ALTO’dan Üyelerine E-İmza Semineri

ALTO’dan Üyelerine E-İmza Semineri
16.05.2014
  •  A 

Aliağa Ticaret Odası, Üyelerinin Mersis ve E-Devlet uygulamalarında kullanılan Elektronik İmza (e-imza) ve Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) hakkında farkındalık oluşturmak ve üyelerini bilgilendirmek amacı ile seminer düzenledi.

Aliağa Ticaret Odası’na kayıtlı tüm üyelerin alması gereken E-İmza ve Kayıtlı Elektronik Posta bilgilendirme seminerine katılım oldukça yoğun oldu.

Artık Üyeler İşlemlerini Elektronik Ortamda Yapabilecek

Seminerin açış konuşmasını yapan Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, “Oda olarak üye ilişkilerini kolaylaştırmak amacıyla üyelerimizle sürekli işbirliği içerisinde olarak çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Düzenlemiş oluğumuz seminer ile üyelerimizin işlemlerini daha hızlı gerçekleştirebilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Uygulanacak yeni sistem ile sicil işlemlerinde olan süreçlerin daha hızlı işlemesi ve bürokrasinin en aza indirilmesi sağlanacaktır” dedi.

Üyelerinin e-imza başvurularını Aliağa Ticaret Odası’ndan yapabileceklerini ifade eden Başkan Saka, nüfus cüzdanı ile ALTO’ya gelen üyelerin başvurularını tamamladıktan sonra e-imzalarının bir hafta içerisinde adreslerine postalanacağını belirtti.

ALTO Seminer Salonu’nda Türkiye Noterler Birliği E-İmza A.Ş Proje Yöneticisi Berkan Çağlar tarafından verilen seminerde, elektronik imza nedir, elektronik sertifika ve nitelikli elektronik sertifika, elektronik imzaya nasıl sahip olunabilir, elektronik imza nerelerde kullanılabilir gibi konular anlatıldı.

“E-imza veya Kayıtlı Elektronik Posta ve E-imza seçenekleri ile herkesin bir elektronik kimliği olacak” diye konuşan Çağlar, E-İmza’nın, kimlik doğrulama, bütünlük, inkâr edilmezliği beraberinde getirdiğini vurgulayarak, sadece MERSİS’te geçerli olmadığını, Sağlık Bakanlığı’nın TİTUBB, Adalet Bakanlığı’nın UYAP, SGK’nın e-haciz, projelerinde, SPK’daki genel e-imza uygulamalarında ve Gümrük Müstaşarlığı’nın beyanlarında ve E-devlet Kapısı’nda yoğun biçimde kullanıldığını ifade etti. Ayrıca, E-imza’nın patent başvurusunda, Maliye Bakanlığı’nın e-fatura uygulamalarında, DTM’de ve serbest bölgelerde de kullanılabildiğini vurguladı.

E-İmza Zaman ve Para Tasarrufu Sağlıyor

E-İmza ile birlikte üyelerin zaman ve para tasarrufu sağlayacağını ifade eden Çağlar, “ALTO üyeleri E-imza kullanarak MERSİS Projesi ile yeni şirket kurulumu, bilgi güncelleme, şirket birleştirme, unvan değişikliği, iflas başvuruları, genel kurul bildirimlerinin yapılması, onaylanması, arşivlenmesi, çeşitli lisans başvuruları, mali destek ve teşvik başvuruları, çalışan SGK kayıtları vergi beyan ve ödemeleri online ortamda yapılabilecektir” diye konuştu.

“Şirketlerin yaşam süreçleri içinde faaliyetlerini sürdürebilmeleri amacıyla çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından aldıkları veya almaları muhtemel tescil, izin, patent ve belge işlemleri de kapsama dahil edilecektir” şeklinde konuşan Çağlar, Bu işlemlerin, mersis.gumrukticaret.gov.tr üzerinden elektronik ortamda yapılabilmesi için işlem yapacak kişi veya kişilerin (bu kişi gerçek kişi ise kendisinin, şirket ise temsil yetkisine haiz kişilerin) elektronik imzaya sahip olmaları gerektiğini kaydetti.