Alman Gazeteciler ALOSBİ'de

11.07.2006
Almanya’da yayın yapan gazetelerin ekonomi editörleri Aliağa'da 10 milyon m2 alanda kurulan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi ALOSBİ’yi ziyaret ederek bölgedeki çalışmaları inceledi.

Aliağa'da 10 milyon m2 alanda kurulan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ), kısa sürede yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi olurken, bölge Avrupa Ekonomi medyasının da dikkatini çekmeyi başardı.
Almanya’da yayın yapan gazetelerin ekonomi editörleri ALOSBİ’yi ziyaret ederek bölgedeki çalışmaları inceledi. ALOSBİ Başkan vekili ve Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka, alman gazetecilere bölgedeki yatırımlar ve ALOSBİ’nin İzmir ve Türkiye ekonomisine yapacağı katkılar hakkında kapsamlı bilgi sundu.
Halen 10’u üzerindeki fabrikanın tamamlanarak üretim aşamasına geldiği Aliağa OSB’nin Türkiye’nin özel sektör tarafından yapılan en büyük yatırımı olduğunu söyleyen ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “ALOSBİ, tam kapasite ile hizmete girdiğinde 400 fabrika ile ülke ve bölge ekonomisine önemli katkılar yapacak bir sanayileşme hamlesinin başlangıcını oluşturacak. ALOSBİ, Avrupa Birliği ile adaylık müzakeresi yapan bir ülkenin gururudur" dedi.

ALMAN GAZETECİLERİN ALOSBİ İLGİSİ
Almanya’nın Stuttgarter Nachrichten Gazetesinden Wolfgan Molitör, Stuttgarter Zeitung’dan Dr. Knut Krohn, Badischer Zeitung’dan Stephan Neumann, Mannheimer Morgen Gazetesi’nden Walter Serif, Schwaebische Zeitung’dan Claudia Kling, Südkurier Gazetesi’nden Dieter Löffler, Aliağa Organize  Sanayi Bölgesinde uygulanan altyapı teknolojisinin Avrupa Standartlarının üstünde olduğunu söylediler.
Bölgenin liman, havaalanı, demiryolları ve karayoluna yakınlığı nedeniyle bir çok avantajı olduğunu öğrendiklerini dile getiren Alman ekonomi editörleri, “burada kurulacak olan tesisler,Avrupa Birliği’ne girecek bir Türkiye’de büyük işler başaracaktır. Buna inanıyoruz” diye konuştular.
Alman gazeteciler en çok ALOSBİ’nin enerji, su ve ihracat ile ilgili niteliklerini öğrenmek istediler. Türkiye’de çok güçlü olan Güneş Enerjisinin de Sanayide kullanılması gerektiğini dile getiren gazeteciler, ALOSBİ’nin modern altyapı galerilerine de girerek incelemelerde bulundular.

ENERJİ YATIRIMLARIYLA İLGİLENDİLER
Aliağa Organize Sanayi Bölgesi Başkan vekili ve Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Alman gazetecilerin en çok bölgedeki enerji yatırımları hakkında bilgi almak istediklerini ifade ederek, “Gazeteci misafirlerimize bölgemizde yapacağımız doğalgaz çevrim santralımız ve rüzgar gülü projelerimizle ilgili bilgiler verdik. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanması gerektiğini, bundan dolayı özellikle güneş enerjisinin sanayide kullanılması gerektiğini dile getirdiler. Bu konuda özellikle Avrupa’da sanayide kullanılan güneş enerjisi teknolojileri konusunda çeşitli kuruluşlarla bizi iletişime geçirme sözü verdiler. Bu konuda ALOSBİ’ye know how desteği verilmesi konusunda çaba harcayacaklarını dile getirdiler.” dedi.
Stuttgarter Nachrichten Gazetesi Ekonomi editörü Wolfgan Molitör, ALOSBİ’de kurulacak 400 fabrikada çalışacak binlerce kişinin nerede yaşayacağını ve bölgedeki kuruluşların nitelikli işgücünü nasıl bulunacağını sorarken, “Burada gördüklerimizden çok etkilendik. İzmir, Türkiye ekonomisinde önemli bir kent. Aliağa’da ekonomik alanda dev bir adım atılmış. Avrupa Birliği’ne girecek bir ülkede bu yatırımları görmekten son derece mutluyum” dedi.
Mannheimer Morgen Gazetesi Ekonomi Editörü Walter Serif de bölgede özellikle sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanılması gerektiğini ifade etti. Walter Serif, “Sanayi sektörlerinde verimlililik ve 21. yüzyıl stratejileri gereği rüzgar, güneş gibi enerji kaynaklarından faydalanılması gerekiyor. Aliağa OSB’de Rüzgar gülü projelerinin olduğunu gördük. Bu çok doğru bir çalışma. Ayrıca doğalgazdan ucuz enerji üretileceğini öğrendik. Bunlar çevreci yatırımlar olmasından dolayı Avrupa’nın her zaman destekleyeceği projelerdir.” Dedi.

KOBİ’LER, ALOSBİ’DE AVANTAJLI KOŞULLARDA ÜRETİP KOLAY SATACAK
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri (KOBİ) AB sürecine hazırlamak için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Saka, bölgenin kara, deniz, hava ulaşım olanaklarına sahip olduğunu, bu avantajların maliyeti düşürüp rekabeti artıracağını belirtti. Saka, ulaşım, doğalgaz, LPG, LNG ve elektrik enerjilerini edinme imkanları, İzmir'e ve Ege Denizi'ne, limanlara yakınlığı ile ALOSBİ’nin yatırımcının gözdesi olduğunu belirtti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN LİNKLERE TIKLAYINIZ:
FOTO 1  http://www.alto.org.tr/bultenfoto/11072006/alosbi-almangzt.JPG
FOTO 2  http://www.alto.org.tr/bultenfoto/11072006/alosbi-almangzt1.JPG