ALİAĞA TİCARET ODASI VE ALİAĞA ESNAF ODASI’NDAN ORTAK SEMİNER

ALİAĞA TİCARET ODASI VE ALİAĞA ESNAF ODASI’NDAN ORTAK SEMİNER
18.03.2015
  •  A 

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) ve Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası  (AESO) işbirliğinde Aliağa’da küçük market, bakkal, konfeksiyon, fırıncılık, pastacılık, ayakkabıcılık gibi konularda faaliyet gösteren KOBİ’lerin yöneticilerine yönelik “Yerli Esnafın Global Firmalarla Rekabet Edebilirliğinin Artırılması” semineri düzenlendi.

ALTO Başkanı Adnan Saka ve AESO Başkanı Hüseyin Ekren ile birlikte çok sayıda küçük esnafın katıldığı seminere; Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezleri Ağı (ABİGEM) eğitmenlerinden Mustafa Bayındır konuşmacı olarak katıldı.

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Seminer Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, eğitmen Mustafa Bayındır küreselleşme sürecinde Kobilerin rekabet gücünün artırılması noktasında izlenilmesi gereken adımlar ile ilgili interaktif bir eğitim gerçekleştirdi.

Küçük esnafın avmler karşısında özgüven eksikliği yaşadığını belirten Bayındır, 'tanınan ve bilinen tüm liderlerin belirledikleri hedefleriyle değerlerinden şaşmadıklarını ve bu sayede başarıya ulaştıklarını ifade etti.

HEDEF KÜRESELLEŞMENİN YIKICI ETKİLERİNİ GİDERMEK

Toplantının açış konuşmasını yapan Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Küreselleşmenin küçük esnafa olan yıkıcı etkilerinin giderilmesi kapsamında Kobilerin bilgi ve beceri düzeylerinin, verimliliklerinin ve dolayısıyla rekabet gücünün artırılmasını hedeflediklerini ifade etti.

ÜLKE EKONOMİSİNİ KOBİLER SIRTLIYOR

KOBİ’lerin Türkiye ekonomisine dinamizm katan ve ekonomiyi sürükleyen unsurların başında geldiğini belirten Başkan Saka, şöyle devam etti:

“Türkiye’de KOBİ’ler toplam işletmelerin yüzde 99,89’unu, toplam işgücünün yüzde 76,7’sini çalıştırmakta ve toplam katma değeri yüzde 38’lik kısmını yaratmaktadır. Bu sebeple kalkınmada ve gelir dağılımında kilit rol oynayan küçük ve orta ölçekli firmaların rekabet gücünü artıracak stratejilerin aktarıldığı bu semineri çok önemsiyoruz.”

EKONOMİDE POLİSİYE TEDBİRLER ÇARE OLMAZ

KOBİ’lerin alt yapı, ürün ve satış sonrası hizmet konularında standartı yükselttikleri takdirde dünya, ülke ve bölge piyasasına uyum sağlayabileceklerini kaydeden Başkan Saka, “Ekonomide polisiye tedbirler çare olmaz. Küçük esnafların birlikte hareket ederek gelişmelere ayak uydurmaları, yaşamlarının devamlılığı açısından çok önemli. KOBİ’lerimiz yönetimde ve organizasyonda profesyonelleşerek kendilerini geleceğin ekonomik dünyasına hazırlamaları gerekiyor” dedi.

YASALAR KÜÇÜK ESNAFI KORUMALI

Toplantının açış konuşmasından sonra söz alan Aliağa Esnaf Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Ekren, Anayasadaki devletin esnaf ve sanatkarı korur, kollar ve destekler maddesi hayata geçirilirse küçük esnaf ve sanatkarın herhangi bir sorunun kalmayacağını söyledi. Esnaf ve sanatkarın 800 yıllık bir ahi evran kültürüne sahip olduğunu ifade eden Ekren, “Büyük firmalarla ancak bize miras olan bu kültürle kendimizi geliştirerek ve tüketiciye daha iyi hizmet sunarak yarışabiliriz” dedi.

BAYINDIR, ''MEKÂNLARINIZI CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRİN''

Aliağa’daki küçük esnafın yaşadığı sorunların da gündeme getirildiği seminerde, küçük esnafın büyük firmalarla rekabet edebilmesi adına sunulan çözüm önerileri de masaya yatırıldı. Seminerde Müşterilerini artıramayan ya da kaybeden esnaflar üzerinde 2015 Ocak ayı itibariyle yapılan anketlerin sonuçlarını katılımcılarla paylaşan eğitmen Mustafa Bayındır, Aliağalı küçük esnaflara şu bilgileri verdi : “Esnafın ilgisiz davranması ve ihtiyacın giderilmesine yönelik hareket etmemesi yüzde 68,  müşterinin üründen memnun olmaması yüzde 14, esnafın yeni ilişkiler geliştirememesi yüzde 5, müşterinin bölgeden taşınması yüzde 3 ve diğer sebepler. Müşteri kazanımı noktasında esnafın müşterilerine yaklaşımının önemli olduğuna dikkat çeken Bayındır, yapılacak olan promosyonlar ve çeşitli kampanyalar ile dükkânlarını cazibe merkezi haline getirmeleri durumunda müşteri kazanımlarını artıracaklarını kaydetti. Ayrıca 'ekstra memnun'  diye adlandırılan ve o esnafa ait olan ürünleri onun adına çevresine duyurmaya başlayan müşteriler oluşturulmalıdır''

Bayındır, yerli esnafın AVM ler ile rekabet edebilmesi için fark yaratma noktasında sürdürülebilir bir değişim içinde olmaları gerektiğini vurguladı.  Seminer kobilerin rekabet gücünün artırılması noktasında izlenilmesi gereken adımlar konulu sunum ile son buldu.