Aliağa Ticaret Odası (ALTO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (MEYBEM) işbirliği ile Aliağa’da mesleki yeterlilik sınavı yapıldı. Belge almak isteyen 95 kişi hem yazılı hem de uygulama sınavına katıldı.
İş kazalarını en aza indirmek ve çalışanların nitelik seviyesini yükseltmek amacıyla gerçekleştirilen sınava 95 kişi katıldı. Mesleki yeterlilik belgesi almak için sınavlara katılan adaylar ilk olarak yazılı sınava girdi. Yazılı sınavın ardından adaylar uygulamalı olarak sınava tabi tutuldular. Sınav sonunda başarılı olan adaylar Mesleki Yeterlilik Kurumu'ndan, mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanarak, belge aldıkları mesleklerde faaliyetlerine devam edebilecekler.
Son tarih 31 Aralık 2016
Tehlikeli ve çok tehlikeli kategoride yer alan 40 meslekte çalışan kişiler için mesleki yeterlilik belgesi alma süresinin 31 Aralık 2016'da sona erdiğini hatırlatan Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Oda olarak TOBB öncülüğünde kurulan MEYBEM ile işbirliği içerisinde mesleki yeterlilik belgelendirme çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, tanınan sürenin bitiminden itibaren bu 40 meslek dalında çalışan kişilerin belgesiz çalışmalarının söz konusu olamayacağı uyarısında bulundu.
Belgelendirme sınavları devam edecek
Mayıs ayından beri belge sahibi olmak için başvuruda bulunan toplam 257 kişinin sınavlarını gerçekleştirdiklerini ve belge almak için başvuran 500 kişinin de sınavlarını gerçekleştireceklerini ifade eden Saka, “Firmalarımızın bu süreçte herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için, 40 meslekte çalışan personelinin yılsonuna kadar mesleki yeterlilik belgelerini almaları konusunda Oda olarak gerekli uyarı ve hatırlatmayı bir kez daha yapmak istiyoruz. Söz konusu meslekler ile ilgili talepler oluştukça belgelendirme sınavlarına devam edeceğiz" dedi.
Sınav ücretleri İşsizlik Fonu’ndan karşılanıyor
Mesleki yeterlilik belgelendirme sisteminin katma değerli üretime, istihdama ve rekabetçiliğe güç katacağını belirten Saka, “Sınavlarda başarılı olan kişilerin 2017 yılı sonuna kadar belge masrafı ile sınav ücretinin tamamı İŞKUR’un İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. İşçi ve işverene herhangi bir maddi yük getirmiyor. Çalışanı Mesleki Yeterlilik Belgesi alan işveren, 12 ay boyunca SGK sigorta işveren payını ödemiyor. Belgesi olan birini işe alırsa 4.5 yıla varan sigorta işveren payını ödemiyor. Belgesiz işçi çalıştırmanın cezası ise çalışan başına aylık 500 lira” dedi.