Sanayici Nitelikli eleman arıyor

13.07.2006
  •  A 
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın “Gençlerimizin Meslek Liselerinde eğitimine önem vermesi gerekiyor. Gençler iş, sanayici kaliteli teknik eleman bulamıyor. Çözümü; mesleki ve teknik eğitimde saklı” dedi.

İzmir’deki Endüstri Meslek Lisesi Müdürleri ile EBSO’da biraraya gelen Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın “Gençlerimizin Meslek Liselerinde ve Meslek Yüksek Okullarında eğitime önem vermesi gerekiyor. Gençler iş, sanayici kaliteli teknik eleman bulamıyor. Çözümü; mesleki ve teknik eğitimde saklı” dedi.

Endüstri Meslek Lisesi Müdürlerini EBSO Sanayiciler Kulübü’nde verdiği akşam yemeğinde ağırlayan Taşkın, yaptığı konuşmada sanayi kesimi olarak en fazla ilgilendikleri konuların başında “Rekabet Gücünün Geliştirilmesi”nin geldiğini söyledi. Taşkın, Dünya Bankası’nın bir yayınına göre 155 ülke arasında Türkiye’nin 93. Sırada yer aldığını, şüphesiz eğitim-öğretimin rekabetin anahtarlarından biri olduğunu belirtti.

2005 yılı itibariyle yaklaşık 72 milyonluk Türkiye nüfusunun yüzde 64’ünü oluşturan 46 milyonunun 15-65 yaş arasında ve çalışabilir nüfus olduğunu kaydeden Taşkın, “Türkiye İstatistik Kurumu tahminlerine göre, çalışabilir  yaştaki nüfus; 2010 yılında yüzde 67’ye, 2030 yılında yüzde 68’e yükselecek.Tüm bu rakamlara bakacak olursak, ciddi oranda eğitim ve iş yatırımı yapmamız gereken bir nüfus ile karşı karşıyayız. Oysa eğitime yapılan yatırımların GSYH’ya oranı yüzde 3.6. Bu oran yüzde 5 olan AB ortalamasının altında. Bu açığı kapatabilmek için  kamu dışındaki kaynakların da devreye girmesi gerekiyor” diye konuştu.

Genelde mesleki eğitim düzeyinin tatmin edici olmadığını ifade eden Taşkın,  Endüstri Meslek Liseleri ve Meslek Yüksek Okulları ile sanayinin bir arada  çalışması ve sanayicilerin nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılama çabasının eğitimcilerin nitelikli mezun verme çabasıyla birleştirmesi gerektiğini söyledi.

Sanayinin nitelikli ara eleman ihtiyacının gün geçtikçe arttığına işaret eden Taşkın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu konuda yapılan çalışmalar ne yazı ki yeterli olmamakta, daha çok, daha planlı ve ortak çalışmaya ihtiyacımız bulunmaktadır. Gerek yurtdışı fon imkanlarını, gerekse iş dünyasının olanaklarını bu alana daha etkin olarak aktarabilmeliyiz. Mesleki ve Teknik  eğitimin, istihdam ve kalite artışı için kilit bir süreçte olduğunu unutmamalıyız. Çoğunlukla iş başında öğrenilen bilgileri ve kaybedilen kaynakları kabullenmek yerine bizler de girişim başlatmalıyız. Gelişimin sağlanması için ; ayrıca mesleki eğitim envanterinin çıkarılması, yasallaşan 200 üzeri işçi çalıştıran yerlerde eğitim birimi kurma ve eğitim verme zorunluluğunun hayata geçmesinin sağlanması, uzaktan öğrenme ve mesleki yönlendirmenin imkanlarının arttırılması gerekir.”

Gençlerin mesleki eğitime özendirilmesi gerektiğini ifade eden Taşkın, bugün üniversite mezunu gençlerden daha fazla iş bulma olanağına sahip olduklarının lise kapılarındaki gençlere anlatılabilmesi gerektiğini kaydetti.  Türkiye’deki sanayi sektörleri incelenerek  buralardaki ihtiyaçlara ve beklentilerine göre tercihlerin  yapılması gerektiğini belirten Taşkın, “Bu toplumun doktor, mühendis, öğretmen kadar; mobilyacı, tornacı, elektrikçiye de ihtiyacı var. Şu sözü hatırlamak gerekiyor ‘yaptığın, ne kadar iyi yaptığınla değer kazanır’. Teknik eğitimi seçen ve işini iyi yapan gençler emin olun gelecek endişesi duymadan mezun olacaklardır” diye konuştu.