İSO 500’de en büyük TÜPRAŞ!

26.07.2006
İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu raporunun 2005 yılı sonuçları belli oldu. Tüpraş birinci sıraya yükseldi.

İstanbul Sanayi Odası’nın her yıl açıkladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu raporunun 2005 yılı sonuçları belli oldu. Tüpraş üretimden satışlarda liderliğini sürdürürken, kârlılıkta da birinci sıraya yükseldi.

İSO 38’inci kez Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu raporunu yayınladı. Listenin ilk 10 sırasında sadece 1 kamu kuruluşu bulunuyor. Listenin zirvesinde 14.2 milyar YTL’lik üretimden satışla Tüpraş yer alıyor. Tüpraş’ı 5,1 milyar YTL’lik üretimden satışla Ford Otomotiv izliyor.  Üçüncü sırada ise 3,4 milyar YTL’lik üretimden satışla Toyota Otomotiv bulunuyor.

Tüpraş, özelleştirme ihalesi geçen yıl içinde yapıldığı için bu kez listede kamu kuruluşu değil, özel sektör firması olarak yer aldı.

İHRACATTA TOYOTA İLK SIRADA

İSO’nun raporuna göre 2005 ihracat şampiyonu Toyota oldu. Ford ve Tüpraş Toyota’nın ardından ikinciliği ve üçüncülüğü aldı.  Kârlılıkta ise ilk üç sıra Tüpraş, Ford Otomotiv ve Elektirik Üretim A.Ş olarak belirlendi. TEİAŞ ilk 3’e giren tek kamu kuruluşu oldu.

‘GENEL TABLO OLUMSUZ, ENDİŞELİYİZ’

İSO Başkanı Tanıl Küçük, toplamda İSO 500 firmalarının satışlarının 2004’e göre reel olarak çok az arttığını, kârlılıklarının ise azaldığını söyledi.

Geçen yıl İSO 500’ün ihracat performansının da son yılların en kötüsü olduğuna işaret eden Küçük, “2005’teki tablo genel olarak 2004’e göre olumsuz ve bu bizi, 2006’ya dair endişelendiriyor” dedi.

İSO Başkanı, 500 büyük sanayi kuruluşunun gerçekleştirdiği ihracat artışının son 5 yıl içinde ilk defa toplam ihracat artışının altında kaldığını kaydetti.

Küçük, “Faturayı aşırı değerli YTL’ye kesmiyorum, ancak bu olumsuzluğun nedenlerinin başında da bu geliyor” dedi. Tanıl Küçük, kârların erezyona uğradığını da vurguladı.

İSO’DA İLK 10 KURULUŞ

1. Tüpraş