İsrail ve Filistinli firmalar Türk arabulucuda anlaştı

İsrail ve Filistinli firmalar Türk arabulucuda anlaştı
18.03.2013
  •  A 

İsrail iş dünyası ile Filistin iş dünyası ekonomik sorunlarının çözümü için TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu isminde anlaştı. İki tarafın iş dünyası örgütleri Hisarcıkloğlu’nu bizzat arayarak arabulucuk yapmalarını istedi. Hisarcıkloğu talebe olumlu yanıt verdi.

İsrail ve Filistinli firmalar, aralarındaki ekonomik sorunların çözümü için arabulucu olarak TOBBBaşkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ismi üzerinde uzlaştı. Hisarcıklıoğlu, iki ülke işadamlarının ortak kararıyla kendi isminin önerilmesinden onur duyduğunu ve Türk iş dünyası adına görevi kabul ettiğini söyledi.

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) İsrail ve Filistin Milli Komiteleri, İsrail ve Filistin iş dünyası arasındaki ticari ihtilafları çözmek amacıyla Kudüs Tahkim Merkezi’ni kurdu. Merkezin eşbaşkanlığına ise her iki ülkenin işadamlarının ortak teklifi üzerine TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu seçildi. Kudüs Tahkim Merkezi, Doğu Kudüs’te faaliyet gösterecek.

İki ülkenin ortak isteği

Tahkimin, sözleşmelerden kaynaklanan ihtilafların, mahkemeye gitmeksizin etkin ve hızlı bir şekilde çözülmesine imkan sağlayan bir mekanizma olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, eşbaşkanlığa seçilmesinin büyük sorumluluk verdiğini ifade etti. Merkezin çalışmalarını resmen başlatmak için yakında Kudüs’e gideceğini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:“Her zaman huzur - ticaret - zenginlik zincirini gündemde tutuyoruz. Huzur ve ticaret zenginleşmeyi sağlıyorsa, zenginleşme de huzuru besler, huzurun kalıcı olmasına katkı sağlar. Ticaretin artması, önündeki engellerin kaldırılması ve kolaylaştırılması için TOBB olarak, ulusal ve uluslararası düzeyde bir dizi proje geliştirdik, uyguladık ve uyguluyoruz.”

Global görevler üstlendi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yönetim kurulu üyesi olduğu Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Tahkim Divanı bugün ticari hayatta en çok kullanılan ve en saygın tahkim mekanizmalarından biri. ICC’nin desteği ve rehberliği ile kurulan Kudüs Tahkim Merkezi, ICC tahkim kurallarına göre çalışacak ve Doğu Kudüs’te faaliyet gösterecek.

Kendi sekretaryası ve hakem listesi olacak. Hisarcıklıoğlu, hem Avrupa Odalar Birliği’nin (EUROCHAMBRES) Başkan Yardımcısı hem de İslam Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili olarak global görevler üstlenmiş durumda.

Uyuşmazlıklarda kilit rol alacak

Tahkim mekanizmasının ticari uyuşmazlıkların zaman alıcı yargı sürecine gerek kalmadan çözülmesi açısından son derece yararlı bir kurum olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şu bilgileri verdi: “İsrail Filistin’in en önemli ticaret ortağı. Filistin’in ihracatının yüzde 86’sı İsrail’e yapılırken, Filistin’in ithalatının da yüzde 73’ü İsrail’den yapılıyor. Karşılıklı ticaretin daha da artması, ilişkilerin normalleşmesi, çözüm sürecinin süratlenmesi ve Filistin’in devletleşme süreci için ihtiyaç duyduğu ekonomik gücün sağlanması açısından kilit bir rol oynuyor.”

‘Onur verici bir görev’

Hisarcıklıoğlu, İsrail ve Filistin işadamlarının Kudüs Tahkim Merkezi’ni kurarak, kendisine eşbaşkanlık teklif etmelerinin Türk işdünyası adına onur verici bir görev olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Gerekli istişareleri yaparak, bu çok önemli görevi kabul ettim. 2005’ten beri Ankara Forumu çerçevesinde, Filistin halkının zenginleşmesi ve İsrail ile Filistin arasındaki ilişkilerin ticari boyutunun gelişmesi yönünde ciddi çabalar içindeyiz. Eşbaşkanlık ile bu alandaki çalışmaları bir adım ileri taşıyacağız.”