ALTO BAŞKANI SAKA 2013 ALİAĞA KENT VİZYONU’NU AÇIKLADI

ALTO BAŞKANI SAKA 2013 ALİAĞA KENT VİZYONU’NU AÇIKLADI
30.12.2013
  •  A 

Aliağa Ticaret Odası’nın Ar-Ge çalışmaları kapsamında yürüttüğü ve Aliağa’da yaşayan halk ile farklı meslek gruplarının katılımıyla uzmanlar tarafından oluşturulan “Aliağa Kent Vizyonu” çalışması sonuç raporları Aliağa kamuoyu ile paylaşıldı.

Aliağa’nın gerek ekonomik gerekse de sosyal, kültürel ve şehircilik açısından gelişmesinin planlı ve sürdürülebilir olması için çaba gösteren Aliağa Ticaret Odası tarafından bu konuda üniversitelerin ve akademik çevrelerin desteğiyle çeşitli çalışmalar gerçekleştirildi.

Aliağa Ticaret Odası’nın Ar-Ge çalışmaları kapsamında yürüttüğü, Aliağa’da yaşayan halkın ve farklı meslek gruplarının katılımıyla uzmanlar tarafından oluşturulan “Aliağa Kent Vizyonu” çalışması sonuç raporları Aliağa kamuoyu ile paylaşıldı. Aliağa’yı tüm bileşenleri ile ele alan raporlarda eğitim, sanayi, şehirleşme ve imar planları, sosyal yaşam, sağlık altyapısı, trafik, liman bölgesi, çevre konuları ve bu konulardaki artan hıza Aliağa’nın yetişememesi odak nokta olarak alındı.

Aliağa kent vizyonunda kentin gelişimi yönünde atılabilecek adımlara odaklanan çalışma da, geniş katılımlı fikir araştırmalarının yapılması, görüş oluşturma,  proje ve faaliyet fikirlerinin tespit edilmesi gibi somut sonuçlar yer almaktadır.

“Alİağa’nın bütün dİnamİklerİnİn bİrlİk İçİnde hareket etmesİ gerekmektedİr”

Aliağa kent vizyonu çalışmasında Aliağa’nın geçmişten günümüze yaşadığı büyük ölçekli değişimin ele alınarak, Aliağa’nın bugününün ve geleceğinin kurgulanmasının amaçlandığını belirten Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Aliağa’nın geleceğe daha sağlıklı bakabilmesi ve kent vizyonunu en verimli şekilde belirleyebilmemiz için ilçenin bütün dinamiklerinin harekete geçerek birlik içerisinde böyle çalışmalara destek vermesi gerekmektedir” dedi.

Günümüzde Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret kentlerinden olan Aliağa’nın hızlı sanayileşmesi ile birlikte dış göç almasının, hızlı kentleşmeye ve nüfusun daha çok yoğunlaşmasına neden olduğunu aktaran Saka, “Ancak Aliağa’da hızlı gelişen bu sürece paralel olarak hızlı ve yetkin bir planlama stratejisinin ve uygulama hamlesinin gerçekleştirilemediği görülmektedir” diye konuştu.

Başkan Saka şöyle devam etti: “Bu sebeple çalışma içerisinde vatandaşlarla yaptığımız görüşmelerde de Aliağa’nın ileriye dönük sıkıntılarla karşılaşmaması için etkin bir yaşam planına ihtiyacı vardır”.

“Çalışmanın sunumunda odaklanan temel noktalar”

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, yaptıkları uzun çalışma sonucunda, kent vizyonu açısından ele alınması gereken temel odak noktaların bazılarını şöyle sıraladı:

SOSYAL SORUMLULUK

İşletmelerin faaliyette bulundukları bölgelere sosyal sorumluluk anlamında destek vermeleri gerektiğinin altını çizen Saka, “Bu bölgede işletmeler ve halk olarak birlikte yaşıyorsak bu birlikteliği sosyal yaşamın tüm alanlarına da taşımamız gerekiyor. Bu nedenle Aliağa’daki işletmelerin de artı değer elde ettikleri bu bölgenin yaşam kalitesinin yükselmesinde sorumluluk bilinciyle hareket ederek gerekli destekleri arttırarak sürekliliği sağlamaları gerekmektedir” dedi.

Başkan Saka şöyle devam etti: “Türkiye genelinde kurumların, faaliyet gösterdikleri toplumun birçok alanında katkılarının olduğunu görmekteyiz. Örneğin Karabük’te Kardemir Demir Çelik fabrikasının spor başta olmak üzere şehirdeki okul, hastane ve üniversite gibi birçok alanda desteğinin olduğunu biliyoruz. Bu örneği de göz önünde bulundurursak ilçemizdeki firmaların biraz daha sosyal yaşamın içine girmeleri gerektiğini bilmeleri gerekmektedir.”

EĞİTİM ALTYAPISI

Eğitim konusunda ise raporda, çalışmaya katılan vatandaşlarla yapılan görüşmelerde,  %68 oranında eğitim kalitesinin yetersiz bulunduğunu ifade eden Saka, “Aliağa’da eğitim altyapısını kurmak için ilçedeki tüm güçlerin destekleriyle ‘meslek yüksek okulu kurulunun’ kurulması gerekmektedir” dedi.

Konuşmasının devamında Saka: “Aliağa’da faaliyet gösteren kuruluşların ihtiyaç duyduğu meslek gruplarını da göz önünde bulundurursak, sanayicilerin ve firmalarında destekleriyle ilçede bir ‘meslek yüksek okulu kampüsü’ kurulması sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

EĞİTİMİN PLANLANMASI

Sanayi’nin beklentilerini karşılayacak mesleklerin neler olduğunun tespit edilmesi gerektiğinin altını çizen Saka, “Meslek liselerinin canlandırılmasını odak nokta haline getirerek, bu konuda okul kayıt dönemlerinden önce velilerin bir merkezde toplanmalarını sağlayarak, onlara çocuklarını ilçedeki istihdam açığına paralel olarak meslek liselerine yönlendirmelerinin ne kadar önemli olduğunun anlatılması gerekmektedir” diye konuştu.

ŞEHİR PLANLAMASI

Şehir planlaması konusunda ise raporda Aliağa’nın planlamasının %88 oranında kötü olduğunun ortaya çıktığını belirten Saka, “Önemli olan bina yapmak değildir. Bu noktada amaç ileriye dönük şehrin yaşam planının düzenlenmesidir” dedi.

ÇEVRE SORUNU

Çevre konusunda ise raporda çevre sorununun %100 olduğunu aktaran Saka, “Çevre sorununun çözümü konusunda sanayici ve yerel yönetimlerin ‘ekip çalışması’ oluşturarak soruna çözümler araması gerektiğini ve çevre kültürünün yaratılmasında, “cezalandırıcı” yöntemler ile değil, “yapıcı ve teşvik edici yöntemler” kullanılması gerektiğini ifade etti.”

LİMAN ve LOJİSTİK

Aliağa’nın Lojistik Üs olma konusunda; demir, kara ve deniz yolu ulaşımını rahatlıkla sağlama olanağına sahip olduğu için avantajlı olduğuna vurgu yapan Saka, “Liman bölgelerinin Aliağa’da olması sebebiyle nakliyat sorununun olmayacağını ve ürünün en kısa sürede, en verimli şekilde gideceği yere sevk edilebilecektir” şeklinde konuştu.

SOSYAL YAŞAM

Aliağa’da ki sosyal yaşam ve alışveriş olanaklarının kısıtlı olması sebebiyle ilçe halkının bu gereksinimlerini ilçe dışından karşıladığına dikkat çeken Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “Aliağalı vatandaşlarımız sosyal aktivitelerini ve alışveriş ihtiyaçlarını ilçe dışından karşılamaktadır. Bu konu ilçe esnafını olumsuz etkilemektedir, bu sebeple gerekli önlemler bir an önce ele alınmalı ve sosyal yaşam alanlarının genişletilmesi gerekmektedir” dedi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka konuşmasının sonunda, Aliağa’nın geleceğe daha iyi hazırlanabilmesi için bu tür çalışmaların sayısının arttırılması ve ilçenin tüm dinamiklerinin birliktelik içinde hareket etmeleri gerekmektedir diyerek sözlerini tamamladı.