Saka:”Oda ve Borsalar Seçiminin Ertelenmesi Yerinde Bir Karar”

Saka:”Oda ve Borsalar Seçiminin Ertelenmesi Yerinde Bir Karar”
04.02.2013
  •  A 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Genel Merkezi’nin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan, oda ve borsa seçimlerinin ertelenmesi isteği, Bakanlar kurulu tarafından uygun bulundu ve seçimler Mayıs ayına ertelendi.

Adnan Saka:”Daha sağlıklı sonuçlar ortaya çıkacaktır”

Yeni meslek gruplandırmalarına ilişkin itirazların olduğu bir dönemde seçimin ertelenmesinin doğru bir karar olduğunu belirten Aliağa Ticaret Odası(ALTO) Başkanı Adnan Saka:”TOBB uzun süredir meslek gruplandırmalarına(NACE kodlarının belirlenmesi) ilişkin çalışmalarda bulunuyordu. Aslında 2012 yılı Eylül döneminde yapılması planlanan Oda ve Borsalar seçimi, TOBB’un yeni meslek gruplarının oluşturulması konusunda yapmış olduğu çalışmalardan dolayı 2013 yılının bu dönemine ertelenmişti. TOBB’un meslek gruplarını belirleme çalışmalarını sadece seçime yönelik bir hareket olarak görmemek gerekiyor. Meslek gruplarına ilişkin çalışmanın sonlanmasıyla firmalar bulunduğu meslek grubu içinde faaliyetlerine devam edecek. Örneğin Petrol işleri ile uğraşan bir firma farklı bir meslek grubunda yer alıyorsa, petrol faaliyetlerine ilişkin bir ihaleye giremeyecek. Bu da firmanın faaliyetlerine devam edememesine neden olacaktır. Dolayısıyla meslek gruplarının belirlenmesi ticari faaliyetlerin ve ticari hayatın düzenlenmesi anlamında büyük önem taşımaktadır. Bu seçim sürecinde TOBB’un meslek gruplarını belirlemesi çalışmalarında ilçe odalar ve borsalarında çok fazla sorun yaşanmadı. Sorun daha çok, büyük il odalarında binlerce üyesi bulunduğu için düzenlemelerde sıkıntılar yaşandı. Bir çok firma da bu konuda hakkını savunmak için mahkemeye başvurma girişimlerinde bulundu.  Demek ki meslek gruplandırmalarında henüz bazı sıkıntılar devam ediyordu ki itirazlar ortaya çıktı. İtirazların değerlendirilerek herkesin hemfikir olduğu, tartışma ortamından uzak bir şekilde seçime gidilmesi hem daha adil olacak hem de daha sağlıklı sonuçların ortaya çıkmasını sağlayacaktır” dedi.

29 Ocak 2013 tarihinde yayınlanan resmi gazete bakanlar kurulu kararı ile Oda ve Borsalar seçiminin 2013 yılının Mayıs ayından 2013 yılının Haziran ayına kadar yapılmasının karara bağlandığını belirten Başkan Saka yeni seçim takviminin ve alınan kararın herkes için hayırlı olmasını diledi.

Haber Fotoğrafı:

Adnan Saka