ALİAĞA TİCARET ODASI BAŞKANI ADNAN SAKA, TRT RADYO 1’İN SORULARINI YANITLADI

ALİAĞA TİCARET ODASI BAŞKANI ADNAN SAKA, TRT RADYO 1’İN SORULARINI YANITLADI
04.12.2015
  •  A 

TRT Radyo 1 ekibi İzmir’in Aliağa ilçesindeki gemi geri dönüşüm tesislerinden canlı yayın yaptı. Murat Can Canbay’ın sunduğu ‘Deniz Dünyası’ adlı radyo programına Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka ile birlikte Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Atık yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin Çeviker konuk oldu.

Sohbet havasında geçen ve Gemi geri dönüşüm sektörünün ekonomik ve ticari gelişiminin masaya yatırıldığı programda ALTO Başkanı Adnan Saka, sektörün kurulduğu günden bugüne gelişimini aktarırken, ayrıca sektörün bölgeye olan katkılarını da canlı yayında anlattı.

Aliağa olarak Türkiye’nin demir çelik ihtiyacının yüzde 24’ünü karşıladıklarını ve bölgede büyük bir demir çelik potansiyeli olduğunu söyleyen Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Aliağa bölgesindeki demir çelik üreticileri, gerçekleştirdikleri 7,5 milyon tonluk hurda tüketimlerinin 1 milyon tonunu gemi geri dönüşüm sektöründen tedarik ediyorlar.  Aynı zamanda bölgede gemi söküm sektörünün yanı sıra gemi tamiri ve inşası, haddecilik, metal sanayi ve gemilerden çıkarılan malzemelerin tekrardan değerlendirildiği yan sanayi sektörleri de var. Bu sebeple kent ekonomisine direkt katkı sağlayan en önemli sektörlerden birisi olan gemi söküm sektörünün Aliağa ekonomisi üzerinde rolü büyük” dedi.

Sektörün ilçe ekonomisine katkısı büyük

Gemi geri dönüşüm sektörünün ilçedeki istihdama olan katkısının da önemli olduğunu dile getiren Saka, “Tam kapasiteyle çalışıldığında 2 bin ve yan faaliyet sektörleriyle yaklaşık 10 bin kişi istihdam ediliyor. Ayrıca bu sektörde çalışan işçilerimiz emek yoğun ağırlıklı çalışan insanlar oldukları için istihdam edilen kişilerin tamamı bu bölgede yaşayan insanlardan oluşuyor. Bu durum, sektörün ilçe ekonomimize direkt etki etmesi açısından önemli” diye konuştu.

Sektör ülke ekonomisine artı değer kazandırıyor

2009 yılında başlayan küresel ekonomik krizle birlikte dünyada navlun fiyatlarının düşmesi ve ülkeler arasındaki ticaretin azalmasının Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri'nde faaliyet gösteren firmaların büyümesinde merdivenin ilk ayağını oluşturduğunu kaydeden Saka, “Gemi geri dönüşüm sektörü bu dönemde hurda üretimi 927 bin ton ile tarihinin en yüksek rakamına ulaştı. Sektör ülke ekonomisine artı değer kazandırıyor. Bölgedeki demir çelik firmaları ham madde ihtiyaçlarını karşılamak için yalnızca Hamburg’dan ortalama 360 bin ton demir çelik hurdası ithal ediyor. Aliağa’daki gemi söküm sektörü bu rakamın iki katını demir çelik fabrikalarına veriyor. Böylece gemi söküm sektörü ile önemli bir döviz miktarının ülkemizde kalmasını sağlıyoruz” dedi.