İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARININ ALIM SATIMINI YAPANLARA ALİAĞA’DA MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI İMKANI

İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARININ ALIM SATIMINI YAPANLARA ALİAĞA’DA MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI İMKANI
26.07.2018
  •  A 

İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin usul ve esaslarda değişiklik yapıldığını belirten Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, araç alım satımı yapabilmek için mesleki yeterlilik belgesine sahip olunması gerektiğini ifade etti.

Ön başvuru süreci

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2. el motorlu kara taşıtlarının ticaretini yapan kişiler ve galeriler için yetki belgesi alma zorunluluğu getirildiğini, bakanlıktan yetki belgesi almak için ise zorunlu evraklar arasında yer alan ‘Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu’ belgesinin verilmesi için TOBB Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi tarafından yetkilendirme hizmetinin verildiğini belirten Aliağa Ticaret Odası Başkanı Ömer Ertürk, talep toplama ve ön başvuru sürecinin başladığını ifade etti.

ALTO aracılığıyla verilecek

Ağustos ayı itibariyle mesleki yeterlilik belgelerinin MEYBEM aracılığıyla verilmeye başlanacağını bunun için de isteklilerin ALTO’ya gelerek müracaatta bulunmaları gerektiğini vurgulayan Varlı, Motorlu Kara Taşıtları alım satım danışmanı seviye 4 ve Alım-Satım Sorumlusu seviye 5 olmak üzere 2. el araç ve iş makinası alım satımı yapanlar için sınav ve belgelendirme hizmetinin ALTO aracılığıyla verileceğinin altını çizdi.

Lise mezunu olma şartı

Motorlu kara taşıtı ticareti yapan kişilerin bakanlıktan yetki belgelerini alabilmeleri için gerekli olan mesleki yeterlilik belgesinde; 13 Ağustos tarihinden itibaren lise mezuniyeti şartı aranacağını ifade eden Ertürk, “Bu sebeple özellikle lise mezunu olmayan üyelerimizin 31 Temmuz Salı gününe kadar Odamıza müracaat etmeleri gerekiyor” dedi.

Mesleki Yeterlilik Belgesi

Düzenlemenin araç alım satımı yapan vergi mükellefi işletmeleri koruma, itibarlarını artırma ve kaliteyi artırmayı amaçladığını belirten Başkan Ertürk, "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıfta yer alan mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğunun bulunduğunu anımsatarak, her iki sınıfta yer almamasına rağmen Gümrük ve Ticaret Bakanlığının gördüğü lüzum üzerine ikinci el oto satıcıları için de belge zorunluluğunun getirildiğini hatırlattı.

Galericilik mesleğini gerekli yeterliliğe sahip kişiler yapabilecek

Belge zorunluluğuyla galericilik mesleğini gerekli yeterliliğe sahip kişilerin yapabileceğine dikkati çeken Ertürk, “Belge zorunluluğu, galericilik mesleğinin itibar ve kalitesini artıracaktır. Bu yetkilendirme ve belgelendirme ile her önüne gelenin araç alım satımı yapmasının önüne geçilerek galericilerin mağduriyeti giderilmiş olacak” dedi.