BAKIRÇAY’IN EKONOMİYE YÖN VERENLERİ ZİRVEDE BULUŞTU

BAKIRÇAY’IN EKONOMİYE YÖN VERENLERİ ZİRVEDE BULUŞTU
04.05.2016
  •  A 

İzmir’in sanayi, tarım ve turizm alanlarında önde gelen ilçeleri olan Aliağa, Bergama ve Menemen ticaret odalarını bir araya getiren 2. Bakırçay Ekonomi Zirvesi, Aliağa’da gerçekleştirildi.

İlçelerin her birinin bölgesel değerlerinin göz önünde bulundurularak, sinerji ve işbirliği ile var olan potansiyellerin ön plana çıkarılması için önerilerin konuşulduğu zirvede, bölge ekonomisinin mevcut sorunları da dile getirilerek çözüm önerileri sunuldu.

Gazeteci Rıdvan Karapehlivan’ın moderatörlüğünü yaptığı zirvede Aliağa’nın mevcut sanayi potansiyelinin yalnızca bölge için değil Türkiye için büyük önem taşıdığını vurgulayan Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa’nın sahip olduğu stratejik sektörlerle dev bir sanayi kenti konumunda olduğunu, bununla birlikte büyük potansiyele sahip olan Aliağa’nın gelecek 50 yıllık projeksiyonunun planlanarak ihtiyaçlar doğrultusunda yapılmasının önemine dikkat çekti.

POTANSİYEL PLANLANARAK YÖNETİLMELİ

Zirvede konuşan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Verdiği istatistiki bilgiler ile Aliağa’nın ülke ekonomisine olan katkısına vurgu yaptı. Aliağa’nın Enerji, petrokimya, rafineri, demir çelik, lojistik ve limanlar gibi Türkiye’nin stratejik sektörlerine ev sahipliği yapan bölgede çok büyük potansiyel olduğunu kaydeden Saka, bölgede yapımı devam eden Çandarlı ile Petkim liman projelerinin ve Star Rafinerisi yatırımlarının hayata geçmesiyle birlikte Aliağa’nın ekonomik potansiyelinin ikiye katlanacağının altını çizerek,  Bu potansiyelin iyi planlanarak yönetilmesi gerektiğini söyledi.

ULAŞIMDA YAPILAN YATIRIMLAR ALİAĞA’NIN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK

Star rafinerisi ve APM Terminallerinin işleteceği, ilk fazı 420 bin TEU olan Petkim limanının faaliyete geçmesiyle mevcut İzmir karayoluna çıkan araç sayısının çok daha yoğun olacağını ifade eden Saka, “Mevcut karayolu oluşacak yoğunluğa cevap veremeyecek. Oluşacak trafiğin Aliağa’nın içinden çıkarılması lazım. Bu yüzden Aliağa-İzmir Çevre Yolu’nun en kısa sürede bitirilmesi gerekiyor” dedi.

LOJİSTİK ÜS İÇİN EN UYGUN YER ‘ALİAĞA’

Aliağa’nın stratejik konumu, ekonomik yapısı ve yatırımcıya sağladığı fırsatlarla lojistik üs potansiyeline sahip en uygun yer olduğunu belirten Saka, “Aliağa limanlarına yılda 5 bin gemi gelmekte yıllık 40-50 milyon ton yük elleçlenmektedir. Ayrıca Aliağa limanlarından 21 milyar dolar dış ticaret hacmi gerçekleşiyor. İzmir’den Aliağa’ya doğru kayan yük hareketlerinin Petkim limanı ve Çandarlı limanının devreye girmesiyle birlikte bölgedeki mevcut potansiyel katlanarak artacaktır. İleride bu büyük rakamların bölgeyi kilitlememesi ve Aliağa’daki yük hareketlerinin planlı bir şekilde gerçekleşmesi için lojistik üssün tüm ulaşım ağlarının odağında bulunan Aliağa’da olması ülkemiz ve yatırımcılar açsından daha faydalı olacaktır” diye konuştu.

İŞSİZLİĞİN ÇARESİ NİTELİKLİ TEKNİK ELEMAN

Konuşmasında işsizlik konusuna da değinen Başkan Saka, Türkiye’de işsizliğin stratejik hatalardan kaynaklandığını öne sürdü. Ülkede ve dolayısıyla Aliağa’da çok seviyede nitelikli eleman ihtiyacına rağmen bu ihtiyacın karşılanamadığını ifade eden Saka, “Gençlerimiz eğitimde yanlış tercihler yapıyor ya da yanlış tercihlere yönlendiriliyor. Aileler; ‘evladım üniversite bitirsin de hangisini bitirirse bitirsin’ düşüncesiyle hareket ediyor. Gençlerimizin bir kısmı ülkemizde yeterli iş imkanı olmayan alanlarda eğitim görüyor, hal böyle olunca da sayısız üniversite mezunu gençlerimiz sokaklarda işsiz geziyor. Bizim bu noktada tavsiyemiz;  ülkemizde ciddi seviye de eksikliği yaşanan nitelikli ara eleman ihtiyacına karşılık vermek adına meslek okullarımızı daha tercih edilir konuma getirilmesidir. Mesleki eğitimde OSB’ler ile birlikte sanayi veya ticaret odaları da aktif hale getirilerek bu alanda etkin görev almaları sağlanmalı. OSB’lerde üretimin yanı sıra eğitim de yapılarak, sanayicinin aradığı nitelikli elemanlar OSB içinde açılacak okullarda karşılanabilir.” diye konuştu.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’nın konuşmasının ardından Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper ve Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral da; ilçelerinde ki ekonomik dinamiklerin gelişimini, kentsel sorunlarını ve beklentilerini aktardı. Soru cevap şeklinde devam eden zirve, konuşmacılara çiçek takdim edilmesiyle son buldu.