SAKA ZİRVEDE ALİAĞA’NIN GELECEĞİNE IŞIK TUTTU

SAKA ZİRVEDE ALİAĞA’NIN GELECEĞİNE IŞIK TUTTU
12.03.2015
  •  A 

İzmir’in kuzeyinde ekonomiye yön verenler ‘1.Bakırçay Ekonomi Zirvesi’nde buluştu. Bakırçay bölgesinde yer alan Aliağa, Foça, Menemen, Dikili, Kınık ve Bergama ilçelerinin kent ekonomisi masaya yatırıldı.

Ekonomik kalkınma, istihdam iş ve iş dünyasını yakından ilgilendiren kentsel sorunların ele alındığı zirveye; kanaat önderleri,  işadamları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı. 

Gazeteci Rıdvan Karapehlivan’ın moderatörlüğünü yaptığı zirvede Aliağa’nın mevcut sanayi potansiyelinin Ege Bölgesi ve Türkiye için hayati önem taşıdığının altını çizen Başkan Saka, Bünyesinde barındırdığı stratejik sektörlerle Aliağa’nın dev bir sanayi kenti konumunda olduğunu, bununla birlikte büyük potansiyele sahip olan Aliağa’nın gelecek 50 yıllık projeksiyonunun planlı ve bölge- ülke ihtiyaçları doğrultusunda, yapılmasının önemini vurguladı.

ALİAĞA EKONOMİSİ BÜYÜYOR

Zirvede konuşan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa’nın Türk milli ekonomisine olan katkısına dikkat çekti. Aliağa’nın Petro kimya, demir çelik, Gemi söküm, ALOSBİ ve lojistik sektörü gibi dev yatırımlara sahip olduğunu hatırlatan Başkan Saka, bölgede yapımı devam eden Çandarlı ile Petkim liman projelerinin ve Star Rafinerisi yatırımlarının hayata geçmesiyle birlikte Aliağa’nın ekonomik potansiyelinin ikiye katlanacağının altını çizdi.

LOJİSTİK ÜS İÇİN EN UYGUN YER ‘ALİAĞA’

Lojistik köy konusunda serbest bırakılmak istediklerini ve yasaklarla bir yere varılamayacağını ifade eden Başkan Saka, “Aliağa limanlarına yılda 5 bin gemi geliyor. Petlim limanı ve Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın da devreye girmesiyle bölge doğal olarak zaten lojistik bir üs olacak. İzmir’e yapılacak olan lojistik köyün Aliağa dışında bir yere yapılması halinde yatırımcı ve birçok kesim için bu durum verimli olmayacak. Aliağa’nın stratejik konumu, ekonomik yapısı ve yatırımcıya sağladığı fırsatlarla lojistik üs potansiyeline sahip en uygun yer olduğunu düşünüyoruz. Biz Aliağa Ticaret Odası olarak deniz, demir ve karayolunun bir arada olduğu merkezlerde lojistik köylerin kurulması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

EKONOMİ BÜYÜRKEN SORUNLARLA BOĞUŞAN ALİAĞA

Aliağa’da 3 bin 500 megavat enerji üretildiğini, limanlarında yılda 42 milyon ton elleçleme yapıldığını ve yörede 40 bin kişinin istihdam edildiğine vurgu yapan Başkan Saka, Aliağa’nın Türkiye ekonomisinde ki stratejik önemine rağmen yıllardır sorunlarla boğuşan ve sorunların çözümünde yalnız bırakılan bir kent olduğunu söyledi.

SORUNLAR MİLLİ EKONOMİYİDE OLUMSUZ ETKİLİYOR

Aliağa ve dolayısıyla milli ekonomiyi olumsuz yönde etkileyen sorunlara değinen Başkan Saka,   Aliağa’dan yatırımların ve buna paralel olarak nüfusun da kontrolsüz bir şekilde büyüdüğünü, 21 milyar dolar değerinde dış ticaret hacmi olan liman bölgesinin ulaşımda büyük sıkıntılar yaşadığını ve teşviklerin yetersiz olmasından dolayı Organize Sanayi Bölgesi’ne beklenen seviyede yatırımcının gelmediğini belirtti.

EN ÖNEMLİ SORUN ULAŞIM 

Aliağa bölgesinde iş dünyasının sorunlarına çözüm önerileri getiren Başkan Saka, kentin acilen geleceğe yönelik bir master planına ihtiyaç duyduğunu ve Aliağa’da kalkınmanın sürdürülebilir olması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “İlçemizde faaliyet gösteren araç sayısı 20 bin civarında. Yine ilçemizin İzmir’i Çanakkale’ye bağlayan karayolunun üzerinde olması nedeniyle Aliağa’dan günde ortalama 40 bin araç gelip geçiyor. Yakın gelecekte tamamlanacak olan dev yatırımların faaliyeti girmesiyle birlikte bu araç sayısı katlanarak çoğalacaktır. Bugün bile Aliağa’dan İzmir’e gitmek büyük sorun halindeyken önümüzde ki yıllarda yaşayacağımız sıkıntıların boyutunu hayal dahi edemiyorum. Mevcut karayolumuzun ihtiyaca cevap veremediği hepinizin malumudur. Diğer taraftan yapımı devam eden çevre yolunun Koyundere mevkiine adeta demir atması bizi umutsuzluğa sevk etmektedir. Aliağa’da yatırımlar hızla devam ederken, bölgenin en önemli ihtiyacı olan ulaşımın çözümü noktasında yürütülen projelerin çok yavaş bir şekilde sürdürülmesi bizleri endişelendirmektedir. Hemen her platformda Aliağa halkı adına dile getirdiğimiz bu tespitlerin yetkililer tarafından dikkate alınmasını talep ediyoruz.”

İŞSİZLİĞİN ÇARESİ NİTELİKLİ TEKNİK ELEMAN

Konuşmasında işsizlik konusuna da değinen Başkan Saka, Türkiye’de işsizliğin stratejik hatalardan kaynaklandığını öne sürdü. Ülkede ve dolayısıyla Aliağa’da çok seviyede nitelikli eleman ihtiyacına rağmen bu ihtiyacın karşılanamadığını sözlerine ekleyen Başkan Sakan, “Gençlerimiz eğitimde yanlış tercihler yapıyor ya da yanlış tercihlere yönlendiriliyor. Aileler; ‘evladım üniversite bitirsin de hangisini bitirirse bitirsin’ düşüncesiyle hareket ediyor. Gençlerimiz ülkemizde hâsıl olmayan alanlarda eğitim görüyor, hal böyle olunca da sayısız üniversite mezunu gençlerimiz sokaklarda işsiz geziyor. Bizim bu noktada tavsiyemiz;  ülkemizde ciddi seviye de eksikliği yaşanan nitelikli ara eleman ihtiyacına karşılık vermek adına meslek okullarımızı daha tercih edilir konuma getirilmesidir. Hatta bu okulların Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin uhdesine verilmesi daha yararlı olur” diye konuştu.