EMLAKÇILAR, SERVİS ŞOFÖRLERİNE VE VİNÇ OPERATÖRLERİNE MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI

EMLAKÇILAR, SERVİS ŞOFÖRLERİNE VE VİNÇ OPERATÖRLERİNE MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI
27.02.2019
  •  A 

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) belgelendirme şirketi olan MEYBEM A.Ş. Mesleki Yeterlilik Sınavları açmaya hızla devam ediyor.

Daha önce birçok meslekte sınav açan Aliağa Ticaret Odası ve MEYBEM A.Ş. gelen talepler doğrultusunda Mesleki Yeterlilik Belgelerine 3 yeni meslek alanı daha ekledi. İnşaat, sanayi ve ikinci el araç satışı meslek kollarında yüzlerce kişiyi belgelendiren Aliağa Ticaret Odası 2019 yılında da sınavlar açmaya devam edecek.

Bu meslek dallarının haricinde emlak bürosu sahipleri, emlak danışmanları, servis aracı hizmeti veren şoförler ve köprülü vinç operatörleri meslek dallarında da Mart 2019’dan itibaren Aliağa Ticaret Odası’nda sınavlar açılacak. Bakanlık tarafından MYK mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale gelen bu mesleklerde ön başvurular Aliağa Ticaret Odası’nda alınmaya başlandı.

Meslek alanlarında çalışanlar mesleki yeterlilik belgesi olmadan 2019 yılından itibaren çalışamayacak. Uygulamalar ve denetimler 2019 itibariyle Bakanlık uzmanları tarafından başlayacaktır. Vatandaşların para cezasına maruz kalmaması için Aliağa Ticaret Odası Eğitim birimine başvurabilirler. Ön kayıtlar 2 adet fotoğraf ve kimlik fotokopisi ile odadan yapılacaktır. (Ayrıntılı Bilgi: 0232 616 4151 Dh. 5 Seçil Şahin)

3 YENİ MESLEK

1. Emlak Danışmanları için Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 ve Emlak Danışmanı Seviye 4: Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan "Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği" ile MYK mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu hale gelmiştir. Mesleki yeterlilik belgesi alınmadığı takdirde, Ticaret Bakanlığı'ndan yetki belgesi verilmeyecektir. Aralık 2019'a kadar MYK mesleki yeterlilik belgesi alınmalıdır.

2. Servis Aracı Şoförleri için Servis Aracı Şoförü Seviye 3: İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "Okul Servis Araçları Yönetmeliği" ile okul öğrencilerini taşıyan şoförlerin MYK mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu hale gelmiştir. Uygulama 2020 yılında başlayacaktır.

3. Köprülü Vinç Operatörleri: MYK tarafından yayımlanan 11 Kasım 2018 tarihinde yayımlanan "Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ" ile "Köprülü Vinç Operatörü Seviye 3" mesleği zorunluluk kapsamına alınmıştır. Üyelerimizin cezai yaptırımla karşılaşmaması adına 11 Kasım 2019 tarihine kadar çalışanlarına mesleki yeterlilik belgesini aldırması gerekmektedir.