Trafik Kilitlendi 'Master Plan' Aliağa'ya Şart

Trafik Kilitlendi 'Master Plan' Aliağa'ya Şart
04.08.2014
  •  A 

Ev sahipliği yaptığı dev tesislerin yanı sıra 15 milyar liraya yakın yeni yatırımı çekmeyi başaran Aliağa'da alarm zilleri çalıyor. Nüfusu hızla artan ilçede kurulacak olan 11.4 milyar liralık rafineri ile Cumhuriyet tarihinin en büyük özel sektör yatırımına imza atan Aliağa'nın bu haliyle daha fazla gidemeyeceği uyarısında bulunuldu. 
Aliağa'da Socar'ın dev rafineri yatırımının yanı sıra özel sektör yatırımları da hızla artıyor. Dev şirketler ilçede, yeni demir çelik tesisleri, termik santral ve doğalgaz alanında milyarlarca liralık yatırım planlanıyor. Aliağa'ya bu şekilde yapılacak yeni yatırımların kaba bir hesapla 15 milyar lirayı geçmesi bekleniyor. Socar Türkiye CEO'su Kenan Yavuz dev gelişmeye karşın ilçe altyapının paralel bir gelişme sağlamadığına dikkat çekti. Yavuz, "Aliağa'da bir problem var. Bunun bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor. Ne bu yollar yeter ne de hastane" dedi. Yavuz'un bu açıklamasına iş dünyası temsilcileri de destek verdi ve özellikle Aliağa-İzmir Çevreyolu'nun bir an önce tamamlanması gerektiğine dikkat çekildi.

Emlak değerlendi

Yaptıkları yatırımların ve kurmaya başladıkları rafinerinin Aliağa'ya önemli katkılar yaptığını belirten Kenan Yavuz, "İlçede daireler 60-70 bin liraydı. Bizim yatırımlarımızın da etkisiyle şimdi 200 bin liradan aşağı yok. Gayrimenkul, arsa fiyatları çok yükseldi. Binlerce çalışan geliyor, mühendis geliyor. Daha yeni İstanbul, Madrid gibi şehirlerde konuşlandırdığımız 100'e yakın mühendisimizi Aliağa'ya yönlendirdik, artık burada yaşayacaklar" dedi. Devletin Aliağa'yı bir an önce ele alması gerektiğini belirten Yavuz, "Gelecekte bu yatırımları karşılayabilecek alt ve üst yapısının, sosyal yaşam alanlarının, yollarının, hastanelerinin geliştirilmesi gerek. Aliağa bu haliyle yetmez" diye konuştu.

"Master plan gerekli"

En kısa sürede bir master planla Aliağa'yı yeniden planlamak ve bir gömlek yukarıya çıkarmak gerektiğini söyleyen Yavuz, "Rafineri ve 400 milyon dolara kuracağımız limanımızın yatırımı bittiğinde çevreyoluna çıkan trafik çok daha yoğun olacak. Bu tarfiğin Aliağa'nın içinden koparılması lazım. Bu, topyekün bütün kuruluşların ele alması gereken bir konu" dedi.
Aliağa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan da bölgelerinde 24 fabrikanının yapımının sürdürüğüne dikkat çekerek İZBAN'ın Çandarlı'ya ulaşması gerektiğini dile getirdi.

"İlçe, önümüzdeki yıllarda büyük göç alacak"
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ilçe nüfusunun daha da artacağına dikkat çekti. Saka, "Aliağa'da planlama; kentin gelişim hızına yetişemedi. Çarpık yapılaşma, yeni imar alanlarının yokluğu, altyapı, trafik, otopark, sosyokültürel alan eksikliği gibi önemli sorunlar henüz çözüm bulmadı. Aliağa'nın önümüzdeki yıllarda büyük göç alacak. İleriye dönük şehrin yaşam planlamasının da hayata geçirilmesi gerek" dedi. Aliağa'da kara ve liman yollarının yetersiz olduğunu belirten Saka, "Petkim Limanı da devreye alınınca yılda 1 milyon TIR daha ilave olacak. Mevcut karayolu cevap veremeyecek. Aliağa-İzmir Çevre Yolu'nun bu yüzden bitirilmesi gerekiyor" dedi. 

"Planlamaları yapıyoruz"
Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar trafik, otopark ve imar alanları ile ilgili sorunlar olduğunu ifade ederek, "Planlamalarımızı yapıyoruz. Bu noktada Büyükşehir Belediyesi'nin üstüne düşen görevler de var. Aliağa, şehrin merkezinde sıkışmış durumda" dedi. Aliağa'da yaşadığı için insanların mutlu olması gerektiğini belirten Acar, "Kentin sosyal hayatını hareketlendirirsek işletmelerin kalifiye eleman ihtiyacına da katkıda bulunulur" diye konuştu. 

Aliağa'da devam eden yatırımlar
* SOCAR'ın Petkim Yarımadası'nda yürüttüğü 10 milyar dolarlık yatırımın en önemli ayağı olan 5.6 milyar dolarla kurulacak Star Rafinerisi. 
* Dünyanın 10'uncu büyük limanı olacak Kuzey Ege Çandarlı Limanı.
* SOCAR'a ait Türkiye'nin 3'üncü büyük konteyner terminali olacak Petlim.
* İnşaat halindeki 20 yeni fabrika. 
* 15 fabrika ruhsat için bekliyor. 

LNG YATIRIMLARI

* Yatırım maliyeti 750 milyon dolar olan Kolin Şirketi'nin yapacağı LNG Terminali. 
* 280 bin metreküp kapasiteli Tayfun A.Ş tarafından yapılacak olan Nemrut LNG ve Sıvı Kimyasal Terminali (NKT).
* 500 milyon dolarlık yatırımla Genel Energy'nin kuracağı 300 bin metreküplük terminal yatırımı.

SORUNLAR
* Çarpık yapılaşma 
* Yeni imar alanları yok 
* Altyapı yetersiz 
* Kara ve liman yolları yetersiz
* Otopark yok 
* Sosyokültürel alanlar eksik

ÇÖZÜMLER
* Aliağa-İzmir Çevre Yolu bitirilmeli
* Yeni bir planlama yapılmalı
* Gelecekteki yatırımları karşılayabilecek 
altyapı, üst yapı, sosyal yaşam alanları, 
yollar ve hastaneler geliştirilmeli