Sektör Haberleri

Sektör Haberleri
14.09.2015
  •  A 

İNŞAAT SEKTÖRÜ

Kayseri'de müteahhitlerin %40'ı iş bıraktı ya da yavaşlattı. Ekonominin lokomotif sektörlerinden inşaatta sezon bitmemesine rağmen Kayseri'de müteahhitlerin %40'ının iş bıraktığı ya da yavaşlattığı kaydedildi. Yapılan açıklamada, “İnşaat sektörü son 1 yıldır patlama

noktasına geldi. Üst üste gelen olumsuzluklarla karşılaşıyoruz. Satışlar %70 civarında düştü. Kayseri’de sahada iş yapan minimum %40 müteahhit çalışmalarını durdurdu ya da yavaşlattı." ifadelerini kullandı. (Cihan) Haberin detayı…

 

Müteahhitler için Kuzey ve Sahraaltı Afrika'da fırsatlar var. Yurtiçinde talebin canlı olmasına rağmen finansman sıkıntısı yaşayan müteahhitler yurtdışında da baskı altında. Danışmanlık şirketi KPMG’nin Türkiye İnşaat Sektör temsilcisi, “Müteahhitler, projelerini takip ettikleri ülkelerin kırılganlıklarından kaynaklı riskleri üstleniyor. Bu durum Rusya ve Kuzey Afrika pazarında aktif olan firmaların yeni alanlar aramasını gerektirdi” dedi. Çin'deki yavaşlamanın Türk müteahhitlerin yoğunlukla faaliyet gösterdiği ülkeleri etkilediğini, bunun sektörü orta ve uzun vadede zorlayacağı belirtildi. Bu nedenle, Kuzey ve Sahraaltı Afrika'da dikkat çekici yatırımlara doğru müteahhitlerin rota değiştirmesi gerekti vurgulandı.

 

KİMYA SEKTÖRÜ

Kimya sektörünün ihracatı yılın ilk sekiz ayında 10 milyar dolar. Kimya sektörü Ağustos ayında 1 milyar 196 milyon dolarlık ihracatla hazır giyim ve konfeksiyon ile otomotivin ardından üçüncü sırada yer aldı. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB)’nin verilerine göre, kimya sektörünün ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre değer bazında %16,42 oranında düşerken, miktar bazında ise %8,3’lük artış yakaladı. Ağustos ayında en fazla ihracatı Mısır, Irak ve Almanya’ya gerçekleştirdi.

ENERJİ SEKTÖRÜ

 

Çin'den petrol fiyatlandırmasında sürpriz hamle. Çin, küresel Brent türü ve ABD tipi (WTI) ham petrol fiyatlandırma endekslerine rakip olacak sürpriz bir hamle yaparak kendi fiyatlandırma endeksini oluşturdu. Bu girişim Çin’in uzun vadede küresel petrol fiyatları üzerinde daha fazla söz sahibi olmayı hedeflediği şeklinde yorumlandı.

 

Terör olayları enerji yatırımlarını vurdu. Terör örgütünün, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleştirdiği eylemlerle, bölgenin kalkınmasını, tarımın gelişmesini ve enerji açığının kapatılmasına yönelik yatırımları durma noktasına getirdi. Özellikle hidroelektrik santralleri hedef alan terör örgütü nedeniyle 20 hidroelektrik santrali (HES) sıkıntıya girdi. Yatırımcıları tehdit eden, iş makinelerini ateşe veren ve çalışanlara saldırılarda bulunan terör örgütü, ekonomik gelişmenin de önünü tıkadı. Şırnak'ta 2, Van'da 4, Bingöl'de 4, Batman'da 1, Siirt'te 2, Muş'ta 3 ve Hakkari'de 4 HES projesi ile ilgili yatırımcılar mağdur edildi. (TGRT Haber) Haberin detayı…

 

Dağıtım şirketlerini 'kur' çarpmayacak. Elektrik dağıtım şirketlerinin "dolar risklerini" azaltmak için bazı düzenlemelere gidiliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) elektrik dağıtım şirketlerinin dolar kuru nedeniyle karşı karşıya kalacakları riskleri azaltmak için bazı düzenlemeler yapılacağı belirtildi. EPDK yetkilileri, elektrik dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin tarifelerine ilişkin 2011- 2015 uygulama döneminin sonuna gelindiğini hatırlattı. Yetkililer, 2016 yılında başlayacak olan yeni uygulama dönemine ilişkin tarife çalışmaları kapsamında bir dizi parametrenin yeniden belirleneceğini söyledi.

 

ULAŞTIRMA VE DEPOLAMA

Terör olayları nedeniyle üç sınır kapısı kapatıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı, İran'a açılan Esendere ve Kapıköy sınır kapıları ile Irak'a açılan Üzümlü sınır kapısının güvenlik nedeniyle geçici olarak kapatıldığını duyurdu. (Sabah) Haberin detayı…

 

Terör protestolarında Doğu ve Güneydoğu plakalı şehirlerarası otobüslerin hedef alınması, işletmecileri tedirgin etti. Hakkari Dağlıca ve Iğdır'da PKK'lı teröristlerin saldırılarının ardından başlayan terör protestolarında Doğu ve Güneydoğu plakalı şehirlerarası otobüslerin hedef alınması, işletmecileri tedirgin etti. Şanlıurfa'da bazı otobüs firmalarının temsilcileri, Batı illerine yaptıkları seferlere ara verebileceklerini ifade etti.

TARIM, HAYVANCILIK VE BALIKÇILIK

 

Fındık fiyatında büyük düşüş. Serbest piyasada geçen sezon 22 liraya kadar yükselen kabuklu fındığın fiyatı, yeni sezonun açılmasıyla 11 liraya düştü. Üretici tarafından tüccarlara (manav) çok miktarda emanet fındık verilmesi fiyatın düşmesinde ekili oldu. Ayrıca pazara aşırı miktarda fındık inmesi de fındık fiyatlarının düşmesine neden oldu. Fındık çok fazla inince manavlar da çok rahat hareket etmesiyle fiyatların gerilemesine yol açtı. (Ntv Para) Haberin detayı…

 

Avrupalı alıcı Türk fındığına ilgisiz. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB), Avrupalı alıcıların bugünlerde Türk fındığına yeterli düzeyde ilgi göstermediğini söyledi. Birlik, yaptığı açıklamada, 2015-2016 fındık ihracat sezonun 1 Eylül itibarıyla başladığını anımsattı. Birlik, son dönemlerde dövizde artış yaşandığını ifade ederek, bunun fındık sektörünü fazla olmasa da olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. Fındık ihracat döneminin başlangıcından itibaren bir hafta geçtiğini, bu zaman diliminde Avrupalı alıcıların Türk fındığına yeterli düzeyde ilgi göstermediğini belirtildi.

Buğdayda sadece üretim değil, verim rekoru da kırıldı. Bu yıl buğdayda yapılan 22.5 milyon tonluk rekor üretimin yanısıra, dekar başına 288 kilogramlık verim seviyesine de ulaşıldı. Bu rakam, Cumhuriyet tarihinin en yüksek verimlilik seviyesini gösteriyor. Bu yıl 22.5 milyon tonluk rekolte ile Cumhuriyet tarihinin üretim rekorunun kırıldığı buğdayda, verimlilik bakımından da yeni bir rekor kırıldı. Dünya verim ortalamasının dekar başına 300 kg’ı aştığı buğdayda, Türkiye 2015’te 7.8 milyon hektar alanda yaptığı 22.5 milyon tonluk üretimde 288 kilogramlık verim seviyesine ulaştı. (Dünya) Haberin detayı…

 

Nevşehir’de buğday rekoltesi %50 arttı. Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, şehirde buğday rekoltesinin geçen yıla göre yaklaşık %50 oranında artış gösterdiğini belirtti. Geçen yıl yağışların az olması ve mevsimin kurak gitmesi nedeniyle buğdayda rekoltenin ancak 260 bin ton olabildiğini belirten İl Müdürlüğü, bu yıl yağışların mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle rekoltenin 390 bin ton olarak gerçekleştiğini kaydetti. (Cihan) Haberin detayı…

 

Manisa’da üzümde rekolte üzdü, fiyatlar güldürdü. Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde geçtiğimiz yıla göre yarı yarıya düşen üzüm rekoltesi üreticiyi üzerken, üzümdeki fiyatların yüksek oluşu ise sevindirdi. Ziraat Odası, bu yıl üzümde yaşanan afetlerden dolayı rekoltenin düştüğünü ancak fiyatlardaki artışın ise yüzleri güldürdüğünü açıkladı. (İHA) Haberin detayı…

 

Mısır, Çukurova’da birinci ürün oluyor. Çukurova çiftçisi, buğday yerine birinci ürün olarak mısırı tercih etmeye başladı. Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Türkiye’nin önde gelen tarım merkezlerinden Çukurova ve Akdeniz bölgesindeki 9-10 ilde birinci ürün dane mısırın, çiftçiler için vazgeçilmez hale geldiğini söyledi. (Ticaret Gazetesi) Haberin detayı…

 

Mısırda fiyat düştü. Yeni sezonda tarihi rekoltenin beklendiği mısırda ilk hasat Adana’da düzenlenen Mısır Hasat Şenliği ile başladı. Ancak üretici, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bu yıl müdahale alım fiyatını açıklamamasına tepkili. Geçen yıl müdahale alım fiyatının 68 kuruş olarak açıklandığını, ancak bu yıl fiyat açıklanmadığı için piyasada kilo fiyatının 64 kuruşa düştüğünü belirten üreticiler, fiyatın daha da düşmemesi için bir an önce fiyatın açıklanmasını talep ediyor.

 

Mersin’in Mut ilçesinde zeytinler dalında satıldı. Mersin’in Mut ilçesinde bu yıl 160 bin ton zeytin ve 20 bin ton da zeytinyağı rekoltesi bekleniyor. Ege Bölgesi’nde üründe verim ve kalite sorunu yaşanırken, Mut zeytini ilk defa bu yıl dalında satıldı. Mut İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçenin Türkiye’nin zeytinyağı üretiminin %9’unu tek başına karşıladığını belirterek, bu yıl rekoltenin %35’inin yağlığa %65’inin de sofralık olarak değerlendirileceğini tahmin ettiklerini söyledi. (İHA) Haberin detayı…

 

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında rekor. Türkiye üretiminde dünya ikincisi, ihracatında ise dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzümde, 2013-2014 sezonunda 184 bin 946 tonluk üzüm ihracatı karşılığı 459 milyon 638 bin dolar döviz geliri sağlamıştı. 2014-2015 sezonunda çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında, miktar bazında %40, değer bazında ise %1 artış gerçekleşti. . Bu sezon, 259 bin 471 ton ihraç edilen çekirdeksiz kuru üzümden 466 milyon 913 bin dolarlık döviz elde edilerek, son 6 sezonun en yüksek ihracat rakamlarına ulaşıldı.

 

Yaş sebze-meyve ihracatında Rusya'nın payı %70’i geçer. Rusya’nın, AB’ye karşı yaptırımlara ilişkin kararnamenin süresini uzatma kararı Türkiye meyve sebze ihracatına olumlu yansıyacak. Güncel talepler almaya başlayan ihracatçılar, Türkiye için çok ciddi bir pazar olan Rusya’ya ihracat oranının %60’tan %70’lerin üzerine çıkmasını bekliyor. (Dünya) Haberin detayı…

 

‘Sigara üreticileri Türkiye’den tütün alımına zorlanmalı'. Tütün üretiminde Türkiye’ye rakip ülkeler üretici firmalara tütün satışını hükümet baskısıyla artırırken, Türkiye’de ise alımların her geçen yıl azalması üretimi de düşüyor. Sigara üreticilerinin yerel tütün alımlarını artırmaları konusunda anlaşma yapan ülkeler arasına son olarak İtalya da katıldı. Tekelin özelleştirilmesi ve yaprak tütün bölümünün tasfiyesinin ardından tütün üretiminin 330 bin tonlardan geçen yıl 68 bin tona kadar gerilediğini, bu yıl da 60 bin ton üretim tahmin edildiğini dile getiren Tütün Eksperleri Derneği, devletin sigara üreticisi firmaları Türkiye’den alımlarını artırmaya zorlaması gerektiğini söyledi. (Dünya) Haberin detayı…

 

Fındık fiyatında büyük düşüş. Serbest piyasada geçen sezon 22 liraya kadar yükselen kabuklu fındığın fiyatı, yeni sezonun açılmasıyla 11 liraya düştü. Üretici tarafından tüccarlara (manav) çok miktarda emanet fındık verilmesi fiyatın düşmesinde ekili oldu. Ayrıca pazara aşırı miktarda fındık inmesi de fındık fiyatlarının düşmesine neden oldu. Fındık çok fazla inince manavlar da çok rahat hareket etmesiyle fiyatların gerilemesine yol açtı.

 

OTOMOTİV SANAYİ

Otomotiv sanayi, 2008’deki global kriz ardından Ağustos ayında en iyi ihracatı gerçekleştirdi. Otomotiv endüstrisi, Ağustos ayında ihracatta yüzleri güldürdü. 2008 yılındaki global kriz ardından en iyi Ağustos ayı ihracatını gerçekleştiren otomotiv endüstrisi, sektörel bazda en fazla dış satış gerçekleştiren 5 sektör arasında da artış oranında ilk sırada yerini aldı. Binek Otomobiller ile eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ürün gruplarında çift haneli büyüme sağlayan otomotiv endüstrisi, Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre %8 büyümeyle 1 milyar 364 milyon dolar ihracat yaptı. (Milliyet) Haberin detayı…

 

İkinci el otomobil fiyatları arttı. Döviz kurlarındaki yükselişin ardından ikinci el otomobillerde, son 2 ayda %10-25 fiyat artışı oldu. Sektör temsilcileri, kurdaki hareketliliğin önce sıfır otomobillerin fiyatlarına yansıdığını, firmaların kurun seyrine göre belli aralıklarla fiyat ayarlamaları yaptığını ifade ederek, bu durumun kaçınılmaz olarak ikinci el piyasasına da yansıdığına dikkati çekti. İkinci el piyasasında otomobillere yapılan zammın, sıfır araçlardaki fiyat artışlarıyla paralellik gösterdiği vurgulandı.

 

Motorlu araç üretimi Ağustos’ta %34 arttı. Türkiye’de motorlu üretimi Ağustos ayında %34 artarak 76.987’ye çıktı. Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) açıkladığı 2015 Ağustos Ayı Üretim, İthalat, İhracat, Satış Değerlendirme Raporu’na göre, yılın ilk sekiz aylık döneminde sektörde 500 bin adet otomobil üretimi gerçekleşti. Bu sayı OSD tarafından otomobil üretimindeki en yüksek seviye olarak belirtildi.

 

GIDA ÜRÜNLERİ VE İÇECEKLER SEKTÖRÜ

 

Kırmızı et fiyatları dünyada düşüyor, Türkiye’de ise yükseliyor. Yaklaşan Kurban Bayramı'na rağmen bu yılın ilk 8 ayında kırmızı et fiyatlarındaki artış %20'yi aştı. Dünya genelinde et fiyatları ise %5 geriledi. Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) geçtiğimiz ay kırmızı et fiyatlarını %5 düşürmesi de fiyatların geri çekilmesini sağlamadı. Et fiyatlarındaki düşüşü sağlamak için ESK'nın yıl sonuna kadar yapacağı ithalattaki gümrük vergisi sıfırlandı ancak 2009-2014 yılları arasında canlı hayvan ithalatına 2 milyar 554 milyon dolar ödeyen Türkiye'de, ithalat fiyatların aşağı çekilmesine yetmedi. (Türkiye Gazetesi) Haberin detayı…

 

Et fiyatındaki artıştan büyük çiftlik sahipleri sorumlu. Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP), Kurban Bayramı'na az bir süre kala et fiyatlarındaki artışa, kapasitelerini yükselten ancak piyasaya ya da kesime hayvan vermeyen büyük çiftliklerin neden olduğunu ileri sürdü. Sonbahar geldiğinde ya da Kurban Bayramı yaklaştığında bu büyük çiftlikler, buzağı derecesinde olan küçük hayvanları toplayıp, kapasitelerini oldukça yükselttiği, piyasa ya da kesime hayvan verilmeyince doğal olarak bir et krizi gündeme geldiği ifade edildi.


KUYUMCULUK, MÜCEVHERAT SEKTÖRÜ


Mücevher ihracatı 8 ayda %21.47 arttı. Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan Ağustos ayı verilerine göre, 2014 Ağustos ayında 210 bin 633 kilo ürün ihraç eden sektör 2015 Ağustos ayında %133,89 ile yılın en yüksek ikinci artış oranını yakaladı. Bu ay ihraç edilen ürün ağırlığı 492 bin 652 kilograma ulaştı. Ağustos ayında değer bazında artış ise %25,62 oranında gerçekleşti. Mücevher ihracatı, 2015’in ilk 8 ayında ise geçen yılın aynı döneminde göre %21,47 artarak 2 milyon 362 bin 886 kilograma yükseldi.


TURİZM SEKTÖRÜ

 

Rusya’yı kriz vurdu, Antalya turizmi dağıldı. Ekonomik krizle boğuşan Rusların önemli bir kısmı bu yıl Antalya’ya tatile gelemedi. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) bu yaz, geçen yaza kıyasla, dört turistten birinin Antalya’ya gelmekten vazgeçtiğini bildirdi. AKTOB verilerine göre, yılın 8 aylık diliminde Antalya’ya gelen yabancı ziyaretçi sayısı %6.1 azalarak 8 milyon 446 binden 7 milyon 935 bine geriledi. Türkiye’ye gelen Rus turistlerdeki azalma, %22’yi geçti. (Milliyet) Haberin detayı…

İzmir’in turizmdeki kaybı sürüyor, gelen yabancı sayısı %8,5 azaldı. İzmir turizmi, Çeşme gibi ünlü bir destinasyona sahip olmasına rağmen bir türlü toparlanamıyor. Sektördeki kayıp devam ediyor. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün verilerine göre, yılın ilk sekiz ayındaki turist sayısı, %8,46 oranında azaldı. Ağustos ayında gelen turist sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre %3,44 azalarak, 203 bin 95 oldu. Yıllık bazdaki girişlerde ise %8,01 gerileme yaşandı. Ocak-Ağustos dönemini kapsayan sekiz aylık periyotta İzmir'i 846 bin 558 turist ziyaret etti. Bir türlü toparlanamayan kruvaziyerdeki düşüş ise %34,2 olarak kaydedildi. (Cihan) Haberin detayı…

 

Golf turizmine G20 Zirvesi darbesi. Antalya Golf Kulüp Genel Müdürü, Serik ilçesinde kasım ayında yapılacak G20 Zirvesi’nin bu sezon pek de iyi gitmeyen golf turizmine darbe vurduğunu söyledi. Mart ve Nisan aylarında çok iyi giden golf turizminin mayısla birlikte durgunluğa girerek tüm yazı kötü geçirdiğini aktaran yetkili, “G20 Zirvesi, Kasımda bu bölgede yapılacak ve bölgeye erişim kısıtlı olacak. 4 gün boyunca zirve için tamamen bu bölge kapatılacak, dışarıdan kimse girmeyecek. Yani bölgeye hiçbir golfçü oyun oynamaya giremeyecek. Bu yüzden golf turizmi büyük zarara uğrayacak” dedi. (Milliyet) Haberin detayı…

 

Türkiye, dünyada helal turizm sektöründe Malezya'dan sonra ikinci sırada. 2. Uluslararası Helal Turizm Konferansı önümüzdeki yıl İstanbul'da yapılacak. Türkiye şu an helal turizm sektöründe Malezya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Yapılan açıklamada, dünyada 350-400 kadar helal turizm servis eden tesis olduğu, bunun yaklaşık 150 tanesinin Türkiye'de bulunduğu, Turizm Bakanlığı’nın bu pazara ciddi destek vermeye başladığı ve 2016 yılında Türkiye bu konuda lider ülke olacağı ifade edildi

 

DERİ VE İLGİLİ ÜRÜNLER SEKTÖRÜ

 

Komşu ülkelerde, özellikle de Rusya'da yaşanan sıkıntılar Türk deri ve deri mamulleri ihracatçısını pazar çeşitlendirmesine yöneltti. Petrol fiyatlarının düşmesi, savaş, ambargolarla gelirleri azalan Ruslar, Türk deri ve deri mamulleri sektörünün yükselişini sekteye uğratırken, ihracatçı yeni pazar arayışına girdi. Özellikle Zeytinburnu'ndaki deri konfeksiyon üreticileri Rusya'ya ihracatın düşmesiyle zor günler geçiriyor ancak sektörün yarısını oluşturan ayakkabı; markalaşma, tanıtım ve pazar çeşitlenmesiyle bu olumsuz durumu en aza indirdi. Deri ve deri mamulleri sektörü, yılın ilk sekiz ayında %17 düşüşle 1 milyar dolar ihracat yaparken, ayakkabı sektörünün ihracatı %7 düştü ve 473 milyon dolar oldu. İhracattaki düşüşte Rusya'nın ana etken olduğunu belirten İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçılar Birliği (İDMİB), “Yakın coğrafyamız tabii ki bizim için birinci planda ama riskleri dağıtmak için halkayı genişletmeliyiz. Amerika, Japonya, Uzak Doğu, Çin, Vietnam, İran hedeflerimiz arasında” dedi. İDMİB, bu kapsamda Türkiye'nin binde 1 pay aldığı ABD'de fuarlara katıldıklarını, Japonya'da ise tasarım okuluna sponsor olduklarını ifade etti.

 

Lüksün devleri ayakkabı üretimi için Türkiye'de. Türkiye, hazır giyimden sonra ayakkabıda da devlerin radarına girdi. Yüksek kurun etkisiyle yurtdışına daha rekabetçi fiyat vermeye başlayan Türk ayakkabı üreticileri, Dolce&Gabbana ve Armani gibi lüksün devlerinden ilgi görmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde İtalya'nın Milano şehrinde düzenlenen MİCAM fuarında Türk firmalarını ziyaret eden şirketler, deneme üretimi yaptırmak için harekete geçti. Fuara katılan Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD), Dolce&Gabbana ve Armani firmalarının üretim için Türk firmalarıyla görüştüğünü belirtti.

 

İLAÇ SEKTÖRÜ

 

Yerli ilaç ve tedavi yöntemi geliştirilmesi hedefiyle kurulan İBG-İzmir, Türkiye’de bir ilk olacak. Yerli ilaç ve tedavi yöntemi geliştirilmesi hedefiyle kurulan İBG-İzmir, 20 bin metrekarelik laboratuvar alanıyla ülkenin en büyük araştırma merkezleri arasında yer alıyor. Kalkınma Bakanlığı desteğiyle kurulan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) bünyesindeki İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nin (İBG-İzmir) moleküler biyoloji sayesinde tıpta, hem tanı hem tedavi alanında çok önemli uygulamalar başlatacak. Moleküler biyoloji teknikleri kullanılıp üretilen biyoteknolojik ilaçların dünyada ilaç pazarının %20'sini oluşturduğuna dikkat çeken yetkili, ana hedeflerinden birinin henüz Türkiye'de üretilemeyen bu ilaçları üretebilmek ve yeni ilaçlar geliştirebilmek olduğunu belirtti.

 

İlaç şirketlerine kur zararı. İlaç fiyatlarının belirlenmesinde Euro kuru bugünden itibaren 2.07 TL olarak alınacak. Uygulama şirketlerde kur zararına neden olacak. Türkiye'de geçen yıl 14.6 milyar lira büyüklüğe ulaşan ilaç sektöründe, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde esas alınacak Euro kurunun bugünden geçerli olmak üzere 2.07 lira olarak uygulanması şirketlerde kur zararına yol açacak. Sektör temsilcileri, mevcut 3.3 liralık kur seviyesinden ithal edilecek hammaddeyle üretilecek ilacın 2.07 liralık kur üzerinden satılmasının şirketlerde onlarca milyon lira kur zararına neden olacağını belirtirken; kâr marjlarının da düşme tehlikesi içinde olduğu vurgulandı.

 

DİĞER HABERLER

 

Rusya halkının reel geliri 2015’de % 4-5 azalacak. Rusya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Rusya halkının gelirlerinin 2015’de %4-5 civarında azalacağını söyledi. Yaptırımlar, petrol fiyatlarının düşmesi ve küresel ekonomik sorunlara değinen Rus Bakan, “Şu an tam bir hesaplama yapmak zor. Ancak reel gelirlerin %4-5 civarında düşebilir” dedi. (Cihan) Haberin detayı…

Rus Rublesi Ağustos’ta resmen eridi. Uluslararası yaptırımlar ile düşük emtia fiyatlarının etkisiyle ekonomik durgunluğun içerisindeki Rusya'da para birimi ruble reel efektif kuru ağustos ayında %11,4 oranında düşüş gösterdi. Rublenin dolar karşısında aylık düşüşü %12,1, 8 aylık düşüşü %8,0 olurken, Euro karşısında aylık 12,9 düşüş, 8 aylık %2,8 artış yaşandı. (Milliyet) Haberin detayı…

Atık su arıtma sektörüne 8 yılda 38 milyar dolar yatırım yapılacak. IWE Istanbul Water Expo-Su ve Atıksu Arıtma Teknolojileri Fuar Direktörü, su ve atıksu sektörünün küresel krize rağmen yılda ortalama %5 büyüdüğünü söyledi. Sektörün 2014'te 600 milyar dolara ulaştığını belirten yetkili, "Bu pazarda gelişmekte olan ülkeler mega altyapı projeleriyle ön plana çıkıyor" dedi. Türkiye'nin AB raporlarına göre su ve atıksu çözümleri için dünyanın en büyük pazarlarından birisi konumuna geldiğini vurgulayan yetkili, "AB Entegre Çevre Uyum Stratejisine göre, 2023 yılına kadar Türkiye'nin çevre yatırımlarının 80 milyar doları aşması ve su ve atıksu endüstrisindeki yeni ve rehabilitasyon projeleri için 50 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanıyor. Türkiye'nin su ve atıksu sektöründeki yatırım ihtiyacı yaklaşık 38 milyar dolar. Bu rakamın %50'si devlet, %30'u özel sektör, %20'si ise AB ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından finanse edilecek." dedi. (Türkiye Gazetesi) Haberin detayı…

Karadeniz’in ihracat düşüşü sürüyor. Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB), bölgedeki ihracatta, yılın 8 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, değer bazında %1 artış, miktar bazında ise %21 düşüş görüldüğünü ifade etti. Birlik, Trabzon, Rize ve Artvin’den 2015’in ilk 8 ayında 1 milyar 57 milyon 192 bin 709 dolar tutarında ihracat yapıldığını, bu rakamın bir önceki yılın aynı döneminde 1 milyar 45 milyon 631 bin 200 dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB)’nin Ağustos ayı ihracatı düştü. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) aracılığıyla ağustos ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre %20 azalarak 760 milyon dolar olarak gerçekleştiği, AKİB’in ilk 8 aylık döneminde ihracatının da 7,2 milyar dolar olduğu bildirildi. AKİB, yaptığı yazılı açıklamada, dolar avro paritesi nedeniyle ihracatta bu yılın başından bu yana yaşanan düşüşlerin ağustos ayında da devam ettiği belirtti. (Ticaret Gazetesi) Haberin detayı…

Türkiye, ihracatı en az etkilenen 7'nci ülke. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin ihracatı bu yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre %8,7 seviyesinde gerileyerek 36,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Buna göre, Türkiye, ihracatındaki %8,7'lik gerileme ile G20 ülkeleri arasında, ihracatı küresel çaptaki durgunluktan en az etkilenen 7. ülke olurken, bu performansıyla aralarında Japonya, Almanya, Endonezya, Fransa, İtalya, Kanada, Brezilya, Hindistan, Arjantin, Avustralya, Rusya ve Suudi Arabistan'ın da olduğu toplamda 12 ülkeyi geride bırakmayı başardı.

Libya'dan alacaklı 100 KOBİ zorda. Libya’da Türk müteahhitlerin ödenmeyen alacakları birçok kez gündeme geldi ancak bir de bu ülkede alacakları kalan onlarca KOBİ var. Önemli kısmı İSTOÇ piyasasından, daha önce Libyalı müşterileri ile peşin çalışan 100’den fazla KOBİ, mal gönderdiği halde aylardır paralarını alamadı. Bunlardan bazılarının “çok zor durumda” olduğu belirtiliyor. Bu şirketlerden alınan bilgilere göre, sorun alıcıların, Libyalı müşterilerin borçlarını ödememesi değil, bu ülkenin bankacılık sistemi ve uygulamaları... (Dünya) Haberin detayı…

KOBİ'lere 150 milyar $'lık ihracat hedefi. KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı'nın (2015-2018) kabulüne ilişkin karar bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Eylem planının hedefleri arasında KOBİ'ler tarafından yapılan ihracatı 150 milyar dolar seviyesine ulaştırmak var. Eylem Planı’na göre KOBİ'ler tarafından yapılan ihracatı 150 milyar dolar seviyesine ulaştırmanın yanısıra ihracat yapan KOBİ sayısı 60 bine çıkarılacak. KOBİ'lerin ticari kesim AR-GE harcamalarındaki payı %33 seviyesinde korunacak, plan dönemi boyunca KOBİ'lerde 3 milyon yeni çalışan istihdam edilecek.

 

Temel Göstergeler

 

Cari açık arttı. Cari işlemler açığı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre 768 milyon dolar artarak, 3 milyar 154 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 45 milyar 27 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Bu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 964 milyon dolar artarak 5 milyar 755 milyon dolara yükselmesi ve hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 67 milyon dolar azalarak 3 milyar 14 milyon dolara gerilemesi etkili oldu. (AA) Haberin detayı…

Büyüme beklentiyi aştı. Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde %3,8 büyüdü. Buna göre, üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla, yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre, sabit fiyatlarla %3,8'lik artışla 32 milyar 93 milyon lira, cari fiyatlarla %12,6'lık artışla 481 milyar 735 milyon lira oldu.

Perakende satış hacmi arttı. Perakende satış hacmi, Temmuz'da aylık bazda %1.3, yıllık bazda ise %7.1 arttı. Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, Temmuz'da bir önceki aya göre %1.3 yükseldi. Söz konusu ayda gıda, içecek ve tütün satışları %1,2 azalırken, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar %2, otomotiv yakıtı satışları da %2.6 artış kaydetti. Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları %4.3, elektrikli eşya ve mobilya satışları %0.6, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları %1, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları %2.1 artarken, posta veya internet üzerinden satışlar %0.9 azaldı. (Bloomberg-HT) Haberin detayı…

Sanayi üretimi "sert" düştü. Sanayi üretimi Temmuz ayında %1.5 gerileyerek beklenenden kötü çıktı. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, Temmuz'da bir önceki aya göre en yüksek düşüş %24.9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü %13.2 ile elektrikli teçhizat imalatı ve %8.8 ile tütün ürünleri imalatı takip etti. İmalat sanayinde Temmuz'da bir önceki aya göre en yüksek artış %4.5 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünlerinde (mobilya hariç) görüldü. Bu artışı %4.2 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı ve %4 ile giyim eşyalarının imalatı izledi.