'5 Yıldızlı' Oda/Borsa Sayısı 152'ye Ulaştı

'5 Yıldızlı' Oda/Borsa Sayısı 152'ye Ulaştı
15.01.2014
  •  A 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, akreditasyon belgesi alan 21 oda/borsa ile 5 yıldızlı hizmet verme noktasına ulaşan oda/borsa sayısının 152'ye ulaştığını belirtti.

TOBB’ dan yapılan yazılı açıklamada, 9. Dönem Oda/Borsa Akreditasyonu Sertifika Töreni TOBB Birlik Merkezi'nde gerçekleştirildi. Akredite olan ve akreditasyon süreci devam eden toplam 221 Oda/Borsanın Meclis ve Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri ile Genel Sekreter ve personelinin katıldığı törenin açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, göreve geldikleri günden itibaren "takip eden" değil, "yönlendiren", "yol açan" olmayı amaçladıklarını ifade ederek, akreditasyon sisteminin hizmet kalitesinin standardizasyonu açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Akredite olan oda/borsaların, 5 yıldızlı oda/borsa sayılacağını bildiren Hisarcıklıoğlu, akreditasyon belgesi alan 21 oda/borsa ile 5 yıldızlı hizmet verme noktasına ulaşan oda/borsa sayısının 152'ye ulaştığını, akreditasyon çalışmaları süren 69 oda/borsa da sertifikasını aldığında 5 yıldızlı oda sayısı 221'e ulaşacağını, hedefin 365 oda ve borsanın tamamının akreditasyon belgesi alması olduğunu belirtti.

Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Bu belge, Londra'da, Paris'te, Berlin'de oda/borsa üyeleri hangi hizmeti alıyorsa, bizim odamızda da üyelerimizin aynı kalitede hizmet alacağının garantisidir. 221 oda/borsamız belgesini aldığında, oda borsalarımızın yüzde 60'ı akredite olmuş hale gelecek. Bugün, TOBB bünyesindeki 355 oda ve borsa İngilizce konuşur, yazar ve proje üretir hale geldi. Oda ve borsalar proje fabrikası haline geldi. 2012 sonu itibariyle oda ve borsalarımızda 450'den fazla proje tamamlandı. Oda ve borsalarımız 400 milyon lira hibe kaynak kullandı. 2013 yılında yapılan proje sayısı ise 351. Son bir yılda neredeyse önceki yıllardaki proje sayısının tamamına yaklaştık. Aynı yıl 207 milyon lira da hibe kaynak kullanıldı"

"ODA VE BORSALAR YOL AÇAN, YOL GÖSTEREN HALE GELDİ"

TOBB'un ve oda/borsaların faaliyetleri hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu, oda ve borsaların üyeleri için yol açan, yol gösteren kurumlar haline geldiğini belirtti. Artık bilgi ihraç eder durumda olduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, 57 İslam ülkesinin genel sekreterlerine eğitim verdiklerini kaydetti. Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbeyev'e oda borsa sistemi hakkında özel bilgi verdiğini ve Kazakistan'ın Türkiye'deki sistemi uygulamak üzere harekete geçtiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanının da kendisine, "Alman oda sistemini dünyanın en iyisi biliyorduk, ama bizim sizden öğreneceğimiz şeyler var" dediğini bildirdi.

İş dünyası olarak hep büyük resme odaklandıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları ifade etti: "Ülkenin ekonomik olarak büyümesi önemli, çünkü ekonomi güçlü olmazsa ne vatandaşınızın refahı olur ne de dışarıda bir ağırlığınız olur. O yüzden üyelerimizin önünü açacak adımlar attık. Kamuyu ekonomiye odaklanmaya zorladık. Çünkü bizim sorumlu olduğumuz kitle, Türkiye'yi taşıyan kitle. Oda ve borsalar Türk Ticaret Kanunu'nun değiştirilmesiyle, özel sektörün üzerindeki 6 milyar liralık yükün kaldırılmasında çok önemli bir rol oynadı. Çekte riski bitiren bir uygulama getirilmesi için de çaba gösterdik. Odalarımız vasıtasıyla sisteme kayıt olan firmalar, birbirlerinin sicilini görebilecek. Ticaret sicilini elektronik ortama taşıdık, fuarcılık ve sigortacılık alanlarına TOBB çatısı altında çeki düzen getirildi, tır ve ATA karneleriyle ihracatın teminatı olduk."

Törenin öğleden sonraki bölümünde gerçekleştirilen seminerde konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete de oda ve borsaların akredite olabilmesi için eğitimler, geliştirme ziyaretleri ve denetimler gibi 3 temel süreci yaşaması gerektiğini belirtti. Sistemin etkinliğinin oda ve borsa üst yönetimlerinin sisteme yaklaşımlarıyla doğrudan ilgili olduğunu bildiren Mete, Avrupa standartlarında hizmet için yola çıktıklarını kaydetti.