İSO'nun İlk 500'ünde 84 Egeli var

28.07.2006

İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu içinde Ege'den 84 firma yer aldı. Kayıtları İstanbul'da görülmesine rağmen üretimleri Ege'de bulunan firmalar da bu sayıya dahil edildi. 500 büyüğün içindeki Egeli firmaların sayısı geçen yıla göre artarken, yaratılan katma değerin yüzde 36'sı Egeli firmalar tarafından gerçekleştirildi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, “Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu listesi anket çalışmasına gönüllü katılan firmalardan oluşan bir listedir. Bu çalışmaya katılmayan ancak 500 büyük sanayi kuruluşu içinde yer alması mümkün firmaların olduğu da göz ardı edilmemelidir” dedi.

Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu içinde geçen yıl Ege'den 77 firma bulunuyordu. Bu yıl 15 yeni firma listeye girerken 8 firma liste dışı kaldı.

Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu içindeki Egeli firmaların iller bazında dağılımına bakıldığında 2004 yılında İzmir’den 54 firma yer alırken 2005’de bu sayı 63’e çıktı. Denizli’den ise 2004’de 12 firma ilk 500’de yer alırken bu sayı 2005’de 10’a düştü. Manisa 8, Kütahya 1 firmayla aynı kaldı. Aydın 2004’de 2 firmayla girerken 2005’de tek firmaya düştü. 2004’de listeye hiç firması girmeyen Muğla 2005’de tek firmayla yer aldı.

Son yıllarda "geriye gidiyor" diye nitelendirilen İzmir böylece liderliğini bir kez daha kanıtlamış oldu.

Egeli firmalar, geçen yıllara göre Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu içindeki paylarını da artırmaya başladı. Türkiye’nin 500 büyük firması içinde yer alan Egeli firmalar üretimden satışların yüzde 21’ini gerçekleştirdi. Bu rakam 2004’de yüzde 22 idi. Cirodaki pay yüzde 19’dan 2005 de yüzde 17’ye gerilerken ihracatın payı yüzde 21’den yüzde 17’ye, kar, öz sermaye ve net aktif tutarları  yüzde 17’den yüzde 14’e geriledi. İstihdamdaki pay da yüzde 14’den 13’e düştü.

ÖNEMLİ VERİ KAYNAĞI

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, İSO'nun Türkiye genelindeki verileri baz alarak hazırladığı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışmasının, ülke sanayisinin gelişiminin takip edildiği son derece önemli çalışmalardan biri olduğunu söyledi. Bu çalışmanın ekonomiyi ve sanayinin durumunu etkin bir şekilde değerlendirmeye yardımcı olacak önemli bulgular sunduğuna dikkat çeken Taşkın, "Türkiye'nin tek bölge Odası olan Ege Bölgesi Sanayi Odası da bu çalışmaya paralel olarak 1982’den beri Ege Bölgesi’nin 100 Büyük çalışmasını sürdürmekte ve bölgemiz sanayiinin içinde bulunduğu duruma ilişkin son derece önemli bir veri kaynağı  oluşturmaktadır. Çalışmalarımızın, bölge firma potansiyellerini detaylı olarak ortaya koymak suretiyle bölge sanayi dinamiklerinin daha iyi anlaşılmasına büyük katkıda bulunduğuna inanıyorum" dedi.

2004’DE OLUP 2005 YILINDA LİSTEYE GİREMEYEN FİRMALAR

Gökhan Tekstil