Adnan Saka: ”Anayasa mahkemesinin iptal kararı yerinde”

Adnan Saka: ”Anayasa mahkemesinin iptal kararı yerinde”
21.01.2013
  •  A 

Ankara 13. İdare Mahkemesi ve Ankara 7. İdare Mahkemesi'nden gelen 'iptal' başvurularını esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, TOBB Kanunu'nda yer alan ve üst üste iki dönem başkanlık yapanlara, iki seçim dönemi geçmeden yeniden adaylık yolunu kapatan düzenlemeyi, anayasaya aykırı buldu.

Bu kararla ikinci dönemini doldurmuş oda başkanlarına, üçüncü dönem için adaylık yolu açılmış oldu. İptal çıkmasaydı, 365 oda ve borsanın başkanı ile meclis başkanlarının yüzde 80'i değişecekti.

Adnan Saka:”Seçme ve seçilme hakkına müdahale doğru olmayabilirdi”

Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Aliağa Ticaret Odası(ALTO) Başkanı Adnan Saka:”Kişilerin seçilme hakkının ellerinden alınmasını pek doğru bulmuyordum. Bir Oda başkanı ya da seçilerek belli bir kurumu yöneten kimse ikinci dönemini geride bırakabiliyorsa başarılı bir yönetim göstermiştir ki ikinci kez seçilmiştir. Bu kişinin üçüncü kez seçime girmesinin o görevi yerini getiren kişi için bir hak olduğunu düşünüyorum. Sonuçta seçime girecektir, seçilirse görevine ve hizmetlerine devam edecektir, kaybederse de yeni görevi alan yönetime teşekkür ederek başarı dileyecektir. Dolayısıyla diyebilirim ki seçenin ve seçilenin haklarına müdahale anlamında olacak bir değişiklik Anayasa Mahkemesinden döndü” dedi.

Adnan Saka:”Anayasa Mahkemesinden çıkan kararın ülke için hayırlı olmasını dilerim”

Bir ilçeye, bir bölgeye ya da belli bir kesime hizmet etmek isteyen herkesin yolunun açılması gerektiğini savunan başkan Saka böylelikle çeşitlenmiş ve etkinleşmiş hizmetler sunulabileceğini belirtirken, Anayasa Mahkemesinden çıkan kararın başta ülke olmak üzere, karardan etkilenecek herkes için hayırlı olmasını dilediğini söyledi.

Haber Fotoğrafı:

Adnan Saka