ALİAĞA İŞ DÜNYASINA TAHKİM ANLATILDI

ALİAĞA İŞ DÜNYASINA TAHKİM ANLATILDI
30.11.2018
  •  A 

Anlaşmazlık ve uyuşmazlıkların çözümü hususunda adli yargıya göre daha hızlı ve ekonomik çözüm üretmesi nedeniyle özellikle dünyada kullanımı gitgide artan bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olan tahkim müessesesi, Aliağa Ticaret Odası’nda düzenlenen bir seminer ile Aliağa iş dünyasına tanıtıldı.

Aliağa Ticaret Odası (ALTO), İmeak DTO Aliağa Şubesi ve İzmir Tahkim Derneği (İZTA) işbirliğiyle gerçekleştirilecek “Ticari Uyuşmazlıkların Çözümünde Tahkim” seminerinde, işverenlerin günümüz ticari ve iktisadi yaşantı içinde karşılaştıkları ticari ve bireysel anlaşmazlık ve uyuşmazlıkların alternatif çözüm yöntemlerinden olan tahkim müessesesinin ayrıntıları ile ilgili iş dünyası temsilcileri bilgilendirildi.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, İş dünyasının, hukuki ihtilafların çözümünde en çok ihtiyaç duyulan hususlardan birinin, hızlı ve az maliyetli bir yargılama olduğunu söyledi.

Dünyada kullanımı gitgide artan bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olan tahkimin, adli yargıya göre daha hızlı çözüm üretmesi nedeniyle özellikle uluslararası iş yapan şirketler tarafından tercih edildiğini ifade eden Başkan Ertürk, “Tahkim kelimesinin anlamı, hakemlikten gelmektedir. Aralarında ticari bir sözleşme bulunan taraflar ya o sözleşme içinde ya da ayrı bir tahkim sözleşmesi imzalamak sureti ile o sözleşme çerçevesinde çıkacak anlaşmazlığı öncelikle mahkemelerde değil oluşturulacak bir hakem heyeti tarafından çözülmesini sağlayabilmekteler. Bu verilen karar ayrıca, yetkili mahkeme tarafından onanmakta ve yaptırım kazanmaktadır. Bizde oda olarak önümüzdeki yılbaşında bünyemizde tahkim uygulamasını hayata geçirmeyi planlıyoruz. Anlaşmazlık ve uyuşmazlıkların çözümü hususunda tahkim kurumu eliyle yargı sisteminin iş yükünü hafifletecek, anlaşmazlıkların çok daha kısa sürede ve çok daha az maliyetli biçimde sonuçlandırılmasını sağlayacak bir yapı hedefleniyor” dedi.

ALTO Başkanı Ömer Ertürk’ten sonra söz alan Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd Doç. Dr. Armağan Ebru Bozkurt Yüksel ilk olarak Ticari Uyuşmazlıkların Çözümünde Tahkim konusu ile ilgili genel bir bilgilendirme yaptı.

Konuşmasının devamında tahkime giriş, tahkim anlaşması hazırlama, Tahkimin Diğer Alternatif Yöntemlerden Farkı ve Avantajları ile tahkimde yargılama usulü konularına değinen Bozkurt Yüksel, Tahkim prosedürünün şirketlerin uyuşmazlıklarını zaman kaybetmeden çözmelerini sağlayan önemli bir yol olduğunu, uzman kurumların ve kişilerin hakem olarak atanmalarının uyuşmazlıkların daha kısa sürede çözümlenmesine ve daha doğru kararlar alınmasına olanak tanıdığını, tahkimin bunun yanı sıra ticari şirketler için çok önemli olan gizlilik esasına göre hareket ettiğini dile getirdi.

Seminer soru cevap kısmının ardından sona erdi.


mer_Ertrk

Armaan_Bozkurt

Katlmclar