Taşkın, Türk-G.Afrika İş Konseyi Başkanı

02.08.2006
  •  A 
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Güney Afrika İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Türk-Güney Afrika İş Konseyi Başkanlığı'na getirildi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Güney Afrika İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Türk-Güney Afrika İş Konseyi Başkanlığı'na getirildi.

Güney Afrikalı yatırımcıların Türkiye’yi tanımalarını, iki ülke arasında ticari heyetlerin karşılıklı olarak ziyaretleri ve bu ziyaretler sırasında heyetlerin doğru insanlarla karşılaşmalarını sağlamakla görevli olduğunu kaydeden Taşkın, “Türkiye’de Güney Afrikalı İşadamlarının etkin olması için benim karşı başkanım olan Güney Afrika Türk İş Konseyi Başkanı ile ilişkilerin güzel bir şekilde yürütülmesini sağlamak üzere bu görevi aldım. Güney Afrika Cumhuriyeti İzmir Fahri Başkonsolosluğu görevimin yanında bu görevi de yürüteceğim” diye konuştu. 

İkili ilişkilerde Türk firmaları açısından en önemli engel olan yüksek gümrük duvarlarının yanı sıra 2000 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması nedeniyle AB mallarının gümrüksüz ülkeye girmesinin ticari ilişkiler açısından engel teşkil ettiğini belirten Taşkın, bu dezavantajı gidermek amacıyla Türkiye'nin de Güney Afrika Cumhuriyeti ile Serbest Ticaret Anlaşması yapması gerektiğini ifade etti. Tamer Taşkın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Güney Afrıka’nın uyguladığı yüksek gümrük oranları Türk firmalarının bu ülkeye ihracat yapmasını zorlaştırmakta, iş konseyi faaliyetlerinin de gelişmesi önünde önemli bir engel olarak göze çarpmaktadır. Gümrük oranlarının yükseliği nedeni ile bu pazara girmek isteyen pek çok firma yatırım yapma veya yerel firmalar ile işbirliği arayışlarına girmişlerdir. Güney Afrika, özellikle tekstil ürünleri ihracatında Türkiye açısından önemli bir pazardır. Bunun yanı sıra çeşitli altyapı projeleri ve inşaat sektöründe Türk müteahitlere geniş imkanlar vaad eden bir ülkedir.”
Güney Afrikalı işadamlarının Türkiye üzerinden Türk ortaklarla birlikte hareket ederek Orta Asya Cumhuriyetleri ve Rusya’ya açılma hedeflerinin  dikkat çekici olduğunu vurgulayan Taşkın, aynı şekilde Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Afrika’nın güneyine açılan bir kapı niteliğinde olması sebebiyle Türk girişimciler için geniş olanaklar sunduğunu söyledi.