KOBİ A.Ş. İlk Ortaklık İmzasını Attı

11.07.2006
  •  A 
KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (KOBİ A.Ş.) ilk ortaklığını, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı bir imza töreni ile gerçekleştirdi.

Yenilikçi ve vizyon sahibi KOBİ’lerin finansman ihtiyacını gidermek amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin önderliğinde, Halk Bankası, KOSGEB ve 16 değişik Sanayi ve Ticaret Odasının işbirliği ile kurulmuş olan KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (KOBİ A.Ş.) ilk ortaklığını, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı bir imza töreni ile gerçekleştirdi.
Törende bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak, inovasyon geliştirme potansiyeline sahip ama finansman kaynaklarına ulaşmakta zorluk çeken girişimci KOBİ’lere, destek vermek için KOBİ Girişim Sermayesi şirketinin kurulmasına öncülük ettiklerini belirterek, “Böylece, Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak, yeni ve rekabet avantajına sahip ürün veya hizmet projelerinin, sermaye ve yönetim desteğiyle, hayata geçmesine imkan vereceğiz” dedi.
Finansman kaynaklarına ulaşmada zorluk çekmekte olan işletmelerin, Türkiye ekonomisine katkı sağlayabilecek yeni ve rekabet avantajına sahip ürün veya hizmet projelerini, sermaye ve yönetim desteği ile gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla kurulmuş olan KOBİ A.Ş., yaklaşık 1.5 yıldır aktif olarak faaliyet gösteriyor.
Ödenmiş sermayesi 20 Milyon YTL ve kullanılabilir fon büyüklüğü ise 26 Milyon YTL’yi aşan KOBİ A.Ş., yatırım yaptığı projeleri ortalama 5 yıl içerisinde, yatırımın sürekliliği ve kârlılığı da gözetilerek, tamamlamayı hedefliyor.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuşması şöyle: “Şahsım ve TOBB adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Hoşgeldiniz. Bugün burada, yenilikçi ve vizyon sahibi KOBİ’lerimizin, finansman ihtiyacını gidermek amacıyla, TOBB’un önderliğinde, Halk Bankası, KOSGEB ve 16 Ticaret ve Sanayi ve Odamızın ortaklığıyla kurulmuş olan, KOBİ Girişim Sermayesi şirketimizin, ilk ortaklığını gerçekleştiriyoruz.
Malumunuz olduğu üzere, ülkemizde faaliyet gösteren işletmelerin % 99’u, KOBİ’lerden oluşmaktadır. KOBİ’lerimiz, ülkemizde gerçekleştirilen yatırımların yüzde 20’’sini, üretimin yüzde 40’ını ve istihdamın yüzde 70’ini sağlamalarına rağmen, banka kredilerinden aldıkları pay, yüzde 10 civarındadır.
TOBB olarak, inovasyon geliştirme potansiyeline sahip, ama finansman kaynaklarına ulaşmada zorluk çekmekte olan, girişimci KOBİ’lerimize, destek vermek amacıyla, KOBİ Girişim Sermayesi şirketinin kurulmasına öncülük ettik. Böylece, Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak, yeni ve rekabet avantajına sahip ürün veya hizmet projelerinin, sermaye ve yönetim desteğiyle, hayata geçmesine imkan vereceğiz.
Şirketimiz bugüne kadar, yaklaşık 320 proje başvurusu almıştır. Bu başvuruların 280’i, son bir yıl içinde ve hatta bunlarında 200’ü, son 6 ay içinde gelmiştir.Bu durum, KOBİ Girişim şirketimizi, girişimcilerimize anlatmak amacıyla, her platformda yapmış olduğumuz tanıtım faaliyetlerinin bir sonucudur.
Bu 320 projeden yaklaşık 25 âdeti, şirketimizin yatırım kriterleri ve yatırım stratejisi açısından uygun bulunarak, uzman analizci kadromuz tarafından değerlendirmeye alınmıştır. Yapılan değerlemeler ve titiz çalışmalar sonucunda, Bursa’da, başta otomotiv sektörü olmak üzere, tüm sektörlere, mühendislik tasarımı ve üretimi yapan, bir teknoloji firması olan, Butek Makine ve Sanayi şirketiyle, ortaklık yapılması kararı alınmıştır.
Bu çerçevede, KOBİ A.Ş., Butek’in yüzde 45’lik hissesini, 900 bin dolar karşılığında, satın alarak ortak olmaktadır. Butek, 2000 yılında, sayın Namık Kemal Memiş tarafından kurulmuş, ve özellikle son yıllarda, hızlı bir büyüme ve atılım göstermiştir. Sağlayacağımız finansmanla, öncelikle şirketin kapasite artırımı için gerekli olan, ilave makine ekipman yatırımlarının yapılması ve işletme sermayesi ihtiyaçlarının giderilmesi hedeflenmektedir. Böylece şirket, daha da hızlı ve sağlıklı büyüyebilecektir.
Butek, ülkemizin önemli firmalarından Tofaş, Renault, Bosch gibi firmaların, kendi yatırımları için, yurtdışından ithal ettikleri, bazı önemli makine ve ekipmanları, yurtiçinde üretebilmektedir. Böylece hem, otomotiv sanayinin ülkemizde bıraktığı katma değeri artırmakta, hem de, üretiminin önemli bir kısmını, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, ihraç ederek, ülkemize döviz geliri kazandırmaktadır.
Ülkemizde, Butek gibi, desteklenmesi gereken, çok sayıda KOBİ’lerimizin olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle, önümüzdeki dönemde, daha çok projeye destek vermek için, çalışmalarımızı hızlı bir şekilde devam ettirmek arzusundayız.
Sözlerime son vermeden önce, bugün aramızda bulunarak, bu güzel olayı bizlerle paylaşan, sayın Ali Coşkun’a, ayrı bir teşekkür borçlu olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Sayın Ali Çoşkun, reel sektörün bakanı olarak, gerçekleştirdiği mevzuat reformuyla, ülkemizdeki girişim sermayesi kültürünün oluşmasında, büyük pay sahibi olmuş, ve girişimci kobilerimizi her zaman desteklemiştir.
Bugünün kobilerinin, yarının lider şirketleri olduğu bilinciyle, bu vizyonun herkes tarafından paylaşılması, ve reel sektörümüze, rakiplerimizle eşit koşullarda, rekabet edebilmek imkanı tanınması, en büyük dileğimizdir. Bu ortaklığın, her iki tarafa da hayırlı olmasını diliyorum.”