Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Odanın 2017’deki faaliyetlerini değerlendirdi. Saka, 2017 yılında ilçede kurulan şirket sayısının bir önceki yıla göre yüzde 5,2 düzeyinde artarak 191’e yükseldiğini söyledi.
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, 2017 yılında gerçekleştirmiş oldukları çalışmaları anlattı. Yoğun bir yıl geçirdiklerini dile getiren Saka, odanın çalışmalarını anlatmaya eğitim faaliyetlerinden başladı. Sektörel yeniliklerin, kişisel gelişimlerin ve kanun değişikliklerinin takip edilebilmesi noktasında 2017 yılında toplam 18 eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenlediklerini kaydeden Saka, “Bu eğitim ve toplantılarla 720 kişiye ulaştık. KOSGEB ve İŞKUR işbirliği ile düzenlediğimiz uygulamalı girişimcilik eğitimlerine katılan 73 kişiyi belgelendirdik. Düzenlemiş olduğumuz uygulamalı girişimcilik eğitimi sonucu 2 girişimci 50 Bin TL’lik hibe girişimcilik desteğinden faydalanarak kendi işletmelerini kurdular” dedi.
“ÜYELERİMİZE 2 MİLYON LİRALIK KREDİ İMKANI SAĞLADIK”
Nefes kredisi ve KOSGEB faizsiz kredi desteği ile ilgili çalışmaları anlatan Başkan Saka, “Üyelerimizin finansmana erişimlerini kolaylaştırma noktasında Nefes Kredisi başta olmak üzere KOSGEB işbirliğinde Aliağa iş dünyasına son bir yılda önemli katkılar sağlandı. Aliağa Ticaret Odası olarak TOBB ile birlikte üyelerimize düşük faizli finansman yaratılması için bütçemizi zorlayarak kredi verdik. Bu kapsamda üyelerimize 2 milyon liralık bir kredi imkanı sağladık” diye konuştu.
“300 İŞÇİ MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ALDI”
Başkan Saka, Mesleki Yeterlilik Belgesi faaliyetleri kapsamında sınavlar düzenleyerek çalışanları belgelendirdiklerini söyledi. Saka, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğlerde yer alan tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfındaki mesleklerde TOBB’un iştiraki olan MEYBEM firması ile ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ sınavları düzenleyerek çalışanları belgelendiriyoruz. Bu kapsamda 329 kişi düzenlediğimiz mesleki yeterlilik sınavlarına katıldı. Bu sınavlara katılan işçilerden 300’ü belge almaya hak kazandılar” dedi.
KOSGEB faaliyetlerine de değinen Başkan Saka, KOSGEB’in 2017 Ocak ayında açıkladığı Kredi Faiz desteği sebebiyle Odanın KOSGEB Temsilciliğince 2017 yılının Ocak-Mart aylarında 560, Mart-Temmuz aylarında 261 firmanın işlemi yapılarak, veri tabanı kayıtlarının güncellendiğini ifade etti.
“İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ PROJESİ’NE KATKI SAĞLANDI”
İstihdam seferberliği projesi çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler veren Saka, “Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği protokolü kapsamında başlatılan İstihdam Seferberliği Projesi ile ilgili olarak İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile bir işbirliği protokolü imzaladık. İmzalanan protokol sonrasında İŞKUR Yetkilileri Nisan ayına kadar her Perşembe günü Odamızda 500’ün üzerindeki üyelerimizi bu seferberlik ve teşvikler hakkında danışmanlık hizmeti verdi” dedi.
GIDA VE EĞİTİM YARDIMLARI
Oda olarak yaptıkları gıda ve eğitim yardımlarına da değinen Başkan Saka, her yıl Ramazan ayında yaptıkları gıda yardımı kapsamında 2017 yılında belirlenen ihtiyaç sahibi ailelere gıda paketi yardımı yaptıklarını belirtti. Saka, eğitim yardımları çerçevesinde de 2017’de üniversitelerin 2 ve 4 yıllık bölümlerinde okuyan maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere de eğitim yardımında bulunduklarını belirtti.
“İNDİRİM PROTOKOLLERİ İMZALANDI”
Aliağa Ticaret Odası olarak yaptıkları protokoller hakkında bilgiler veren Başkan Saka, “Üyelerimize, Eğitim Desteği Kapsamında Bergama Doğa Okulları İle Protokol İmzaladık. Bu kapsamda aktif olan üyelerimize yeni kayıtlarda yüzde 15 indirim uygulanacak. Kayıt yenilemelerde ise yüzde 5 oranında indirim olacak. Yine Üyelerimize Eğitim Desteği Kapsamında Aliağa Fen Bilimleri Okulları İle Protokol İmzaladık. Bu kapsamda aktif olan üyelerimize yeni kayıtlarda yüzde 15 indirim uygulanacak. MNG Kargo A.Ş. ile üyelerimizin kargo gönderilerinde indirimlerden yararlanacağı bir protokol imzalandı. Protokol kapsamında üyelerimiz Türkiye geneli dosya gönderilerini 5 TL ye gönderebilmekteler” dedi.
“4 BİN 69 ADET İHRACAT İŞLEMLERİ ONAYI VERİLDİ”
2017 yılında oda sicilde yapılan işlem sayısı toplamının 10 bin 362 olduğunu ifade eden Saka, “2017 yılında 4 bin 69 adet ihracat işlemleri onayı verildi. 2017 yılında Odamız tarafından 14 adet kapasite raporu düzenlendi. 2017 itibariyle Odamız tarafından 22 adet ekspertiz raporu,1 adet antrepo yazısı,1 adet yerli malı belgesi ve 2 adet fiyat tarifesi verildi. 89 adet iş makinesi ruhsatı düzenlendi” diye konuştu.
KAPANAN ŞİRKET SAYISI YÜZDE 47 AZALDI
Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne 2017 yılı içinde gelen yazı adedinin 2 bin 597 olduğunu söyleyen Saka, Ticaret Sicili Müdürlüğü’nden 2017 yılı içinde giden yazı adedinin ise 2 bin 745 olduğunu belirtti. Kurulan şirket sayısı hakkında bilgiler veren Saka, “2017 yılında kurulan şirket sayısı 191 oldu. Kapanan şirket sayısı ise 63. 2016 yılının tamamında ilçemizde toplamda 181 şirket kurulmuştu. 2017 yılında bu rakam yüzde 5,2 düzeyinde artarak kurulan şirket sayısı 191’e yükseldi. 2017 yılında kentte kapanan şirket sayısı ise 119’dan 63’e geriledi. Böylece kapanan şirket sayısında düşüş oranı yüzde 47’yi bulmuş oldu.” dedi.
“STRATEJİK PLAN ÇALIŞTAYI DÜZENLEDİK”
Oda olarak mevcut kalitelerini iyileştirmek ve önümüzdeki 4 yıllık stratejilerini belirlemek amacıyla tüm üyeler ile iç ve dış paydaşların görüşlerine başvurarak Stratejik Plan Çalıştayı düzenlediklerini belirten ALTO Başkanı Saka, “Stratejik Plan Çalıştayı çerçevesinde iç ve dış paydaşlarımızın katılımıyla bilgi paylaşım çalıştayı da yaptık. Stratejik planın hazırlanmasında yol haritasını iç ve dış paydaşlarla belirlemiş olmaktan büyük mutluluk duyduk. Üyelerimize yüksek kalitede hizmet sunmak ve bu kaliteyi standartlaştırmak adına kurumsallaşmaya çok önem veriyoruz. Üyesine, bölgesine ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayan, kendini sürekli yenileyen bir ticaret odası olma yolunda ortaklarımızın katkısı büyük önem taşıyor. Çalıştaydan çıkan fikirler bizim için çok önemli. Bu fikirler odamızın 4 yıllık süreçte oda üyeleri, bölge ekonomisi ve ticari hayatına sağlayacağı katkı için çizilmiş bir yol haritası olacak” diye konuştu.
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN GELİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN KANUNİ DÜZENLEMELER
Açıklamasında, mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesine ilişkin kanuni düzenlemelere de değinen Saka, “Mesleki ve teknik eğitimin iyileştirilmesi, geliştirilmesi amacıyla 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile gerekli düzenlemeler yapıldı. Düzenlemeler kapsamında çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alındı. 3308 sayılı kanuna ‘staj’, ‘tamamlayıcı eğitim’ ve ‘telafi eğitimi’ ibareleri eklenerek bu öğrencilerin işletmede çalıştıkları süre boyunca ücret almaları sağlandı. İşveren tarafından çıraklara ve meslek lisesi öğrencilerine ödenecek beceri eğitimi ve staj ücretlerinin 3’te 2’si yani mevcut durumda 420 TL’nin 280 TL’si devlet tarafından karşılanacak. Mesleki ve teknik eğitim öğrencilerinin 10, 11 ve 12. sınıfta iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanması zorunluluğu hale getirildi. Bütün mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarına teknisyen unvanı verilmesi sağlandı. Teknik öğretmen unvanını kazananlara YÖK’ün belirleyeceği mühendislik fakültelerince açılacak tamamlama programlarına katılıp fark derslerini vererek ‘mühendis’ unvanı alma imkânı verildi. Mesleki ve teknik ortaöğretimden mezun olanların meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş uygulaması kaldırıldı. Bu uygulamanın yerine üniversiteye geçiş sınav sonucuna göre alanında eğitim yapmak isteyen mezunlara meslek yüksekokullarına geçişte ek puan verilecek” dedi.
“İŞSİZLİK DEĞİL, NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ SORUNU VAR”
Türkiye’de işsizlik değil, nitelikli iş gücü sorunu olduğunu, bu yüzden de mesleki eğitimin şart olduğunu vurgulayan Saka, “Türkiye’de her geçen gün iş gücüne katılmak isteyen birey sayısı artıyor. Bir taraftan üç milyona varan işsizden bahsediyoruz, diğer yandan iki milyon işçi talep eden yatırımcılardan bahsediyoruz. Bunun nedeni işgücü piyasası ile arz beklentilerinin birbiriyle uyuşmaması. Hem işveren hem de işçi mağdur. İşveren belirli bir yatırım ile yeni bir girişimde bulunmuş ancak çalışacak eleman bulamazken kişi de kendine yatırım yapmasına rağmen kendine uygun çalışabilecek bir iş bulamıyor. Mesele işverenin kendi aradığı nitelikte eleman istemesi. Türkiye’de işsizlik değil, nitelikli iş gücü sorunu var. Öncelikle gençlerin doğru yönlendirilmesi gerekiyor. Okul çağındaki çocuklarımızı ailelerinin ve rehber öğretmenlerimizin doğru yönlendirmesi gerekiyor. Piyasadaki talebe bakılarak çocuklarımız yeteneklerine göre ayrılmalı. Bu noktada iş var, işsiz var ancak çalışabilecek eleman bulunamıyor. İnsanlar piyasadaki talebe bakmadan kolay ve pratik işlerde çalışmak istiyor. İmalat sanayiine yönelik alanlarda da eleman bulunamıyor” ifadelerini kullandı.