İŞSİZLİĞİN ÇARESİ NİTELİKLİ TEKNİK ELEMAN

İŞSİZLİĞİN ÇARESİ NİTELİKLİ TEKNİK ELEMAN
13.05.2015
  •  A 

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Mesleki Eğitim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Ülkede ve dolayısıyla İzmir’de çok seviyede nitelikli teknik eleman ihtiyacı olmasına rağmen bu ihtiyacın mesleki eğitime gerektiği kadar önem verilmediği için karşılanamadığını söyledi.

Gençlerin Türkiye’de yeterli iş imkanı olmayan alanlarda eğitim gördüğünü, bu sebeple de sayısız üniversite mezunu gençlerin sokaklarda işsiz gezdiğine dikkat çeken Saka, Ülkemizde ciddi seviye de eksikliği yaşanan nitelikli ara eleman ihtiyacını gidermek adına meslek okullarımızın daha tercih edilir konuma getirilmesi ve hatta bu okulların Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin uhdesine verilmesinin daha yararlı olacağını belirtti.

MESLEKİ EĞİTİMDE OSB’LER İLE TİCARET VE SANAYİ ODALARI ETKİN OLMALI

Aliağa Ticaret Odası’nda gerçekleşen, Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) Ülkemiz ve İlçemiz Ekonomisine İlişkin Çözüm Önerileri konulu toplantısında konuşan Başkan Saka,  Mesleki eğitimde OSB’ler ile birlikte başta sanayi veya ticaret odaları olmak üzere diğer mesleki kuruluşların da aktif hale getirilerek mesleki eğitimde etkin, yaygın görev almalarını sağlayacak yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini vurguladı. OSB’lerde üretimin yanı sıra eğitimin de yapılarak, sanayicinin aradığı nitelikli elemanların OSB içinde açılacak okullarda karşılanabileceğini dile getiren Başkan Saka, “Nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla öğrencilerin yarım gün teorik ve yarım gün de uygulamalı eğitimlerini OSB’deki okullarda aldıkları zaman, mezun öğrenciler eğitim aldıkları OSB’lerde zorlanmadan iş bulabilecek ve sanayi kuruluşlarınca da tercih edilecektir” dedi.

İŞ GÜCÜNE KATILIM ÖZENDİRİLMELİ

Aliağa’da 3 bin 500 megavat enerji üretildiğini, bu rakamın önümüzdeki dönemde 5 bin megavata çıkacak olmasına rağmen yüksek gerilim hattı sertifikalı teknisyenin iki elin parmaklarını geçmeyecek sayıda olduğunu ifade eden Başkan Saka, “Biz tüm siyasi partilerden mesleki eğitimin yaygınlaşması için yapılması gereken bütün çalışmaları yapmalarını ve  mesleki eğitimin cazip hale getirilerek iş gücüne katılımın özendirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

STAJLAR FORMALİTE OLARAK KALMAMALI

Konuşmasında stajların kağıt üzerinde formalite olmaktan çıkarılıp, gerçek, performansı, bilgi, beceriyi artırıcı bir nitelikte olması gerektiğini kaydeden Başkan Saka, “Ancak özellikle lise öğrencileri staj talebi ile fabrikalara başvurduklarında, yetkililer öğrencilerin 18 yaşından küçük oldukları için kendilerinin ağır ve tehlikeli iş yeri kanununa tabi olduklarını söyleyerek staj taleplerini kabul etmiyorlar. Eğer öğrencilere staj imkanı sağlayamazsak mesleği nasıl öğretebiliriz. Bu noktada kanunlar arasında da bir çelişki mevcut. Bir kanunla eğitim sistemine zorunlu staj konuyor; ancak diğer bir kanun da öğrencilerin staj yapmasına izin vermiyor. Bu noktada gençlerimizin teorik bilgilerini uygulamalı olarak pekiştirmelerini sağlayacak yasal düzenlemenin yapılması gerekmektedir” dedi.