini kaydeden Numan Özkan, “Sanayi sektörüyle bilinen Aliağa’da istenirse bilimsel yöntemlerle bağcılık da yapılabileceğini gösterdik. Halen yılda 400 tona yakın şaraplık üzüm üretiyoruz” dedi.

 

210 DEKARDA MODERN YÖNTEMLERLE ÜRETİM YAPIYOR

Şarap firması Doluca'nın desteği sonucu üretim tekniklerini de geliştirdiklerini söyleyen Özkan, “Fidanları Fransa'dan getiriyoruz. Burada ilk kez tüp sistemle bağlar oluşturduk. Teknolojiyi ve bu konuda bilimsel gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Şu anda 150 dekar alanda yaptığımız üretimi 40 dekar daha büyüteceğiz” dedi. diye konuştu.

Şarapçılık sektörünün birim alandan az ama yüksek kaliteli ürün talep ettiğini ifade eden Numan Özkan, “Biz şarap sektörünün yönlendirmesine göre kendimizi geliştiriyoruz. Örneğin Bağlarımızı şarap sanayiinin isteği doğrultusunda seyrelttik. Böylece birim alandan daha az ama daha kaliteli ürün elde ediyoruz.” Dedi.

 

DEVLETİN VERGİ POLİTİKASI ÜRETİCİYİ ZORA SOKUYOR

Şaraplık Üzüm üreticisi Makine mühendisi Numan Özkan, devletin vergi politikasının üretici sıkıntıya soktuğunu da dile getirerek “Devletin daha çok vergi alalım diye sürekli olarak vergileri artırması bizim gibi üreticileri sıkıntıya sokuyor. ÖTV'yi yüzde 150-170 artırarak kaçakçılığı özendirdi, bağcılığın gelişimini engellendi. Vergi oranları daha düşük olsa üzüm üretimi artacağı için ekonomiye daha fazla katkı sağlanabilir" dedi.

Aliağa'nın şaraplık üzüm için çok elverişli bir toprak ve iklim yapısına sahip olduğunu, bu alanda yatırım yapmak isteyenlere Aliağa'yı öneren Numan Özkan, “Şarap sektörü üreticileri destekleyici çalışmaları arttırırsa bağcılıkta hızlı bir gelişme yaşanır” dedi.