Aliağa Ticaret Odası (ALTO) ticari davalara arabuluculuk şartı getirilmesinin ardından, Aliağa iş dünyasına yönelik 'Ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk' konulu seminer düzenlendi.
Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Meclis Başkan Vekili Şenol Dönmez, avukatlar ve Oda üyelerinin katılımıyla düzenlenen seminerde, Moderatör olarak Avukat Meriç Kaptan, Avukat Pelin Kaya ve Avukat Begüm İpek katılımcıları bilgilendirdi.
Seminerde Ticari Davalarda Dava Şartı Arabuluculuğa Başvurma, Ticari Davalarda Dava Şartı Arabuluculuktan Muaf Olma, Türk Ticaret Kanunda Belirtilen Ticari Davalar, Mutlak Ticari Davalar, Özel Kanunlar Gereği Ticari Davalar” konuları başta olmak üzere arabuluculuk ile ilgili birçok konu detaylı olarak katılımcılara anlattı.
Toplantının açış konuşmasını gerçekleştiren Aliağa Ticaret Odası Başkanı Ömer Ertürk, toplantının iş dünyasına, reel sektörümüze daha iyi anlatılması için organize edildiğini belirterek, “İş Mahkemeleri Kanunu ile işçi alacak ve tazminatları, işe iade talepli davalar açısından arabuluculuğa başvurulması dava şartı haline getirilmesinin ardından, 1 Ocak’tan itibaren dava şartı olarak arabuluculuk getirilerek; iş dünyasının faaliyetlerini güven içerisinde yürütebilmesine hizmet etmesi öngörülüyor. İş dünyasının arasındaki ticari uyuşmazlıklarda “Arabuluculuk’’ mekanizmasının kullanılması ile süreçler son derece kısalacak, bununla birlikte mahkemelerin iş yükleri de azalacak. Hangi davayı arabuluculuğa götüreceğiz? Hangisini doğrudan mahkemelere götüreceğiz? Hangi konular zorunlu arabuluculuk kapsamına giriyor? Bu sorularda birçok kafa karışıklığı yaşanıyor. Üyelerimizden gelen talep üzerine, bu konuda bir bilgilendirme toplantısı düzenledik ve faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.
Açış konuşmasının ardından söz alan Avukat Meriç Kaptan ise 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe giren “Ticari Davalarda Arabuluculuk Uygulaması” ile çok sayıda uyuşmazlığın kısa sürede mahkeme dışında çözümlenebileceğini, arabuluculuğun ticari hayata olumlu yansımasının olacağına inandığını ifade etti.
Ticari uyuşmazlıkların mevcut yasal düzenleme çerçevesinde arabuluculukla çözümlenebileceğini, arabuluculuğun ticari hayatta yaşanan alacak ve tazminata ilişkin uyuşmazlıkları kısa sürede çözüme kavuşturabileceğini ifade eden Kaptan, ticari uyuşmazlıkların iş uyuşmazlıklarından farkları olsa da önemli miktarda uyuşmazlığın arabulucular tarafından çözümlenmesinin beklendiğini dile getirdi.
Avukat Begüm İpek, 7155 sayılı Kanun ile ticari davalarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması dava şartı haline getirildiğini belirterek, “Konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri ile ilgili uyuşmazlıklar için önce arabulucuya başvurulacak. Uyuşmazlık bu yolla çözümlenemezse, ara buluculuk sürecinde alınacak son tutanağın aslı veya onaylı kopyası ile dava açılabilecek.” bilgisini paylaştı.
Ticari uyuşmazlıkların mevcut yasal düzenleme çerçevesinde arabuluculukla çözümlenebileceğini, arabuluculuğun ticari hayata da barış getireceğini söyleyen Avukat Pelin Kaya ise, ticari uyuşmazlıkların iş uyuşmazlıklarından farkları olsa da önemli miktarda uyuşmazlığın ara bulucular tarafından çözümlenmesinin beklendiğini ifade etti.
Ticari davalarda arabuluculuk uygulaması sürecine ilişkin detaylı bilgi veren Kaya, şunları kaydetti:
“Ticari uyuşmazlıklarda da başvurular uyuşmazlık konusuna göre yetkili mahkemenin bulunduğu yerdeki arabuluculuk bürosuna veya arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde, görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüne yapılacak. Başvurular, ara bulucunun görevlendirildiği tarihten itibaren altı hafta içinde sonuçlandırılacak. Gerekli olursa arabulucu süreyi iki hafta daha uzatabilecek. Taraflara ulaşılamaması, taraflar katılmadığı için ara buluculuk görüşmesinin yapılmaması, tarafların sürecin sonunda anlaşması veya anlaşamaması hallerinde arabuluculuk faaliyeti son bulacak. Bu durumda arabulucu, son tutanağı tutup arabuluculuk bürosuna bildirecek.”
Alacak ve tazminata ilişkin ticari uyuşmazlıklarda da dava şartı haline getirilen arabuluculuk uygulaması üzerinde durulan toplantı, soru cevap bölümü ile sona erdi.