Odamızdan Yeni Teşvik Paketi Yorumu

Odamızdan Yeni Teşvik Paketi Yorumu
07.05.2012
  •  A 

Açıklanan yeni teşvik sistemini hakkında görüşlerini belirten Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, konu ile ilgili; “İyi yönleri olduğu kadar, eksik olduğu tarafları da bulunuyor, geliştirilebilir” dedi.

İyi düşünülmüş, eski sisteme göre oldukça geliştirilmiş

Başkan Saka açıklamalarına şöyle devam etti: “Çok kapsamlı ve TUİK verileri dikkate alınarak İl bazlı hazırlanmış olan, bölgesel sistemin ön planda tutulduğu, ancak stratejik yatırımların önünün, her ilde ve bölgede güzel teşvikler aldığı bir yapı kurulmuş. Bu yönden bakıldığı zaman iyi düşünülmüş, önceki teşvik sistemine göre oldukça geliştirilmiş olduğunu açıkça söyleyebiliriz. Ancak bazı geliştirilebilir eksikliklerin olduğu da görülüyor. Bunun örneğini aralarında 15-20 dakikalık mesafe bulunan İzmir-ve Manisa arasında görüyoruz. İzmir’in birinci bölgede gösterilmesi, hemen yanında Manisa’nın üçüncü bölgede gösterilmesi İzmir açısından olumsuz olarak nitelendirilebilir” dedi.

Yeni teşvik sistemi 2023 vizyonu ile örtüşüyor

İzmir’in birinci bölgede gösterilmesinin teşvik paketinin amaçları ile çeliştiği noktalar olduğunu belirten Saka, “Yeni teşvik paketi ile isteniyor ki sanayi yapısında değişim sağlansın, ithalatı yapılan ara malların ülkede üretimi sağlansın, ileri teknoloji ürünler üretilebilsin, cari açığı azaltacak yatırımlar ve adımlar atılsın, istihdam azalsın. Evet yeni teşvik paketi bunların hepsini sağlayacak şekilde kurgulanmış. Ümit ediyorum ki öyle de olacak. Ancak İzmir’in önemli ilçelerinden olan Aliağa’ya bakacak olursak, gerek coğrafi yapısı ile, gerek ülkenin önde gelen firmalarının burada bulunuyor olması ile, gerek ülkenin demir çelik üretiminde 3. Sırasında bulunuyor olması ile, gerek ülkenin tek gemi söküm tesisinin burada bulunuyor olması ile, gerek de ülkenin en modern organize sanayi bölgesinin burada oluşturulmuş olması ile tek yaptığı yeni yatırımcıların gelmesini beklemek. Limanlar burada, tedarikçiler burada, ülkenin en iyi liman çıkış ve giriş noktalarından biri burada. O zaman bırakalım yeni teşvikler ile yatırımcılar gelsin, bırakalım Organize Sanayi Bölgesi gelişsin, üretim artsın, cari açık dengelensin, istihdam artsın. Biz demiyoruz ki Manisa gelişmesin, elbette ki Manisa da gelişecek. Biz diyoruz ki Manisa gelişirken İzmir’i, Aliağa’yı geride bırakmayalım. Demek değil midir ki, Aliağa’nın gelişmesi demek, İzmir’in gelişmesi, ülkenin gelişmesi demek. Limanlarının hemen 3-4 km yanında kurulacak firmaların, işletmelerin verimi ile daha uzakta kurulanların verimi aynı olmayacaktır. Bunların önemli konular olduğunu düşünmekle beraber, ilerleyen dönemde bu konuların dikkate alınarak teşvik paketinin geliştirileceği inancındayım” şeklinde konuştu.

Doğu illerinin Yeni Teşvik Sistemi ile yatırım alacak olması, yıllardır ülkenin büyük boşluğu olan bir noktayı dolduracaktır

Saka konuşmasının sonunda yeni teşvik paketinin doğu illerinin kalkınmasına da olanak sağlayacak olmasının yıllardır ülkenin büyük boşluğu olan bir noktayı dolduracağının altını çizdi.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ SUNUMU İÇİN TIKLAYINIZ

Haber Foto:

Adnan Saka