ALTO ÜYELERİNE EXİMBANK KREDİLERİ VE TEŞVİKLERİ ANLATILDI

ALTO ÜYELERİNE EXİMBANK KREDİLERİ VE TEŞVİKLERİ ANLATILDI
20.04.2018
  •  A 

Aliağa Ticaret Odası’nın (ALTO) düzenlediği seminerde, ilçedeki ihracatçı firmalara Türk Eximbank kredileri ve ihracat teşvikleri anlatıldı.

Türkiye’nin ihracatının yüzde 25’ine destek veren Türk Eximbank, ihracatçıya 238 ülkeye ihracat için kredi sağlıyor. 2017’de ihracatçılara 39.3 milyar dolar destek sağlayan Türk Eximbank, faizleri düşüren tek finansal kurum oldu. Türk Eximbank, Türkiye çapında 12 şube ve 8 irtibat bürosu ile faaliyet gösteriyor. İhracatçıya verdiği alacak sigortası desteği ile ihracatta karşılaşabileceği politik ve ticari risklerini de yönetebilmesini sağlıyor.

Aliağa Ticaret Odası, üyelerini Türk Eximbank kredileri konusunda bilgilendirmek için seminer düzenledi. Seminere katılım gösteren üyeler uygulamada karşılaştıkları sorunları yüz yüze Eximbank uzmanına aktarabilmeleri fırsatı buldu.

Türk Eximbank'ın, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Devlet Yatırım Bankası Türk Eximbank’a dönüştürüldüğünü belirterek sunumuna başlayan Türk Eximbank Ege Bölge Müdürlüğü Uzmanı Yeliz Alışar, amaçlarının, ihracatın geliştirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması olduğunu dile getirdi.

Türk Eximbank'ın diğer hizmetlerinin ise sevk öncesi ihracat kredileri, reeskont kredileri, yatırım amaçlı ihracat kredileri gibi çeşitli hizmetler verdiklerini ifade eden Yeliz Alışar, “Türk Eximbank, ihracatçılara sağladığı finansal desteği geçen yıl yüzde 19 artırarak 39,3 milyar dolara çıkardı. Her 100 dolar ihracatın 25 dolarında Tük Eximbank’ın izi var. Hem kredi hem de sigorta işlemlerini bir arada gerçekleştiriyoruz. 1 yıl geri ödemesiz 5 yıl, 2 yıl geri ödemesiz 7 yıl ödemeli olmak üzere 25 kredi programımız var. İhracata göre vade 10 yıla kadar yükselebiliyor” dedi.

Program katılımcıların özellikle teminat mektubu alma şartları, kapsam dışı ülkeler ve kapsam dışı sevkiyatlar hakkında sorularının ağırlıklı olduğu soru-cevap bölümü ile son buldu.

DSC_2352