İDÇ'yi satın alan Şahin, İzmirli oldu

22.07.2006

İzmir'in en büyük sanayi kurumları arasında yer alan İzmir Demir Çelik firmasını (İDÇ) geçen yıl Ekim ayında ortağı İskenderun'lu Koç Ailesi ile birlikte İş Bankası'ndan satın alan Antakya'lı işadamı Halil Şahin artık İzmirli oldu. İDÇ'nin İşbankası elinde bulunan yüzde 54.68'lik hissesini 79 milyon 50 bin dolara satın alarak Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğuna oturan Şahin, İskenderun'daki tesislerini ortaklarına devrederek İzmir'e yerleşti. 1000 kişiye istihdam sağlayan İDÇ'de modernizasyon yatırımlarını ara vermeden sürdürdüklerini belirten Şahin, farklı alanlarda da cazip imkanların olması halinde İzmir'e yatırım yapacağını söyledi.

İDÇ DAHA DA BÜYÜYECEK

İskenderun Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı görevini de halen sürdüren ancak zamanının büyük bir bölümünü artık İzmir'de geçiren Şahin, İDÇ'yi yatırımlarla büyüterek daha çok kişiye iş sağlamayı hedefliyor. İDÇ'yi 17 Ekim 2005 tarihinde İş Bankası'ndan satın aldıklarını belirten Şahin, sektörde 15 yıllık bir deneyime sahip olduklarını belirterek, İDÇ'Yi daha da büyütmeyi hedeflediklerini söyledi. Bankalar Kanunu gereği 2007 yılına kadar bu sektörden çıkması gereken İş Bankası'nın İDÇ'deki hisselerini satma zorunluluğu gereği 4-5 firmanın ilgi duyduğu firmayı anlaşarak satın aldıklarını dile getiren Şahin, "İş Bankası'nın elinde bulunan yüzde 54.68 oranındaki hisseyi 79 milyon 50 bin dolara satın aldık. 17 Ekim de kendi ekibimizle birlikte İDÇ'yi yönetmeye başladık. Daha sonra ortağım Koç Ailesi ile birlikte çağrı yolu ile hisse toplayarak İDÇ'deki payımızı yüzde 75.9'a çıkardık. İzmir'in ilk sanayi kuruluşları arasında yer alan ve bugüne kadar üretim, ihracat ve vergi konularında birçok başarıya imza atan İDÇ'nin önemini biliyoruz. Bu tesisi daha da ilerilere taşımak istiyoruz. Üretim, istihdam, ihracat ve vergide İDÇ'yi daha iyi yerlere getirmek için var gücümüzle çalışacağız" dedi.

300 MILYON DOLARLIK IHRACAT

Geçen yıl 750 bin ton üretim rakamıyla, 286 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıklayan Şahin, geçen yıla göre demir fiyatlarının yükseldiğine dikkat çekerek, bu yıl ihracat ve ciro rakamlarında bir artış beklediklerini kaydetti. Üretimlerinin yüzde 90'ını ihraç ettiklerini İhracat yaptıkları ülkeler arasında Körfez, Avrupa ve Afrika ülkelerinin yer aldığına işaret eden Şahin şu bilgileri verdi:  "Bünyemizdeki entegre üretim tesisimiz, Akdemir Haddehanesi ve İDÇ 3 gemisi bulunuyor. Toplam 1000 kişiye istihdam sağlıyoruz. Üretimimizin sadece yüzde 10'luk kısmını iç piyasaya veriyoruz.Uzun inşaat demiri üretimi yapıyoruz. Yapacağımız yeni yatırımlarla hem mevcut tesisi modernize ediyoruz hem de  üretim kapasitemizi daha da artırmayı planlıyoruz."

DEMIR ÇELIKTE ÇOK IYIYIZ

Türkiye'nin uzun inşaat demiri iyi bir konunda olduğunu ve önemli ihracatçı ülkelerden birisi olduğunu vurgulayan Şahin, uzun demirde 20 milyon ton üretim yapıldığını söyledi. Yassı demirde de İskenderun Demir Çelik firmasının yeni yatırımlar yaptığını anlatan Şahin, "Demir çelik dünya piyasası ile entegre bir yapıya sahip. Türkiye'de önümüzdeki dönemde üretim daha da artacak. Şu anda daha çok dış piyasa çalışılıyor. Milli gelir arttıkça iç piyasada genişleyecek.

Ekonomi konusunda umutsuz olmamalıyız. Dünyaya entegre olmuş bir ülkede bu tür dalgalanmaların olması doğal. İstikrarın sürmesinden yanayız. Hükümet ve iş dünyası üzerine düşenleri yaparsa sorunlar daha kısa sürede çözülecektir. Türkiye'nin işsizlik sorunu ise ancak ülkeye doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının gelmesi ile ortadan kalkar" diye konuştu.

İZMIR'I HIÇ UNUTAMADI

Halil Şahin 1946 yılında Hatay'ın Dörtyol ilçesinde dünyaya geldi. İlk öğrenimini Payas'ta tamamlayan Şahin, İskenderun Lisesi'ni bitirdi. 1971 yılında Ankara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden  mezun olan Şahin, askerlik görevini ise İzmir Gaziemir'deki Ulaştırma Okulu'nda yedek subay olarak yaptı. O tarihte İzmir ile tanışan Şahin, o tarihten bugüne İzmir'I hiç unutamadı. 1974 yılında iş hayatına adım atan Şahin 1990 yılına kadar İskenderun'da uluslararası taşımacılık sektöründe faaliyet gösterdi. Bu tarihten sonra kömür ticaretine de başlayan Şahin, demir çelik sektörüne de 1992 yılında Atakaş Şahin firması ile adım attı. 1994 yılından 2006 yılına kadar İskenderun'da haddehane tesisi bulunan Şahin, İDÇ'yi satın alması ile birlikte İskenderun'daki bu tesisini ortaklarına devretti. İskenderun'daki firmalarının yönetiminden ayrılan Şahin, şu anda bütün mesaisini İDÇ için harcıyor. Aynı zamanda İskenderun Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı olan Şahin, görev süresinin dolması ile bu görevinden de ayrılmayı planlıyor.

Ortak                                              Sermaye Tutarı (YTL)  Sermaye Oranı

Şahin-Koç Çelik Sanayi A.Ş.              47.277.791,98                    75.9

Yabancı Ortaklar

(Al Rajhi Ailesi ve Diğerleri)                3.203.000,30                        5.15

Deba Holding A.Ş.                                 829.546,45                       1.3

Diğer (Halk İştiraki)                           10.939.661,27                     17.5

TOPLAM                                         62.250.000,00                    100.000

31 YILLIK İZMIR FIRMASI

İzmir Demir Çelik firması 1975 yılında kuruldu. Haddehane tesisleri 1983'te faaliyete geçen firmanın çelikhanesi 1987 yılında işletmeye açıldı. Aliağa Bölgesi'nde 500 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteren İDÇ'nin merkez ofisi İzmir'de bulunuyor. En büyük ortağı Şahin - Koç Çelik Sanayi A.Ş. olan İDÇ'nin 4000'i aşkın ortağı bulunuyor. Uzun süre İş Bankası'nın patronajında faaliyetlerini sürdüren şirketteki bankanın hisseleri 17 Ekim 2005 tarihinde Halil Şahin satın aldı. İDÇ halen 62.250.000 YTL sermayeli halka açık bir şirket olarak faaliyetini sürdürüyor.

İDÇ YÖNETIM KURULU

İSİM                                                   GÖREVİ