ALİAĞA TİCARET ODASI ÖĞRENCİLERE MESLEKLERİ TANITIYOR

ALİAĞA TİCARET ODASI ÖĞRENCİLERE MESLEKLERİ TANITIYOR
31.03.2016
  •  A 

Aliağa'da lise öğrencilerinin bilinçli üniversite ve meslek tercihi yapabilmeleri amacıyla Aliağa Ticaret Odası (ALTO) ve Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü elele verdi. İki kuruluş tarafından organize edilen "Kendimi ve çevremi tanıyorum, mesleğimi seçiyorum" projesi kapsamında lise 12. sınıf öğrencileri bilinçli okul ve meslek tercihi yapmaları için İzmir Ekonomi Üniversitesine götürülerek meslekler tanıtıldı. Tanıtım toplantısında konuşan Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Mesleki eğitimin önemine değinerek; ailelerin ‘Çocuğum üniversite bitirsin de hangisini bitirirse bitirsin’ düşüncesiyle hareket etmemelerini, çocuklarını mutlaka mesleki eğitime yönlendirmeleri gerektiğini vurguladı.

MESLEK TANITIMINA BÜYÜK İLGİ

Bilgisayar- Yazılım mühendisliği, Hukuk, Psikoloji, İç Mimarlık ve Çevre tasarımı, Mimarlık, Hemşirelik, Uluslararası Ticaret, Medya İletişim başta olmak üzere 27 farklı meslek branşında öğretim üyeleri öğrencilere meslekleri tüm yönleriyle anlattı. Özellikle İç mimarlık, Hemşirelik, Bilgisayar mühendisliği, Mimarlık gibi meslekler öğrencilerin büyük ilgisiyle karşılaştı.

MESLEK SEÇİMİ EN ÖNEMLİ KARAR

Meslek tanıtım programının açış konuşmasını yapan Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Türkiye'de ekonominin ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli eleman bulunamadığını ifade ederek bilinçli meslek seçiminin önemine işaret etti. Saka, "Ülkemizde gelişen bazı meslek ve sektörlerde eleman bulunamıyor. Bazı mesleklerde ise gereğinden fazla mezun var. Meslek ve bu doğrultuda okul seçimi, öğrencinin yaşamında vereceği en önemli karardır. Gençlerimiz mesleklerini seçerken; sevebilecekleri, beceri ve kişiliklerine uygun olan meslekleri tercih ederlerse yaşam boyu mutlu olurlar. Bu kararı verirken öğrencinin bilinçli olmasını, meslekleri ve ülke gerçeklerini, en çok ihtiyaç duyulan, gelecekte revaçta olacak meslekleri tanımasını istiyoruz. Bu amaçla öğrencilerimizi İzmir Ekonomi Üniversitesine getirdik" dedi.

‘MESLEKİ EĞİTİMİN ÜZERİNE DÜŞÜLMELİ’

Türkiye’deki eğitim sisteminin, ülkedeki ekonomik koşullarda istihdam olanağı olan, reel ekonominin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte, mesleki ve teknik eğitime önem verilmesi gerektiğini ifade eden Saka, “Maalesef ülkemizde mesleki eğitime gerektiği kadar önem verilmiyor. Bazı gençlerimiz eğitimde yanlış tercihler yapıyor ya da yanlış tercihlere yönlendiriliyor. Ya üniversite bitireyim de hangisini bitirirsem bitireyim düşüncesiyle, alanın da nitelikli olmayan üniversiteleri tercih ediyorlar; ya da Türkiye’de yeterli iş imkanı olmayan alanlarda eğitim görüyorlar. Hal böyle olunca da her yıl sayısı milyonlara varan gencimiz hayal kırıklıklarıyla karşı karşıya kalıyor. Oysa günümüzdeki yatırımcıların mesleği olan, üreten, verimli olan, üretirken kurumunu düşünen, nitelikli ara elemana şiddetle ihtiyacı bulunmaktadır. Asıl iş garantisi budur. Bu özelliklere sahip olan kişiler özel sektörde her zaman iş bulabilir. Özellikle ailelerin çocuklarını, gençlerin de kendilerini ’bir meslek sahibi olarak’ reel iş yaşamına yönelik geliştirmeleri gerekiyor” diye konuştu.

EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ’NDEN PROJEYE ÖNEMLİ KATKI

Oda olarak, eğitim alanında ilçemiz ve bölgemizdeki kurum ve kuruluşlarla işbirliği projelerini hayata geçirerek katkı vermeye devam edeceklerini dile getiren Saka, “Proje kapsamında 96 öğrencimiz bu etkinlikle meslekleri tanıdı, uzmanlardan, öğretim üyelerinden mesleklerin ihtiyaç durumlarını ve zorluklarını öğrendi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörlüğüne bu projeye katkı koyarak önemli bir ihtiyacı karşıladıkları için teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.