SANAYİDE ZİRVE ALİAĞA'NIN

SANAYİDE ZİRVE ALİAĞA'NIN
01.06.2017
  •  A 

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), üretimden satışlara göre bölgede 2016 yılının 100 büyük firmasını dün açıkladı. İlk 100’e yine Aliağa damgasını vurdu.

Aliağa, EBSO’nun açıkladığı “Ege’nin 100 büyük sanayi kuruluşu” listesinde 12 şirketle yer almayı başardı. Listede her yıl başarılı grafiğini sürdüren Aliağa, ilk 5’de üç, ilk 100’de 12 firmayla yer alma başarısını gösterdi. Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Mesleki Eğitim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Listenin Aliağa’nın üretimden gelen ekonomik gücünü göstermesi açısından önemli olduğunu ve Aliağa’nın bu başarısının, ilçenin ekonomik olarak gelişmesine büyük katkı ve moral verdiğini ifade etti.

Egedeki 100 büyük şirketin 12’si Aliağa’dan

Elleçlenen yük miktarı bakımından ve limanlara gelen gemi sayısı bakımından Türkiye’nin ikinci yoğun limanına sahip olan, ayrıca 2016 yılında 17.3 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşarak Ege Bölgesi’nin dünyaya açılan kapısı konumunda olan Aliağa, EBSO’nun açıkladığı “2016 yılı üretimden satışlara göre 100 büyük sanayi kuruluşu” listesine 12 firma ile girerek büyük bir gurur daha yaşadı.

EBSO’nun açıkladığı en büyük 100 listesinde Aliağa’da üretim ve satış yapan firmaların sıralamaları şöyle: 1) Tüpraş, 2)Petkim, 4) İzmir Demir Çelik(İDÇ), 11)Kocaer Haddecilik, 13) Özkan Demir Çelik, 17) Ravago, 29) İzdemir Enerji, 35) Sun Chemical, 47) Ege Gübre 61) Viking Kağıt ve Selüloz, 85) Atik Metal, 100) Akın Haddecilik

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, "Ege’nin en büyük 100 kuruluş" listesine Aliağa'da faaliyet gösteren 12 kuruluşun girmesinin, Aliağa'nın bölge ve ülke ekonomisine sağladığı katkıyı bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.

Ekonominin lokomotifi

Aliağa’nın mevcut ekonomik ve jeostratejik potansiyeli ile Türkiye’de istihdamın, üretimin ve ticaretin merkezi olma yolunda ilerlediğini ifade eden Saka, “Bölgemizdeki petrol ve petro kimya endüstrisi, enerji üretimi ve ulusal enerji kapasitesi, demir çelik sektöründeki öncülüğü, organize sanayi bölgesi, ülkemizin doğalgazdaki sigortası olan LNG tesisleri, gemi söküm, liman ve lojistik yatırımları ile Aliağa, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan bölgelerin başında geliyor. Aliağa bölge olarak büyük bir yatırım sürecinde. SOCAR’ın rafineri yatırımı bulunuyor. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde(ALOSBİ) bekleyen ve proje aşamasında 40’a yakın yatırım bulunuyor. Kimya ve demir çelik sektörü devamlı kendi bünyesinde yatırımlar yapıyor. Kısacası sanayisiyle, ticaretiyle ve üretimiyle Türkiye’nin göz bebeği ve lokomotifi konumunda. Bu başarının gerçekleşmesinde büyük sahibi olan; üretimleri satışları ve istihdamlarıyla gurur duyduğumuz bu kuruluşlarımızı tebrik ediyorum. Umarım önümüzdeki yıllarda daha çok firmamız bu listede yer alır” dedi.

‘Kentin gelecek 50 yılı planlanmalı’

Aliağa’nın mevcut potansiyelinin gelecekte bölgede hangi sektörlerin üretim, gelişim, ihracat ve istihdam dinamiği olabileceğinin işaretlerini de verdiğini belirten Saka, “Kentin gelecek 50 yılının iyi bir şekilde planlanması gerektiğinin üzerinde duruyoruz. Sanayileşmenin planlı ve bölge-ülke ihtiyaçları doğrultusunda, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde yapılması çok önemli. Ayrıca işgücü piyasası ile arz beklentilerinin birbiriyle uyuşmamasından dolayı hem işveren hem de işçi mağdur. Bu noktada mesleki eğitime önem verilmesi gerekiyor” diye konuştu.