Ahilik Haftasının Önemine Dikkat Çektik

Ahilik Haftasının Önemine Dikkat Çektik
20.09.2012
  •  A 

Ahilik haftası nedeni ile ülkenin birçok yerinde çeşitli kutlama etkinlikleri düzenleniyor. Ahilik, yüzyılları geçen geçmişi ile birlikte günümüze kadar devamlılığını korumuş, bugünün kalite sisteminin temelini oluşturmuş bir anlayıştır.

Ahilik anlayışı günümüz ticari ve sosyal yaşamının temeli durumundadır

Aliağa Ticaret Odası(ALTO) Başkanı Adnan Saka Ahilik anlayışının ve haftasının önemine dikkat çekerken ahilik anlayışının özünde toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırdığını ve toplum içinde dayanışma oluşturduğunu belirtti. Günümüzde bile toplam kalite, müşteri beklentileri, tüketici korunması, standart üretim gibi kavramların önemi yeni yeni anlaşılmaya başladığını belirten başkan Saka:”Ahilik anlayışı ile yüzyıllar önce toplum düzene sokulmaya çalışılmış, iş ahlakı oluşturulmuş, mesleki gelişim sisteme sokulmuş ve çıraklık, kalfalık, ustalık süreçleri ortaya çıkmıştır. Bugün kaliteli üretim için başvurulan ve Toplam Kalite Yönetimi dediğimiz tedbirlerle tüketicinin daha ucuz, daha kaliteli mal alma imkânı doğmuştur. Ahilik sisteminde bir malın üretimden tüketicinin eline geçene kadar üretimin her safhası bütün çalışanların sorumluluğu altındadır. Çıraklar, kalfalar ve ustalar hep birlikte malın kalitesinden sorumludur. Ayrıca oto kontrol sistemi ile malın kalitesi sürekli denetlenir” dedi.

Ticaret Erbabı olmanın esnaf olmanın gereklerini hatırlıyoruz

Ticari ve sosyal yaşamda dengeleri kuran, kaliteyi artıran ve toplumu bütünleştirmeyi amaçlayan Ahilik anlayışının etkinliklerle kutlanmasının bir gereklilik olduğunu inandığını belirten Başkan Saka ticaret erbabı olmanın, esnaf olmanın gereklerini böylelikle bir kez daha hatırladıklarını ve Ahilik haftasının da paralelinde herkesin hayırlı kazançlar elde etmesini dilediğini belirtti.

Haber Fotoğrafı:

Adnan Saka Foto