ALOSBİ'den ilk ihracat Kanada'ya

10.04.2006
  •  A 
Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nden (ALOSBİ) ilk ihracat Kanada'ya yapıldı. İlk yatırımcı temelinin 30 Eylül 2004'de atıldığı bölgede tam 18 ay sonra yurtdışına ilk ihracat gerçekleştirildi.

Özel Sektör eliyle ve devlet desteği olmadan yapılan Türkiye'nin en büyük OSB'si olma özelliğini taşıyan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nden (ALOSBİ) ilk ihracat Kanada'ya yapıldı. İlk yatırımcı temelinin 30 Eylül 2004'de atıldığı bölgede tam 18 ay sonra yurtdışına ilk ihracat gerçekleştirildi. Bölgedeki Ersa Döküm şirketinin, önceki gün Kanada'ya gönderdiği 70 bin dolarlık otomobil aksamı döküm ürünleri bölgeden yapılan ilk ihracat unvanını kazandı.

 

Dünyanın en gelişmiş ve modern altyapı sistemlerine sahip olan ve Kara- deniz- hava yolu ve ucuz enerji olanaklarıyla yatırımcılara Türkiye'nin en avantajlı koşullarını sunan ALOSBİ'den ilk ihracatın yapılması bölgede büyük sevinç yarattı. Aliağa organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka, “Bölgede yatırımcılarımıza ait fabrikalar birer birer yükseliyor. İlk temeli 30 Eylül 2004'de atmıştık. Aradan geçen 1,5 yılda ilk ihracatımızı gerçekleştirdik. Bugün itibariyle bölgede 10'un üzerinde tesis kuruldu ve faaliyete geçti. ALOSBİ'de ilk temel atıp yatırımına start veren firmalarımızdan Ersa Döküm üretimi olan ürünleri Kanada’ya ihraç etti. Bu ihracat, yakın bir gelecekte yılda 2 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşacak olan ALOSBİ'den yapılan ilk ihracat olma özelliğini taşıyor” dedi.

 

Aliağa OSB yönetim kurulu üyesi ve Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa ve çevresinin kaderini değiştirecek ALOSBİ'nin hızla hayata geçtiğini söyledi.

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) tam kapasiteyle hizmete girdiğinde Aliağa’nın Ege Bölgesi’nin yıldızı olacağını belirten Saka, “Binlerce yıllık medeniyetler beşiği olan Ege Bölgesi ve Aliağamız, ALOSBİ ile ekonomik alanda yeniden şaha kalkacak. Yatırımcılarımız birer birer fabrikalarını kurmaya başladılar. Halen 10'un yatırımcımız fabrika kurulumlarını tamamlayarak üretime geçti. Karayolu, denizyolu ve demiryolu ağıyla bütün ulaşım ve diğer altyapı olanaklarına sahip olan, yatırımcıya Türkiye'nin en ucuz enerjisi sağlayan ALOSBİ’ye yatırımcıları davet ediyoruz.” diye konuştu.

 

Aliağa’nın kuzeydoğusunda kurulmakta olan ve ulaşım, doğalgaz, LPG, LNG ve elektrik enerjilerini edinme imkanları, İzmir’e ve Ege Denizi’ne, limanlara yakınlığıyla yatırımcıların ilgi odağı durumuna gelen ALOSBİ’nin, Cumhuriyet tarihinin en büyük ve makro 10 projesinden biri olduğunu söyleyen Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “Bu proje hayata geçtiğinde, Türkiye dev bir üretim ve istihdam kampusuna sahip olacak. Artık devletin büyük projelere imza atması çok zor. Bu yönüyle bakıldığında ALOSBİ, özel sektör eliyle gerçekleştirilen ve Türk özel müteşebbisinin gücünü dünyaya gösterecek muhteşem bir yatırım alanı” dedi.

 

Ersa Döküm Şirketi, 2004 yılında Manisa'da genç girişimci Taner Gökalp tarafından kuruldu. Şirket, pik döküm imalatı yaparak, ABD ve Kanada'ya ürün ihraç ediyor.

Ersa Döküm Ltd Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Gökalp, ODTÜ'den mezun olduktan sonra spor fizyolojisi alanında master yapmak için gittiği ABD'den döküm sanayicisi olarak Türkiye'ye döndü. ABD'de Türk işadamları heyetine rehberlik yaparken, ABD'deki döküm firmalarıyla tanışan Gökalp, ABD'deki Kanada menşeli bir firmanın teklifini kabul ederek Samtrac adıyla dış ticaret şirketi kurdu ve Türkiye'ye ihracata başladı. Kanadalı firmanın Türkiye'de üretme önerisini de kabul eden Gökalp, iki yıl önce Manisa'da Ersa Döküm Limited Şirketi'ni kurup, kiralık bir tesiste üretime başladı. Bu yıl Aliağa'da kendi tesisinde üretime başlayan Gökalp, ilk ihracatını da Kanada'ya gerçekleştirdi.

 

ABD'ye Spor Fizyolojisi konusunda eğitim almak için gittiğini ifade eden Gökalp, “1989'da ODTÜ'den mezun olduktan sonra Türkiye Futbol Federasyonu'nda çalışmaya başladım. Spor fizyolojisi konusunda master yapmak için ABD'ye gittim. Spor için gittiğim ABD'den yarış otomobilleri ve iş makinelerine özel döküm parçaları üreten bir sanayici olarak döndüm. Eğitimim sırasında ABD'ye inceleme gezisi için gelen bir grup Türk yedek parça üreticisine bu ülkedeki döküm tesislerini gezdirirken, ABD'de faaliyet gösteren Kanadalı bir firmadan işbirliği teklifi aldım.” dedi.

 

Kanadalı firmanın Türkiye ile ticaretine aracılık yapmak amacıyla Samtrac adlı bir şirket kurduğunu belirten Gökalp, “Samtrac, iş makineleri yedek parçası ticareti yaparken aynı firma Türkiye'de ortak üretim yapma teklifi getirdi. Ben de bunu değerlendirdim. Bu firma ile birlikte Ersa Döküm Limited Şirketi'ni kurarak Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde kiralık bir tesiste üretime başladık. Bu tesiste bir süre Kanadalı ortağımın aldığı siparişleri üreterek ihracat yaptık. Daha sonra Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki kendi tesisimize taşındık.” dedi.

 

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nin yatırımcı için mükemmel bir ortam sunduğunu söyleyen Taner Gökalp; “Aliağa OSB'nin altyapısı, Nemrut limanına yakınlığı ve hammadde üretim tesislerinin bu bölgede olması nedeniyle Kanadalı ortağımız ve biz Aliağa'yı tercih ettik. 1.5 yılda da ihracat yapar hale geldik. İlk ihracatımızı da gerçekleştirerek Kanada'ya 70 bin dolarlık bir parti mal gönderdik. Türkiye'de toplam 4 trilyon liralık yatırım yaptık. Aliağa OSB'deki yatırım tutarımız ise 2.5 milyon YTL. Tam otomasyona geçmek için çalışmalarımız devam ediyor. Aliağa OSB'de 5 milyon dolarlık yeni yatırım planlıyoruz" dedi.

 

Yurtdışındaki firmaların özel üretim alanlarında Türkiye'yi ara üretim üssü olarak seçmek istediklerini dile getiren Taner Gökalp, "Aliağa tesislerimizde Kanadalı ortağımızın aldığı Nascar yarış otomobilleri için özel parçalar ve iş makineleri parçalarını üretiyoruz. Modifiye yarış otomobillerinde bizim ürünlerimiz kullanılıyor. Biz tonaj hesabı üretim yapmıyoruz. 75 ton olan aylık döküm kapasitemizi 250 tona çıkarmayı hedefliyoruz. İki yıl içinde 3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. İhracat hedefimiz yılda 15 milyon dolar. Üretimde demir-çelik sektörünün atıklarını kullandığımız için aynı zamanda geri dönüşüm tesisiyiz" bilgisini verdi.

 

Türkiye'nin döküm sektöründeki ağırlığını 1980'li yıllarda yüksek maliyetler nedeniyle Hindistan, Çin gibi ülkelere kaptırdığını, katma değeri yüksek, özel üretimlerle kaybedilen pazarın tekrar yakalanabileceğini sözlerine ekleyen Gökalp, "Spor, sanayici olmama vesile oldu. Şimdi sanayici olarak spora katkıda bulunmak istiyorum. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde sportif organizasyonlar düşünüyorum" dedi.