Odamız ve Aliağa Belediyesi Ortak Meclis Toplantısında Buluştu

Odamız ve Aliağa Belediyesi Ortak Meclis Toplantısında Buluştu
09.03.2012
  •  A 

Aliağa’nın ekonomik, ticari ve sosyal gelişmeleri, Aliağa Ticaret Odası(ALTO) ve Aliağa Belediyesi ortak meclis toplantısında değerlendirildi.

ALTO Seminer Salonunda yapılan toplantıda, ALTO Stratejik Planında da planlamaya alınmış, projesi tamamlanan ve yapımı devam eden İzmir Çevreyolunun Aliağa’ya etkileri, Aliağa giriş ve çıkışı, Star Rafinerisi ve Tüpraş Rafinerisi merkezlerinin Aliağa’da olmamasından kaynaklı sorunlar, Aliağa’da lojistik yapılanma gibi konular görüşüldü.

Yerel iradenin düşünceleri ve önerileri dikkate alınmalıdır

İzmir Çevreyolunun bölgeden geçiyor olmasının Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’ne, Aliağa liman ve iskelelerine, Aliağa Sanayisine getireceği avantajlardan bahsedilirken ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka bazı dezavantajların da bulunduğunu belirtti. İlerleyen yıllarda sorun yaşamamak için önceden planlamaların yararlı olacağını ifade eden Başkan Saka:”Genelde ülkemizde işleyiş merkezden yürütülüyor ve yerel iradenin düşünceleri, önerileri dikkate alınmıyor. Şu an yapımı devam eden İzmir Çevreyolunun Aliağa giriş ve çıkışı trafik yoğunluğunu kaldıramayacak şekilde planlanmış. Çevreyolunu kullanarak Aliağa Sanayisine, liman ve iskelelerine gidecek araçlar bu planlamayla şehir trafiği ile karşı karşıya kalacak. Bizler yerel kurumlar olarak birlikte hareketle bu konuda acil girişimlerde bulunmalı ve bu durumu ilgili kurumlara aktarmalıyız” dedi.

Çalışmalar yürütülürken hukuki destek alınmalı

Toplantının amacına ulaşması için toplantıların düzenlenmesi kadar girişimlerde bulunmanın gerekliliğine inandığını belirten ALTO Meclis Başkanı Ender Özer şunları söyledi:”Aliağa’nın geleceği için girişimde bulunulması gereken bir diğer önemli konu da Tüpraş vergilerini Aliağa’ya yatırmıyor. Merkezinin bulunduğu yere yatırıyor. Tüpraş vergisini Aliağa’da yatırmadığı için Aliağa Belediyesi vergiden alması gereken katkıyı alamamış oluyor. Bu durumda Aliağa Belediyesi yolları yenilerken, hastaneye yatırım yaparken veya farklı bir planlama yaparken Tüpraş’tan hiç bir girdi sağlayamıyor. Bu konuda hukuksal girişimleri yaparsak Aliağa’nın bu sıkıntısının ortadan kalkacağı inancındayım.”

Biz şu an çevreyolunun Aliağa bağlantı noktası üzerinde çalışıyoruz

Aliağa Belediye Başkanı Ö. Turgut Oğuz İzmir Çevreyolu çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirtirken şunları söyledi: “Karayolları Genel Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi planlamaları tamamlamış durumda. Şu an 50 metrelik bağlantı yolu da planlı durumda ama karayollarının farklı bir planı da mevcut, o planla 3 km’lik alternatif yol oluşturma olasılığımız bulunuyor. Biz bu konuda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bunu bir ekip kurarak devam ettirmek çok daha yararlı olacaktır. Bu kapsamda geleceği doğru şekilde planlamalıyız.”

Toplantıda meclis üyeleri de konular hakkında önerilerini belirtirken, Aliağa’nın geleceğini ilgilendiren tüm konularda yerel kurumlar olarak bir arada hareket etmenin sonuçlarının çok daha hızlı ve olumlu olacağı ifade edildi. Toplantı sonunda tüm çalışmaların yürütülmesi ve toplantıların rutin olarak yapılabilmesi için bir komisyon oluşturulmasına ve toplantıların mümkünse tek gündem konusuyla yapılmasına karar verildi.

Haber Fotoğrafları:

BASKANLAR

ADNAN SAKA

ENDER ÖZER

TURGUT OĞUZ

MECLİS ÜYELERİ TOPLU

LİMAN SUNUMU

ÇEVREYOLU SUNUMU