Aliağa'da Makro sanayi planlaması

20.02.2006
  •  A 
Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, Türkiye'nin demir çelik, petrokimya ve enerji kenti Aliağa'da makro sanayi planlaması yapılması gerektiğini söyledi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, Türkiye'nin demir çelik, petrokimya ve enerji kenti Aliağa'da makro sanayi planlaması yapılması gerektiğini söyledi.

Aliağa Kent Konseyi Sanayi Ticaret Sektörü Komite toplantısında konuşan Saka, Türkiye'de yaşanan merkezi, yasal, bürokratik ve idari belirsizliklerin kentlerin gelişimini olumsuz etkilediğini dile getirdi. Saka, "1968 yılından bu yana sanayileşen Aliağa'da ne yazık ki bugüne kadar sağlıklı bir sanayi planlaması olmadı. Aliağa'da bundan böyle ve gelecekte sanayinin hangi sektörlerde ve neyin ne kadar, nerede yapılabileceğinin belirlenmesi gerekir. Bunun için de makro planlama gerekmektedir. Aliağa, gerek hızla artan nüfusu gerekse de sanayi ve ticaret kenti niteliğiyle Türkiye'nin en büyük sanayi kenti durumundadır. Planlama, bir vizyon, denetim ve yönlendirme, disiplin gerektirir. Bir hedef belirlenir ve bu hedefler keyfi olarak değiştirilemez. Hızla sanayileşen Aliağa'nın da konut ve yaşam alanlarından sanayi ticaret ve ihracat bölgelerine kadar makro planlamaya tabi tutulması gerekiyor" dedi.

Vakit kaybetmeden Aliağa'nın gelişim, sanayileşme ve büyüme stratejilerinin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Saka, "Acilen makro planlama yapılmalı, nerede konut yapılacağı, hangi bölgelerde hangi sektörleri içeren sanayi olmalı bunlar belirlenmeli. 30 yıldır demir çelik sektörünün barındığı yerlerin mevzi imar plan uygulamasından vazgeçilerek ana planlaması, yani 1/1000'lik planlamasının yapılarak o bölgede gelecekte hangi yatırımların yapılıp yapılamayacağı belirlenmelidir. Ayrıca gemi söküm bölgesi ve Nemrut başta olmak üzere revize edilmesi gereken bölgeler belirlenmelidir. Planlamanın yapılmasıyla Aliağa'da hangi sektörlerin faaliyet göstereceğinin netleşeceğini ve bölgenin karmaşık, düzensiz yapısının ortadan kalkacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Altyapı çalışmaları tamamlanan ve fabrikaların kurulmaya başlandığı Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak 400 fabrikadan yılda 10 milyar dolarlık ihracat yapılacağını dile getiren Saka, "Aliağa OSB bölgenin kaderini değiştireceği gibi bölgeye ekonomik, sosyal ve toplumsal dönüşümler yaşatacak. 9 milyon 200 bin metrekare arazi üzerine Türkiye'deki en büyük OSB Aliağa'da kuruluyor. Bu OSB'de çeşitli sektörlerde 400 fabrika kurulacak ve binlerce insana istihdam sağlanacak. Aliağa kamuoyu olarak gelecekte mevcut ve yeni sanayi yatırımları OSB içinde mi olacak yoksa dışarıda tali sektörlerin kurulmasına devam mı edilecek? Bunun kararının da planlanarak verilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.