Sayısal yayıncılık 10 ilde başlıyor

22.06.2006
  •  A 
Bugüne kadar anolog sistem ile yapılan karasal yayıncılıkta bu yıldan itibaren sayısal yayıncılığa geçilerek yeni bir dönem başlatılıyor. Sistem İstanbul, İzmir, Ankara, Gaziantep, Bursa, Samsun, Trabzon, Diyarbakır, Konya ve Adana olmak üzere 10 büyük il

Bugüne kadar anolog sistem ile yapılan karasal yayıncılıkta bu yıldan itibaren sayısal yayıncılığa geçilerek yeni bir dönem başlatılıyor. Anolog sisteme göre daha iyi bir görüntü kalitesi sağlayan sayısal yayıncılık ilk etapta İstanbul, İzmir, Ankara, Gaziantep, Bursa, Samsun, Trabzon, Diyarbakır, Konya ve Adana olmak üzere 10 büyük ilde başlayacak.

İzleyici, başlangıçta evdeki alıcılarından analog ve sayısal karasal yayınları birlikte takip edebilecek. Ardından sayısal karasal yayını alma oranının yüzde 80'lerin üzerine çıktığı tespit edildiğinde analog yayınların kapatılması için bir süre verilecek. O zamana kadar analog ve dijital yayın birlikte devam edecek ve bu süre içinde izleyiciler cihazlarında gerekli eklemeleri tamamlayabilecek. İzleyiciler, sayısal ve analog yayınları birlikte verebilen bir televizyon satın alacak ya da televizyonuna bir set üstü sistem ekleyerek yayınları seyredebilecek. Set üstü kutularının 50 YTL olan bedellerinin geçiş dönemi boyunca düşmesi de bekleniyor. Sayısal yayıncılık ile birlikte görüntü kalitesi iyileşecek ve daha fazla kanal seyretme imkanı doğacak.  

 

YIL SONUNDA BAŞLAYACAK

Cenevre'de yapılan Bölgesel Radyokomünikasyon Konferansı (RCC) ile ilgili olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Telekomünikasyon Kurulu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, 22 ülkeyle 1085 frekans kanalıyla ilgili görüşme yapıldığını ve 1052 kanalın Türkiye'ye tahsisinin sağlandığını bildirdi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman ise 2015 yılına kadar anolog yayıncılığın kalkacağını belirtti. TRT'nin sürekli, özel kanalların ise dönüşümlü olarak test yayınlarını sürdürdüğünü belirten Akman, “Önümüzdeki günlerde özellikle nüfus yoğunluğunun bol olduğu ve frekans karmaşasının en fazla yaşandığı İstanbul, Ankara ve İzmir'de özel televizyon kanalları ve TRT'nin katkılarıyla boşaltılacak 6 frekansta karasal sayısal yayına sürekli geçiş imkanını bulacağız" diye konuştu. Akman, bu yılın sonunda büyük illerde TRT ve özel kuruluşların sayısal yayına geçebileceğini belirterek, 2007'nin başından itibaren de Türkiye'nin dört bir tarafında karasal sayısal yayınla birlikte sayısal analog yayının paralel olarak sürdürüleceğini bildirdi.