Türk KOBİ'lere ABD Fırsatı

24.07.2006
  •  A 
TOBB, Türk Şirketlerine ABD Pazarında Kendi Markalarını Oluşturma Fırsatı Sunuyor. TOBB ve ABD Ticaret Odası işbirliği ile düzenlenen “Türkiye-ABD İş Ortaklıklarının Güçlendirilmesi Projesi” seminerlerinin ilki gerçekleştirildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve ABD Ticaret Odası işbirliği ile düzenlenen “Türkiye-ABD İş Ortaklıklarının Güçlendirilmesi Projesi” seminerlerinin ilki, Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Seminer öncesinde, TOBB ve ABD Ticaret Odası arasında bir işbirliği anlaşması imzalandı. Daha sonra seminer, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi John Bachmann ve ABD Büyükelçisi Ross Wilson tarafından yapılan açış konuşmalarıyla devam etti.  

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun açış konuşması şöyle:

“Sizleri, şahsım ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği adına saygıyla selamlıyorum. TOBB ile ABD Ticaret Odası tarafından yürütülmekte olan “Türkiye-ABD İş Ortaklıklarının Güçlendirilmesi Projesi”ne ilişkin mutabakat zabtı imza törenine ve proje kapsamındaki ilk seminere hoş geldiniz.

Bu projenin gerçekleşmesine destek veren, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, ABD Ticaret Odası, Trade-Roots, ABD Büyükelçiliği ve odalarımıza teşekkür ediyorum. Kuşkusuz bu destekler sağlanmamış olsaydı, ülkemiz KOBİ’leri için çok önemli olan bu projeyi gerçekleştirme imkanı olmayacaktı.

Diğer taraftan Sayın John Bachman’a, verdiği desteğin yanı sıra, Mayıs ayındaki genel kurulumuza katılmalarından dolayı, ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Sayın Bachman ayrıca, Türkiye ekonomisi ve ABD yatırımcılarının Türkiye’ye ilgisi gibi konularda, kamuoyuna verdiği pozitif mesajlarla da, iş çevrelerinin takdirini kazanmıştır.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin belirleyici unsurları, güçlü dostluk bağları, müttefiklik, ve vizyon birliğidir. Karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkileriyse, bu unsurların, geniş bir mutabakat zemini bulması, pekişmesi ve giderek güçlenmesinde anahtar rol oynamaktadır.

Bu çerçevede, Dışişleri Bakanlarımız tarafından imzalanan, Ortak Vizyon belgesinin, ekonomik ve ticari konulara da ağırlık vermiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde bugüne kadar hep, devletler arası temaslar ön plana çıkmıştı.

Ülkelerimiz arasındaki ilişkinin, daha güçlü temellerde gelişmesi için, toplumlarımız arasındaki temasları da, geliştirmeye mecburuz. İşte, ticaret ve yatırım, bu yakınlaşmayı sağlayacak en sağlıklı yoldur.

Hepimizin bildiği gibi, ABD, global ekonomide çok önemli bir aktördür. 12,5 trilyon dolarlık gayrisafi yurt içi hasılası ile, dünyadaki toplam üretimin dörtte birini gerçekleştirmektedir. Bu miktar, Çin ve Japonya’nın üretimlerinin toplamından daha fazladır.

ABD dünya ihracatının en büyük müşterisidir. 2005 yılı ithalatı, yaklaşık 1,7 trilyon dolar civarındadır. Türkiye’nin ABD’ye ihracatının, ABD ithalatı içindeki oranıysa, sadece binde 3 düzeyindedir. Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmi, 2005 yılı itibariyle sadece 10 milyar dolardır.

Diğer taraftan, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile toplam ticaret hacmi, 2005 yılında 87 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin dış ticaret hacmi, 2000-2005 yılları arasında, yüzde 129 oranında büyümüştür. Buna karşın, ABD ile ticaret hacmindeki artış, yüzde 43 düzeyinde kalmıştır.

İş dünyasının çatı kuruluşu olarak TOBB, ülkemiz ile ABD arasındaki ticaret hacminin bugünkü düzeyinden mutlu değildir. Bu yüzden, ticaret hacminin büyütülmesine özel önem veriyoruz. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerde yaşanan sorunların da farkındayız. Özellikle iş adamlarımızın, vize konusunda yaşadıkları sıkıntılar, ticareti olumsuz etkilemektedir.

Bunun dışında, birkaç yıl önce gündeme gelen, ama sonuçlandırılmayan, Nitelikli Sanayi Bölgeleri konusuna, işlerlik kazandırılmasını, çok önemli görüyoruz. Bu konuda atılacak adım, hem ülkelerimizi ekonomik alanda birbirine daha da yaklaştıracak, hem de siyasi açıdan da çok olumlu bir gelişme olacaktır.

Konuşmamın bu bölümünde, “Türkiye-ABD İş Ortaklıkları Geliştirme Projesi”ni ve bu projenin Birliğimizce nasıl algılandığını sizlerle paylaşmak istiyorum. Projenin temel amacı, ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişimi için, daha fazla firmanın ve daha fazla ürünün bu sürece dahil edilmesine katkı sağlamaktır. Bu amaçla, bir durum tespiti yapıyoruz.

Firmalarımızın, ABD piyasasıyla ilgili bilgi ihtiyacı olan alanları ve pazara girişte karşılaştıkları sorunları belirliyoruz. Belirlenecek sorunlar çerçevesinde, tüm firmalarımızın kullanımına sunulmak üzere, “ABD Pazarına Giriş Rehberi” hazırlayacağız. Ayrıca, bugünkü seminere ilaveten, Kayseri, İzmir, Gaziantep ve İstanbul’da, benzeri seminerleri gerçekleştireceğiz.

Proje kapsamında yer alan bu faaliyetler, esasen, TOBB ile ABD Ticaret Odası arasında, uzun vadeli ve sürdürülebilir bir ilişki tesisi için, sadece bir başlangıç olacaktır. Bir başka ifadeyle, proje esasen bir “çekirdek” projedir. Bunun sonrasında, çok daha kapsamlı işbirliği tesis etmek istiyoruz.

Bu işbirliğinin, sadece ülkelerimizdeki iş imkanlarını değil, başta bölgemizdeki ülkeler olmak üzere, üçüncü ülkelerdeki iş imkanlarını da kapsamasını bekliyoruz. Biz, başlattığımız projeyi ve imzaladığımız mutabakat zaptını bu çerçevede değerlendiriyoruz.

Öte yandan, Dış Ticaret Müsteşarlığımızca başlatılan, ABD ile Ticareti Geliştirme Stratejisini de, memnuniyetle karşılıyor ve destekliyoruz. Ticareti ve yatırımı artıracak her girişim bizi memnun eder ve desteğimizi arkasına alır. Dış Ticaret Müsteşarlığının bu girişimiyle projemiz, birbirini tamamlayacak niteliktedir.

Sözlerimi burada bitirirken, TOBB ile Amerikan Ticaret Odası arasında, uzun süreli ve iki ülkenin de menfaatine gelişeceğine inandığım, işbirliğine attığımız imzadan duyduğum memnuniyeti, bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu işbirliğini başlatmamızı sağlayan, “Türkiye-ABD İş Ortaklıklarının Güçlendirilmesi Projesi”nin başarılı olacağına inanıyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

 

- ABD BÜYÜKELÇİSİ ROSS WILSON -

TOBB'un çabalarını değerlendiren Büyükelçi Wilson konuşmasında, Gazze'de Erez sanayi bölgesinde TOBB'un oynadığı rolün önemli olduğunu bildirdi.

Büyükelçi olarak görevlerinden birinin de iki ülke arasında ticaret ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu ifade eden Büyükelçi Wilson, Dışişleri Bakanları Abdullah Gül ve Condelazza Rice'ın geçen ay imzaladığı ortak vizyon belgesinin terör örgütü PKK ve terörizm ile mücadeleden ticaret ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine kadar işbirliğini içerdiğini hatırlattı.

ABD ekonomisinde yaşanılan gelişmeler hakkında bilgi veren Wilson, ülkesinin son 10 yılda her yıl ortalama yüzde 3,6 oranında büyüdüğünü hatırlatarak, ABD pazarının geniş olduğunu bildirdi.

ABD pazarının uzak olmasına karşın yatırımcılara getirisinin çok fazla olduğunu ifade eden Wilson, Türkiye'nin son yıllarda ihracat piyasasında görülen çeşitlendirmelerin önemli olduğunu ifade etti. Wilson, Türkiye'nin ABD'ye olan ihracatında işlenmiş gıda ve seramik ürünleri ile inşaat malzemeleri alanında büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti.