ALTO’DAN HOLLANDA VE BELÇİKA’YA LOJİSTİK İNCELEME

ALTO’DAN HOLLANDA VE BELÇİKA’YA LOJİSTİK İNCELEME
10.04.2015
  •  A 

Aliağa Ticaret Odası (ALTO), Avrupa’nın en büyük liman ve lojistik aktarma merkezlerinin yer aldığı Hollanda’nın Rotterdam ve Amsterdam ile Belçika’nın Antwerp şehirlerine teknik inceleme gezisi düzenlendi.

ALTO Başkanı Adnan Saka başkanlığında ALTO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren üyelerden oluşan 25 kişilik heyet Avrupa'nın en büyük lojistik merkezleri sıralamasında yer alan Rotterdam, Amsterdam ve Antwerp lojistik merkezlerinde incelemelerde bulunan ALTO heyeti, merkezlerin işleyişi hakkında bilgi edindi.

KOSGEB desteğiyle Hollanda’da düzenlenen Building Holland 2015 Yapı Malzemeleri ve İnşaat Fuarı’na da katılan ALTO Heyeti, daha sonra Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral ve Ekonomi Bakanlığı Brüksel Baş Müşaviri Bülent Uğur Ecevit ile NETUBA (Hollanda Türk İş Konseyi) Başkanı Bastian van der Knaap ile makamlarında görüşerek Aliağa Bölgesi hakkında bilgi verdi ve Hollanda ile Belçika’daki firmalara yatırım çağrısında bulundu.

Hollanda ve Belçika’daki lojistik merkezlerde yapılan saha incelemeleriyle birlikte, lojistik merkez yetkilileriyle yapılan toplantılarda, lojistik merkezlerin işletme modelleri, alt yapı özellikleri, hizmetleri, kuruldukları kente katkıları, ekonomik ve sosyo-ekonomik değerleri konusunda bilgi edinildi.

ALİAĞA TÜM ULAŞIM AĞLARININ MERKEZİ KONUMUNDA

Ziyareti değerlendiren ALTO Başkanı Adnan Saka, İzmir’de kurulması planlanan lojistik üssün hangi lokasyonda verimli olacağı ve burada hangi çalışmaların yapılabileceğine yönelik olarak Avrupa'daki lojistik merkezleri mercek altına aldıklarını belirtti. Başkan Saka, “Ziyaret kapsamında Rotterdam, Amsterdam ve Antwerp limanlarında incelemelerde bulunduk. Hollanda ve Belçika’daki gezimizde şehrimize örnek olan liman merkezlerini tercih ettik. Lojistik merkezlerin yapısı ve işleyişi hakkında bilgi edindiğimiz gezi sayesinde İzmir’de kurulması planlanan lojistik üssün neden Aliağa’da olması gerektiğini bir kez daha gördük.  Hızlı sanayileşmesi, dış ticaretteki yükselişi ve tüm taşıma modellerine uygun bir coğrafi konumu olması nedeniyle Aliağa’da lojistik merkez yapılanması gerekliliktir” dedi.

POTANSİYELİN İYİ YÖNETİLMESİ İÇİN LOJİSTİK ÜS ŞART

İzmir ihracatının yüzde 91’inin deniz yoluyla gerçekleştiğini, kentte uluslar arası taşımacılık yapan firma sayısının 300 civarında, uluslar arası taşıma ve antrepo grubunda 40’ın üzerinde, iç taşımacılık hizmet grubunda ise bin 700 civarında şirket bulunduğunu ifade eden Başkan Saka, “Kent merkezinden Aliağa’ya doğru kayan yük hareketinin Çandarlı limanı ve Petkim limanının faaliyete girmesiyle birlikte bölgedeki mevcut rakamların katlanarak artması bekleniyor. Yeni yapılacak limanların devreye girmesiyle Aliağa bölgesi doğal olarak lojistik bir üs konumunda olacaktır. Maliyetlerin düşmesi, rekabet avantajının sağlanabilmesi ve yatırımların çekilebilmesi için İzmir’e yapılacak lojistik üssün Aliağa bölgesinde olması ülkemiz ve yatırımcılar açsından daha faydalı olacaktır. Bu şekilde hem bölge, hem bölgeye yatırım yapanlar, hem devlet, hem belediye hem de vatandaşlar kazanıyor. Biz de bu faydaları sağlayacak lojistik üssün Aliağa’da yapılmasının daha fizibıl olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.