ALTO BAŞKANI ERTÜRK’TEN NEFES KREDİSİ AÇIKLAMASI

ALTO BAŞKANI ERTÜRK’TEN NEFES KREDİSİ AÇIKLAMASI
28.09.2018
  •  A 

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, KOBİ Destek Kredisi hakkında açıklamada bulundu.

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak üzere gerçekleştirilen KOBİ Destek (Nefes) Kredisi ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Ertürk yaptığı açıklamada; “KOBİ Destek (Nefes) Kredisi” için TOBB’un ve odaların katkıları ile açılan hacim, kredi projesine dahil olan Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım Bankaları’nca kullandırılmaktadır.

Nefes kredisinde kredilendirmede tüm risk ve teminatlandırma işlemleri protokol imzalanan bankalara ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sağladığı destekle Kredi Garanti Fonu A.Ş.'ye ait olacaktır. Yapılan protokol kapsamında bankalar, KOBİ'nin TOBB Nefes Kredisi başvurusunu alacak ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ile birlikte krediye uygunluğu değerlendirecek. Değerlendirme süreci olumlu sonuçlanırsa; bankalar, üyelerimize TOBB Nefes Kredisi kullandırabilecek.

Odalar olarak üyelerimizin finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak amacıyla nakit varlığımızı bankalara yatırdık; ancak bundan sonraki kredi müracaatlarının değerlendirilmesi süreci odaların dışında, bankalar ve KGF tarafından yapılmaktadır. Yapılan protokolde belirtildiği gibi Kredilendirme sürecinde TOBB ve Odamız kredi talep eden firmalar üzerinde herhangi bir kredi onayına iştirak edemez, referans veremez. Yine protokol kapsamında kredi alt limiti 50 bin TL, üst limit ise 100 bin TL’dir.

Nefes Kredisi kapsamında Oda ve Borsalar olarak son iki yıl içerisinde üçüncü kez elimizdeki kaynakları üyelerimizin kullanımına açtık. TOBB ve Odalar tarafından aktarılan kaynakla sağlanabilen nefes kredisi KOBİ’lerin tüm ihtiyaçlarını karşılama noktasında tek başına yeterli değil maalesef. Gönül ister ki nakit akışının çok önemli olduğu bir dönemde tüm üyelerimize kredi imkanı sağlayabilelim. Ancak kredi kapsamında, TOBB’un ve Odaların yatırdığı mevduat dahilinde üyelerimizin kredi kullanılabileceği belirli bir toplam limit var. Doğal olarak sınırsız bir kredi imkanı mevcut değil.

TOBB’un katkılarıyla birlikte tüm imkanlarımızı zorlayarak en üst noktada kaynağımızı aktardık. Tekrar vurgulamak gerekirse, kredinin KOBİ’lere verilmesi noktasında Odaların hiçbir dahli olamaz. Kredi müracaatlarının değerlendirilmesi süreci odaların dışında, bankalar ve KGF tarafından yapılmaktadır. İçinde bulunduğumuz ekonomik süreçte üyelerimizin en büyük sorunlarından birinin de finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar ve enflasyonun çok üzerindeki kredi faizleri olduğunu biliyoruz. Bu bilinçle hareket ederek ve tüm imkanlarımızı zorlayarak bu süreçte üyelerimizin yanında olduk, bundan sonra da gücümüz yettiğince yanında olmaya devam edeceğiz. Diğer yandan da, KOBİ’lerimizi üretmeye, istihdama, yatırıma ve ihracata devam etmesini sağlamak adına ihtiyaç duydukları konularla ilgili yetkili makamlarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz” dedi.