Odamızın Star Rafineri Yatırımından Beklentileri

Odamızın Star Rafineri Yatırımından Beklentileri
10.02.2012
  •  A 

Aliağa Ticaret Odası(ALTO) konferans salonunda, Aliağa Kent Konseyi tarafından “Star Rafineri’sinin Aliağa’ya etkileri” konulu, halkın bilgilendirildiği bir toplantı düzenlendi.

ALTO Başkanı Adnan Saka’nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, Şakran Belediye Başkanı İbrahim Ethem Yorulmaz, Aliağa Kent Konseyi Başkanı ve İzmir Kent Konseyleri Birliği Dönem Sözcüsü Yakup Öztürk, muhtarlar, esnaf temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Ekolojik dengenin korunduğu, yeni teknolojilerin kullanıldığı bir sistem kuruyoruz

Aliağa’nın çok hızlı sanayileştiğini ve bu sanayileşmenin devam ettiğini belirten Kenan Yavuz Star Rafineri yatırımının hem Aliağa hem de ülke için çok büyük önem taşıdığını belirtti. Yavuz: “Star Rafineri yatırımı ile ekolojik dengenin korunduğu, en yeni teknolojilerin kullanıldığı bir sistem kuruyoruz. Çevreye duyarlı yaptığımız bu yatırımın karşılığını rafineri devreye girince alacağız. Sadece nafta hammaddesinden yıllık 1,5 milyar dolarlık döviz tasarrufu sağlayacağız. Cari açığın kapanması için önemli imkanlar oluşturacağız. Tüm bu ekonomik çıktılara paralel sosyal yatırımlar da yapıyoruz, planlıyoruz. Bu kapsamda Haydar Aliyev Meslek Lisesi’ni kuruyoruz. Başka sosyal yatırımlarımız da olacaktır. Bugün toplantıda sorduğunuz sorulardan yola çıkarak şunu da söylemeliyim. Bizim de eksiklerimiz var, olabilir de. Biz bu toplantı sayesinde belki de göremediğimiz detayları sayenizde görebildik. Bu kapsamda Aliağa’nın çıkarlarını koruma konusunda daha hassas olacağımızdan emin olabilirsiniz” dedi

Yatırımlara paralel sosyal eksiklikler de göz önüne alınmalı

ALTO Başkanı Saka böyle önemli bir yatırımın Aliağa’da yapılıyor olmasının Aliağa’ya hem ekonomik hem de sosyal anlamda yarar sağlaması gerektiğini belirtti. Yerel yönetimlerin bir araya gelerek bu konuda eksikliklerin tespit edilmesiyle daha uygun adımların atılabileceğini belirten Saka ayrıca şunları söyledi:”Yatırımlara paralel sosyal eksiklikler de göz önüne alınmalı. Biz Aliağa Devlet Hastanesi kurulduğunda dönemin Kaymakamı, Belediye Başkanı ile beraber Aliağa’daki sanayi kuruluşlarına ziyarette bulunduk. Dedik ki, madem Aliağa’da yatırımınız var, madem istihdam sağlıyorsunuz, madem çevresel ve sosyal önlemleri almış oluyorsunuz, sosyal dayanışma içinde Aliağa’nın sosyal yaşamına, sosyal ihtiyaçlarına destek vermeniz gerekir. Gelin Aliağa Devlet Hastanesinin eksiklikleri var, beraber tamamlayalım. Sağolsunlar ki hastaneye bir çok ekipman vb. kazandırdılar.”

Aliağa’ya bir fakülte ya da yüksekokul kurulmasını sağlayalım

Star Rafineri yatırımından beklentilerinin büyük olduğunu belirten Saka: “Madem ki böyle büyük bir yatırım yapılıyor, Aliağa’daki teknik eleman sıkıntısını ortandan kaldıracak bir fakülte, bir yüksekokul kurulmasını sağlayalım. Sosyal yaşam gereklilikleri olan bu tür ihtiyaçları yerel yönetimler ile bir araya gelerek beraber tespit edelim ve gerekeni yapalım. Socar’ın bu konudaki her türlü desteğinin çok önemli olacağından kimsenin şüphesi yok. Yalnız unutulmaması gereken Aliağa’da sadece Socar bulunmuyor, birçok sanayi kuruluşu bulunuyor. Aliağa’da sorumluluğu olan tüm firmalardan, tüm işletmelerden beklentimiz Aliağa’nın sosyal kalkınmasına katkı sağlaması yönündedir. Biz Oda olarak bu firmalardan, bu işletmelerden gelecek her türlü katkıya destek sağlamak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız.” dedi.

Kenan Yavuz’a bilgilendirmelerinden dolayı teşekkür ederim 

Kenan Yavuz’a bilgilendirmelerinden dolayı teşekkür eden ve sosyal yatırımlar anlamında beklentilerinin büyük olduğunu ve sürecin destekçisi ve takipçisi olacaklarını belirten ALTO Başkanı Saka, toplantının sonunda Aliağa Kent Konseyi Başkanı Yakup Öztürk ile beraber Kenan Yavuz’a, Aliağa Kent Konseyi tarafından hazırlanan bir teşekkür plaketi verdi.

Haber Fotoğrafları: 

Adnan Saka – Ö. Turgut Oğuz – Kenan Yavuz

Plaket

Toplu

Adnan Saka ve Konuklar