Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Mesleki Eğitim Kurulu Başkanı Adnan Saka başkanlığında ‘Mesleki Eğitim Kurulu’ toplantısı yapıldı.
TOBB’un Ankara’daki genel merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan Saka, Kurul toplantısının gündemini, uygulamaya girmesine az bir süre kalan mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu konusunun oluşturduğunu belirterek “Düzenleme kalifiye elemana olan ihtiyaç ve iş kazaları ile başa çıkılması noktasında önemli bir adım. Düzenlemeyi olumlu buluyor ve destekliyoruz. Ancak mevzuat yazıldı konu kapandı diye düşünmek doğru değil. Hem şirketler hem de çalışanlar tam anlamıyla konunun ciddiyetinin farkında değil.Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu konusunda son tarihin 25 Mayıs olmasına rağmen çok sayıda çalışan henüz başvuru yapmadı. Uzun süredir yaptığımız çağrılara rağmen maalesef müracaat az sayıda. Belge alınması zorunlu olan meslek dallarında çalışan vatandaşlarımız en kısa sürede Odamıza gelerek müracaat etmeliler. Mesleki yeterlilik belgesi ile ilgili sıkıntıları tespit ederek Bakanlığa ileteceğiz. Bakanlığımızın da bu sıkıntıları gidereceğini düşünüyorum” dedi.
FARKINDALIK OLUŞTURULMALI
Mesleki yeterlilik konusunda tüm paydaşların detaylı olarak bilgilendirmesi gerektiğini ifade eden Saka, “Bu konuda Odalar ve Borsalar Birliğimiz tarafından kurulan Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (MEYBEM) A.Ş’nin de odaları daha fazla bilgilendirmesi gerekiyor. Milyonları ilgilendiren son derece önemli olan bu konuda Türkiye’deki tüm odaların MEYBEM ile işbirliği yaparak bulundukları bölgede ihtiyaç olan mesleklerle ilgili sınav açabilme yetkisi var. Ancak bu durum birçok oda tarafından bilinmediği için yetki sadece belli odalara verilmiş gibi algılanmakta. Odalar bölgelerindeki mesleki yeterlilik belgesi taleplerini toplayarak MEYBEM ile iletişime geçebilirler” dedi.
ÜLKE OLARAK ÖNCELİĞİMİZ MESLEKİ YETERLİLİK OLMALI
Hükümet politikası ile Türkiye'de bulunan Suriyelilerin iş piyasasına uyumlarını sağlayacak düzenleme çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Saka, “Ülke olarak medeniyetimizin, anlayışımızın ve inanışımızın gereği Suriyeli vatandaşlara destek olduk ve olmaya da devam ediyoruz. Mesleki eğitim yolu ile Suriyelileriniş hayatına entegre edilmesine yönelik çalışmalar yapılmakta. Bununla birlikte ülkemizde mesleki yeterlilik belgesi almak zorunda olan ve sayısı milyonları geçen vatandaşımız bulunmakta. Fakat mesleki yeterlilik sertifikası zorunluluğu konusunda çok kısa bir süre kalmasına karşın konu ile ilgili sıkıntılar giderilmiş değil. Bu konuyla ilgili bir süre belirlenmiş, ama bu süre içerisinde çalışanların belge alma imkânını sağlayacak ortamda eksiklikler devam ediyor. Bu noktada ülke olarak Suriyeli göçmenlerin mesleki eğitim yoluyla iş hayatına uyumlarından önce çalışan vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren mesleki yeterlilik konusu birinci gündemimiz olmalı” diye konuştu.