TÜPRAŞ’da Danıştay son kararı verdi

14.07.2006
Tüpraş'ın yüzde 51'inin Koç Holding'e satışına olanak tanıyan ÖYK kararının iptal istemi Dava Daireleri Genel Kurulu'nda 17'ye 12 oyla reddedildi. Bu kararın ardından Tüpraş'ın devriyle ilgili hukuki süreçteki sorunlar çözülmüş oldu

Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu, dün Koç Holding'in dünya devler liginde daha üst sıralara taşıyacak bir karara imza attı. Tüpraş'ın yüzde 51'inin Koç Holding'e satışına olanak tanıyan Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının iptal istemi Dava Daireleri Genel Kurulu'nda dün 17'ye 12 oyla reddedildi.

Bu kararın ardından Tüpraş'ın Koç Holding'e devriyle ilgili hukuki süreçteki tüm sorunlar çözülmüş oldu.

Koç Holding, 2007 yılının planlarıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, gelecek yılın konsolide ciro hedefini 36 milyar dolar olarak açıklamıştı. Bu hedefin içinde Tüpraş, Tansaş ve Yapı Kredi Bankası'ran devirlerinden gelecek katkı da bulunuyordu.

PEPSİ'Yİ GEÇECEK

Son engelin de ortadan kalkmasıyla birlikte, Koç Holding bu hedefine ulaşmaya daha da yaklaşmış oldu. Eğer planlarda herhangi bir aksama olmazsa Tüpraş kararının da katkısıyla Koç Holding, dünya devler liginde yaklaşık 200 basamak atlayarak dünyaca ünlü şirketleri geride bırakacak.

Dünyanın en saygın ekonomi dergilerinden Fortune tarafından her yıl açıklanan Dünyanın En Büyük 500 şirketi sıralamasında Koç Holding bu yıl 18 milyar dolarlık cirosuyla 358'inci sırada yer aldı. Koç Holding, gelecek yıl 36 milyar dolarlık ciroyu yakalaması ve sıralamadaki diğer şirketlerin birleşme ve satin almalarla büyümemesi halinde 158'inci sıraya kadar yükselecek.

Sıralamada 200 basamak yukarı çıkacak olan Koç Holding, böylelikle dünya içecek devi Pepsi, eğlence denince akla gelen ilk isim olan Walt Disney, Alman ilaç şirketi Bayer, Japon elektronik devi Canon, otomotiv devi Volvo, Japon elektronik şirketi Mitsubishi, madencilik devi BHP Billiton gibi şirketleri geride bırakacak.

İPTAL İSTEMİ 17'YE 12 OYLA REDDEDİLDİ

Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu, dünkü oturumunda, Tüpraş'ın Koç Holding'e devriyle ilgili dört itirazı oyladı. Petrol-İş Sendikası tarafından açılan davalarda, Tüpraş'ın yüzde 51'lik kısmının blok şansının iptali, ihale şartnamesinin iptali, ihale ilamının iptali ve ihale komisyonunun devir kararının iptali istenmişti. Dava Daireleri Genel Kurulu, itirazlarla ilgili önceki oturumunda blok sansa yönelik iptal istemini 15'e karşı 14 oyla reddetmiş, ancak ihale şartnamesinin iptali ile ilgili talebi 16'ya karşı 13 oyla kabul etmişti. Dünkü oturumda ise ihale şartnamesinin iptali ile ilgili talep 18'e karşı 11 oyla reddedildi. Geçen oturumda blok sansa yönelik iptal istemini bir oy farkla reddeden Genel Kurul, bu kez ret kararını 17'ye karşı 12 oyla aldı. ihale ilamının iptali ve ihale komisyonunun devir kararının iptali istemleri ise oybirliğiyle reddedildi.

DEVLER LİGİNE ENERJİ ŞİRKETLERİ DAMGA VURDU

Ciro bakımından bu yılın en büyük şirketi ise 339.9 milyar dolarla ABD'li petrol şirketi Exxon Mobil oldu. Geçen yılın birincisi konumundaki ABD'nin ünlü alışveriş zinciri Wal-Mart 315.6 milyon dolarla ikinci olurken, üçüncü sıraya 306 milyar dolarla İngiliz petrol şirketi Royal Dutch Shell oturdu. İlk 20 şirket arasında 6 petrol şirketi yer aldı.