“CE” Belgesi artık TSE'den

04.08.2006

Avrupa Birliği'nden (AB) Türk Standartları Enstitüsü'ne (TSE) "CE belgesi" için beklenen onay çıktı.

2003 yılından bu yana onaylanmış kuruluş olarak atanmayı bekleyen TSE, artık firmalara ürünlerin "sağlıklı ve güvenli" olduğu mesajını taşıyan CE belgesi verebilecek. Kararın en geç Ekim ayında AB Resmi Gazetesi'nde yayınlanarak yürürlüğe girmesini beklediklerini söyleyen TSE Başkanı Kenan Malatyalı, şimdiye kadar bu belgeyi yurtdışından temin eden Türk firmalarının bu kararla birlikte CE belgesini zaman tasarrufunun yanı sıra kimi ürünlerde de 8-10 kat tasarrufla alacaklarını bildirdi. AB Komisyonu, TSE ile birlikte Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) ve Türk Loydu Vakfı'na da onaylanmış kuruluş yetkisi verme kararı aldı.

6 YILDA 5 MİLYAR DOLAR HARCANDI

İyimser bir tahminle kararın bu ay içinde AB Komisyonu tatile girmeden AB Resmi Gazetesi'nde yayınlanacağını belirten Malatyalı, aksi takdirde ise Ekim ayının ardından firmaların CE belgesi almak için yapacakları başvurulara cevap verebileceklerini bildirdi. Türk firmalarının 2000 yılından bu yana AB'ye yaptıkları ihracat kapsamında aldıkları CE belgeleri için yurtdışındaki onaylanmış kuruluşlara 5 milyar dolara yakın bir para harcadıklarını belirten Malatyalı, Türk firmalarının CE belgesini ulusal bir kurumdan almalarının maliyet ve zaman açısından çok avantajlı olacağının üzerinde durdu.

İşletmelerin bu belgeleri alabilmesi için gereken sürenin ise alana göre değişiklik göstereceğini ifade eden Malatyalı, basit olup detay ve tehlike içermeyen alanlarda CE belgesinin 1 günde bile alınabileceğine değindi. AB Komisyonu, TSE'ye başvuru yaptığı 12 AB direktifinden 8'inde onaylanmış kuruluş yetkisi verildi. Buna göre, TSE'nin yetki alanına giren 8 alan şöyle; "basit basınçlı kaplar, gaz yakan cihazlar, yeni sıcak su kazanları, taşınabilir basınçlı kaplar, otomatik olmayan tartı aletleri, asansörler, oyuncaklar ve yapı malzemeleri". Diğer 4 alan olan "elektronik uyumluluk, makina emniyeti, basınçlı ekipmanlar ve tıbbi cihazlar" için de TSE'nin yetki alma çalışmaları devam ediyor.

KURULUŞ SAYISI ARTACAK

CE belgelerinin yıllık olarak değil, 5-10 yıl geçerli olmak üzere verildiğini söyleyen Malatyalı, yurtdışındaki onaylanmış kuruluşlarda kaydı olan Türk firmalarının ulusal kuruluş kapsamına alınması için çalışacaklarını, bu konunun çözümünde yardım görmeyi beklediklerini de ifade etti. Şu an Türkiye'de 150'ye yakın onaylanmış kuruluş temsilciliği bulunduğunu belirten Malatyalı, kararın ardından kısa süre içinde piyasadaki ulusal onaylanmış kuruluş sayısının artmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ

TSE'nin onaylanmış kuruluş olarak atanması için AB'ye başvuru, 2003 yılının Aralık ayında yapıldı. Başvuru üzerine Avrupa Standardizasyon Birliği'nin geçen sene ve bu yıl içinde kuruma ilişkin hazırladığı raporları çelişkili bulan AB Komisyonu da TSE'de tetkik kararı aldı. AB uzmanları Mayıs ayında TSE'yi ziyaret ederek 8 direktife ilişkin tetkiklerini tamamladılar. Tetkik raporunun AB Komisyonu'na sunulmasının ardından da kararın geçen ay Komisyonu'nun Türkiye Temsilciliği'ne ulaştığı bildirildi.