Ticaret - Sanayi Odaları Konseyi Toplandı

02.08.2006
  •  A 
TOBB Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısı ortak bildirisi açıklandı.

TOBB Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısı ortak bildirisi açıklandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Konsey Başkanı Nafi Güral, TEPAV-İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti, TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, TOBB-ETÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Özatay, TOBB- ETÜ İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ramazan Aktaş, TOBB-ETÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın ve TOBB Başkan Danışmanı (E) Büyükelçi Gündüz Aktan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. 
 

TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri ile Konsey üyelerinin de hazır bulunduğu Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısı’nda, Türk sanayinin ve ticaretinin sorunları detaylı biçimde görüşülmüş ve aşağıdaki hususların kamuoyuna duyurulması kararlaştırılmıştır;

 

1- Türkiye sosyal güvenlik reformunu uzun çabaların sonunda gerçekleştirmiştir. Kanun, TBMM tarafından kabul edilerek, yürürlüğe girmiştir. Sosyal güvenlik reformunun gerçekleştirilmesi ülkemizin iktisadi ve mali istikrarına önemli katkılar yapmıştır. Reform sürecinden geri dönülmesi ekonomimiz açısından çok önemli bir risk teşkil edebilecektir.

 

2- Ülkemizde kullanılan sanayi elektriğinin fiyatı halen dünya standartlarının çok üzerindedir. Elektrik fiyatlarının yükseltilmesi, sanayiimizin uluslararası rekabet gücünü zayıflatacaktır. Elektrik fiyatlarının artırılması yerine, fiyat üzerindeki TRT payı ve girdiler üzerindeki ÖTV gibi mali yüklerin azaltılarak, fiyatların düşürülmesi gerekir.

 

3- Büyümenin sürdürülebilirliği istikrarın sürdürülebilirliği ile gerçekleşir. Yatırım eğiliminin düşmesi, istihdamı azaltmaktadır. Yeniden istihdam artışının sağlanması için istihdam maliyetleri düşürülmelidir.

 

4- Önümüzdeki dönemde fındık piyasasında, fiyatların istikrarının sağlanabilmesi ve fındık üreticilerinin ekonomik refahının temini ancak, fındık ihtisas borsasının ve fındık lisanslı depolarının kurulması ile mümkün olacaktır.

 

5- Ekonomideki verimlilik artışlarının devam ettirilmesi için verimlilik politikalarının ve mikro reformların hızlandırılarak devam ettirilmesi sağlanmalıdır.