ALİAĞA TİCARET ODASI ONUR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

ALİAĞA TİCARET ODASI ONUR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
09.06.2014
  •  A 

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) meslekte 15 yıl ve üzeri faaliyette bulunan üyelerine “Onur Ödül Töreni”  düzenleyerek önemli bir vefa örneği gösterdi. Aralarında 50 yıl ve üzeri süredir Aliağa'nın ticaret hayatına katkı koyan firmaların da bulunduğu toplam 141 işletmeye hazırlanan plaketlerin verildiği tören Aliağa iş dünyasını bir araya getirdi.

Aliağa Ticaret Odası Seminer Salonunda yapılan tören, son 25 yılda dev bir sanayi ticaret kentine dönüşen Aliağa’da sanayici-ticaret erbabı ve tüm iş dünyasını buluşturdu.

Aliağa Cumhuriyet Savcısı Osman Bağlar, Kaymakam Bayram Yılmaz, Aliağa Vergi Dairesi yeni müdürü İrfan Durhan ve Aliağa'nın önde gelen isimlerinin katıldığı törenin açış konuşmasını yapan Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka, ilkini 2009 yılında gerçekleştirdikleri Onur Ödülleri'nin ikincisini düzenlemekten onur duyduğunu ifade etti.

Üyelerimiz bu kentin gururu

Aliağa’nın geçmişten bugüne sanayi, ticari ve sosyal anlamda gelişimine katkıda bulunan üyelerine şükranlarını sunan Başkan Saka, “Bugün burada 15 ve daha üzeri yıllar, bizlerle aynı çatı altında bulunan ve başarılı kariyerleri ile bizleri gururlandıran siz değerli üyelerimizle bir arada bulunmaktan dolayı onur ve gurur duyuyorum. Geçmiş dönemlerden bugüne kadar Aliağa’nın sanayi, ticari ve sosyal hayatına yapmış olduğunuz katkılardan dolayı sizlere şükran borçluyuz. Günümüzün piyasa koşullarında uzun yıllar işletmelerini ayakta tutabilen girişimci sayısı çok az. Bu sebeple faaliyetlerini uzun yıllar sürdüren müteşebbis sayımızı arttırmamız gerekiyor” dedi.

Vergisini düzenli ödeyenlere teşvik uygulanmalı

Son günlerde ülke gündeminde sıkça yer alan vergi affı konusunda değerlendirmede bulunan Başkan Saka, bu affı hakkaniyetli bulmadığını belirtti. ALTO Başkanı Adnan Saka, "Ben bankadan kredi alıp vergi borcunu ödeyen insanlar tanıyorum. O insanlar o vergileri öderken, ödemeyenleri ödüllendirir gibi bir af koymanın hakkaniyet içinde olduğunu düşünmüyorum. Biz bunu Odalar Birliği olarak da gündeme getirdik. Vergi ödemelerinde en azından, vergisini düzgün ödeyen mükelleflere 1 puanlık, yarım puanlık indirim verilebilir işini düzgün yaptığı için. Bu tarafta zorda kaldığı için bu duruma düşenler vardır ama diğer taraftaki insanların günahı nedir diye düşünmek gerekir" diye konuştu.

Odamızın geleceğine yönelik adımlar atıyoruz

Mesleklerinde duayen olmuş, 50-60 yıldır hizmet veren firmalar ve kamu kuruluşlarının işbirliğiyle Aliağa'yı daha iyi duruma getireceklerine inandığını söyleyen Saka "Odamız, üyelerinin ortak ihtiyaçlarını karşılamak, mensuplarının birbirleriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlük ve güveni hakim kılmak gibi amaçlar çerçevesinde 1991 yılında kuruldu ve 1992 yılında 361 üyeyle faaliyete geçtik. 5 Ekim 2001 tarihinde de şu an bulunduğumuz yerimize geçtik. Halen de 1721 üyeyle çalışmalarımızı her geçen gün artan bir ivme ile sürdürmeye devam ediyoruz. ALTO'nun geleceğine yönelik, bundan sonra Aliağa'nın ihtiyacını karşılayacak bir arsa satın aldık. Bu konuda katkı koyan herkese teşekkür ediyorum. Gelecekte Odamız için çok önemli bir yatırım olduğunu düşünüyorum. Bizden sonra gelecek olan nesillerin de bu konuda başarılı adımlar atacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Aliağa’daki potansiyel gelecek vaad ediyor

ALTO'nun bölgesinin ticaret ve sanayi yapısına sağladığı katkılarla Türkiye'nin önde gelen meslek kuruluşları arasında yer aldığını söyleyen Başkan Saka, Aliağa'nın ekonomik gelişimi hakkında da bilgiler verdi. 1960’lı yıllarda başlayan Sanayi hamleleriyle birlikte 3 bin kişilik nüfustan bugün 80 bin nüfusa ulaşıldığını sözlerine ekleyen Saka, "Aliağa gerek stratejik konumu, gerek de coğrafi yapısı ile birçok alanda öne çıkan bir ilçe. Geçtiğimiz yıl yaptığımız Vizyon Planlaması çalışmasıyla Aliağa'da yapılması gerekenleri ortaya koyduk ve bir kitapçık haline getirerek isteyen herkese dağıttık. Hamburg'da 800 yıllık liman yılda 100-120 milyon ton kapasitelidir. Yaklaşık 30 yıllık liman bölgesi olan Nemrut’ta ise yıllık 40 milyon ton yük elleçleniyorsa, bu çok büyük gelecek vaadeden bir olaydır. Bu nedenle, geleceği parlak olan bölgemizin çok iyi planlanması gerekiyor" dedi.

Çevre yolu bir an önce tamamlanmalı

Aliağa limanlarından yıllık 10.1 milyar dolar ihracat yapıldığını da ifade eden Başkan Saka, önümüzdeki yıl İzmir'e gitmenin çok sıkıntı yaratacağını sözlerine ekledi. Saka "Petkim Limanı'nın faaliyete geçmesiyle, yılda 1 milyon TIR daha trafiğe dahil olacaktır. Mevcut karayolu bu trafiği karşılamaya yeterli gelmeyecektir. Bu nedenle, çevre yolunun bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Bunu da yetkililere raporlarla ilettik" dedi.

Bölgenin enerji ihtiyacına da dikkat çeken Başkan Saka, çevreye duyarlı santrallere karşı olmadıklarını sözlerine ekleyen Saka "Eğer yatırım yapılmazsa; en pahalı enerji, olmayan enerjidir. Madem sanayicilik yapıyoruz,  o zaman bu yatırımların muhakkak yapılması gerekir" dedi.

Marka şehir olmak istiyorsak birlikte hareket etmeliyiz

Lojistik Köy projesi hakkında pek ilerleme kaydedilemediğini belirten Adnan Saka, Eğer bölgemize önemli değerler kazandırmak istiyorsak, eğer marka bir şehir olmak istiyorsak, yerel yönetimin tüm unsurları ve merkezdeki idareciler olarak birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeliyiz ki doğru adımlar atarak, hakkettiğimiz değerlere ulaşabilelim. Lojistik köyün aynı zamanda bölge insanı için istihdam da yaratacağını söyleyen ALTO Başkanı Adnan Saka, bu konuda yetkilileri de göreve davet etti.

Esnaf toplumun canlı aktörü

ALTO Başkanı Adnan Saka’nın açış konuşmasından sonra söz alan Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz " Aliağa’da yapılan birçok önemli projede katkısı olan Oda Başkanımızı ve ekibini tebrik ediyorum. Esnaf toplumun canlı aktörüdür. Toplumun nabzını tutan bir kesimdir. Dolayısıyla sizler iş üretirken insanlara istihdam sağlıyorsunuz. Bir yerdeki bir güzellik ülkenin her yerini etkiliyor. Bir sektördeki güzellik ülkenin her yerini etkilemekte, sizlerin yaptığı katkılar ve çalışmalar ülkenin huzuruna da güzelliğine de katkı yapacaktır. Güzel katkılarınızın ve güzel çalışmalarınızın her zaman devamını diliyorum." diyerek iyi dileklerini iletti.

Yapılan konuşmalardan sonra isimleri okunarak tek tek sahneye davet edilen 15 yıl ve üzeri Aliağa Ticaret odası üyesi 140 kuruluşa onur ödülleri verilerek toplu fotoğraf çekildi. Ödül töreninin ardından ise üyeler Ticaret odası Fuaye Salonunda düzenlenen kokteylde bir araya geldi.

ALTO Onur Ödülleri Töreni fotoğraflarına ulaşmak için tıklayınız