ALTO, BÖLGESEL REKABET EDEBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ ÇALIŞTAYINDA ALİAĞA’YI ANLATTI

ALTO, BÖLGESEL REKABET EDEBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ ÇALIŞTAYINDA ALİAĞA’YI ANLATTI
21.12.2015
  •  A 

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ile Kalkınma Bakanlığı’nın düzenlediği Türkiye’de Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi Projesi İzmir Çalıştayı’nda, bölge ve sektör anlamında gelişimin ipuçları tartışıldı. Çalıştay kamu ve özel sektör temsilcileri ile akademisyenler ve bağımsız uzmanları bir araya getirdi.

Beyond Otel’de düzenlenen çalıştaya, Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa Ticaret Odası Genel Sekreteri Takdir Yarış İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Kalkınma Bakanlığı, özel sektör temsilcileri, üniversiteler gibi İzmir'de sektör araştırmaları yapan kuruluşlar katıldı.

OECD Proje Müdürü Clement Brenot, Kalkınma Bakanlığı Planlama Uzmanı Adnan Saygılı ve İZKA Kalkınma Ajansı Planlama Daire Başkanı Murat Çelik’in moderatörlüğünü yaptığı çalıştayda, genel proje tanıtımının ardından, Düzey-2 (26 alt bölge) bölgelerinde sektör önceliklendirme metodolojisi ile makine ve kimya sektörleri için ulusal sektör stratejilerinin bölgesel boyutunun güçlendirilmesi konuları tartışıldı.

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, çalıştayla hem büyük mevcut sektörlerin hem de gelişmekte olan faaliyetleri kapsayacak şekilde bölgelerin kilit ekonomik sektörlerinin tartışılıp incelenmesinin amaçlandığını söyledi.

Çalıştayda makine ve kimya sektörlerinin pilot sektörler olarak seçildiğini kaydeden Saka, “İzmir, bu iki sektörde de yoğun yatırımın olduğu Aliağa’daki rekabet gücünü arttırarak yatırımları bölgeye çekebilir ve ardından üretim ile ihracatını artırabilir. Bölgemizdeki öncelikli sektörlerin belirlenmesi, yatırım teşvik mekanizmalarına da önemli bir veri sağlayacaktır” dedi.

Kimya sektörü için bölgede önemli fırsatların olduğunu söyleyen Saka, “İzmir, kimya sektöründeki firmaların hammadde kaynağı olan PETKİM’in bölgedeki avantajını daha iyi kullanabilirse kimya sektöründe ülkenin lider bölgesi olabilir. Sektörün ihtiyacı olan temel kimyasalların yurtiçinde üretilmesini sağlayacak 10 milyon ton kapasiteli Star rafinerisinin de Aliağa’daki kimya kümelenmesini tetiklemesi bekleniyor. Ayrıca İzmir’e yapılacak olan lojistik ve altyapı yatırımları tamamlandığında bölgenin tüm sektörlerde gelişimi de artacaktır” diye konuştu.

Saka, çalıştayda Aliağa’ya kimya sektöründe yapılan yatırımların getirilerinin de konuşulduğunu ve çalıştay sonucunda çıkarılacak sonuç raporunun 2016 yılının Eylül ayında yayınlanacağını sözlerine ekledi.