STAR RAFİNERİSİ YATIRIMI YATIRIMCILARIN GÖZÜNÜ ALİAĞA’YA ÇEVİRDİ

STAR RAFİNERİSİ YATIRIMI YATIRIMCILARIN GÖZÜNÜ ALİAĞA’YA ÇEVİRDİ
23.10.2018
  •  A 

Sanayi ve denizciliğin güçlü oyuncuları arasında yer alan; petrokimya, enerji, demir-çelik sektörleri ile gemi geri dönüşüm tesisleri, organize sanayi bölgesi, limancılık ve lojistik alanlarındaki başarısıyla Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayan Aliağa, arka arkaya hayata geçen yatırımlarla yerli ve yabancı yatırımcıların yoğun bir şekilde ilgisini çekiyor.

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Son olarak Türkiye'nin dış ticaret açığını tek başına yıllık en az 1,5 milyar dolar azaltması öngörülen ve 6.3 milyar dolarlık yatırım değeri ile özel sektör tarafından tek noktaya yapılan en büyük yatırım olan STAR Rafineri’nin faaliyete geçmesiyle, ulusal ve uluslararası yatırımcıların odaklarını Aliağa’ya çevirdiğini vurguladı.

‘Rafineri yatırımı Aliağa’nın yatırım için cazip bir merkez olduğunu gösteriyor’

Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip STAR Rafineri’de, yılda 4,8 milyon ton dizel ve 1,6 milyon ton naftanın yanı sıra ülkemizdeki cari açığın önemli bileşenlerinden olan jet yakıtı ve LPG gibi petrol ürünlerinin de üretimi gerçekleştirilecek olmasının stratejik bir önem ortaya koyduğunu ifade eden ALTO Başkanı Ömer Ertürk, “Tüm bunları üst üste koyduğumuzda STAR Rafineri'nin devreye girmesiyle birlikte dış ticaret açığında yıllık 1,5 milyar dolarlık azalma olacak. Aynı zamanda Star Rafinerisi Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi. Böylece, şirketin dış ticaret açığını düşürecek yeni yatırımları da, hızlı bir şekilde bürokratik engellere takılmadan gerçekleşebilecek. Ekonomideki bu durgunluk döneminde büyük ölçekte bir yatırımla devreye alınan bu rafineri, hem yatırımcıların Türkiye’ye olan güvenini hem de Aliağa’nın yatırım için ne kadar cazip bir merkez olduğunu gösteriyor” dedi.

‘Aliağa’ya yatırımlar devam ediyor’

Aliağa’nın mevcut ekonomik ve jeostratejik potansiyeli ile Türkiye’de istihdamın, üretimin ve ticaretin merkezi olma yolunda ilerlediğini ifade eden Başkan Ertürk, “Bölgemizdeki petrol ve petro kimya endüstrisi, enerji üretimi, demir çelik sektöründeki öncülüğü, organize sanayi bölgesi, ülkemizin doğalgazdaki sigortası olan LNG tesisleri, gemi söküm, liman ve lojistik yatırımları ile Aliağa, ülke ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan merkezlerin başında yer alıyor. Aliağa, ekonomideki durgunluğun olduğu bu dönemde bölge olarak büyük bir yatırım sürecinde. Rafinerinin haricinde SOCAR bölgede ikinci bir petrokimya tesisi kurmayı planlıyor. Aynı zamanda enerji yatırımları tüm hızıyla sürüyor. Aliağa OSB’de yatırımlar devam ediyor. Kimya ve demir çelik sektörü devamlı kendi bünyesinde yatırımlar yapıyor. Devletin de demiryolu ve çevreyolu konularında yatırım projeleri hızla devam ediyor. Kara, deniz, demiryolu ulaşım ağlarının odağında yer alan Aliağa, Manisa ve Denizli başta olmak üzere Batı Anadolu’nun, dünya ticaretine açıldığı bir nokta haline geldi” diye konuştu.

‘Ulaştırma yatırımları ile Aliağa’nın yatırım cazibesi katlanarak artacak’

Menemen - Aliağa - Çandarlı otoyolunun hızla devam etmesi, limanların ve çevresindeki işletmelerin demiryolu bağlantısı projesi ile de yük taşımacılığının Aliağa’ya bağlanacak olmasının bölgeyi değerli kıldığını vurgulayan Ertürk, “Aynı zamanda İzmir-Çanakkale ve İzmir-İstanbul otoyollarının tamamlanması ile Aliağa ve bölgemiz hem lojistik merkez hem de yatırımlar konusunda cazibe merkezi haline gelecek. Bu noktada Aliağa Ticaret Odası olarak yatırımcılara her türlü desteği sağlamaya hazırız.”