Festivale çevre ticaret odalarından, başta İzmir Ticaret Odası olmak üzere Balıkesir, Aydın, Edremit, Ayvalık, Tire ve Bayındır Ticaret Odaları da destek verdi.
Festivale ev sahipliği yapan Midilli Ticaret Odası Başkanı Orfanos, Türk-Yunan dostluğunu önemsediklerini ve Yunanistan Başbakanı Papandreou'nun Dış İsleri Bakanı olduğu dönemlerde dönemin Türk Dış İşleri Bakanı İsmail Cem ile karşılıklı başlatılan dostluk ve ekonomik işbirliği köprüsünün halen devam etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
İki ülke halkını bir araya getirebilecek kültürel ve sanatsal her turlu organizasyona destek verdiklerini kaydeden Orfanos, "Bu çalışmalarda görüyoruz ki, Yunanistan ve Midilli'de daha çok Türk malları ve ürünleri rağbet görüyor. Biz ticari ilişkilerde her iki tarafın da aynı kazançları sağlamasının söz konusu ticari işbirliklerini güçlendireceğine inanıyoruz. Şu anda olduğu gibi sadece bir tarafın lehine gelişen ticari hareketlilik takdir edersiniz ki ticari kazanç anlamında iyi gelişme olarak değerlendirilemez" diye konuştu.
Vize uygulaması engel
Turizm alanında yeşil pasaporta sahip olanların dışında Türklere uygulanan vize uygulamasının, Yunan Adalarını gezip görmek isteyen Türk turistlerin önünde büyük bir engel teşkil ettiğinin altını çizen Orfanos, "Eğer bu sorun ortadan kaldırılırsa, inanıyorum ki, her iki ülkenin turizmcileri ile ortaklaşa yapılacak çalışmalarla Ege'nin iki yakası arasındaki firmalar tarafından oluşturulacak paketlerle bölgenin dünya genelinde tanıtımı yapılması ve böylelikle her iki ülkeye de dünya genelinden turist çekilmesi sağlanılabilir" dedi.
Önümüzdeki Dönemde İşbirliği Artacaktır.
1. Türk Yunan Kültür ve Sanat Festivali’ne ilişkin görüşlerini ifade eden Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka “Bu sene ilki gerçekleşen organizasyon, eksiklikleri olmasına rağmen iki yaka arasındaki ticaretin gelişmesi adına çok önemli bir adım. Önümüzdeki yıllarda yapılacak organizasyonlarla işbirliği artacaktır. Biz de Aliağa Ticaret Odası olarak üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz” dedi.
Festivale katılan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Midilli Ticaret Odası'nda yapılan toplantıda, Allah'ın coğrafik olarak birlikte yaşamayı uygun gördüğü Ege'nin iki yakasındaki halkların barış ve dostluk içerisinde kurulacak ekonomik işbirlikleriyle kalkınmaya mecbur olduklarını söyledi.
Geçmişte İsmail Cem ile Papandreou’nun başlattıkları çalışmalar sırasında iki ülke arasındaki ticari hacmin 200 milyon dolarken, günümüzde bu rakamın 4 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, 'Geçmişe nazaran artık iki ülkenin insanları olarak kafalarımızda ki bariyerleri kaldırmış durumdayız. Artık karşılıklı kültürel ve sanatsal organizasyonların yanı sıra turizm ve ticari alanlarda da işbirliği halindeyiz. Bu durum her iki ülke için çok önemli bir gelişmedir" dedi.
Türk-Yunan ticari ilişkilerinde gerek vize, gerekse laboratuar eksiklikleri gibi sorunların karşılıklı yapılan toplantılarda her defasında dile getirildiğini belirten Demirtaş, Başbakan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Papandreou’nun kısa bir süre önce yaptıkları zirve toplantısında, Türkiye ile Yunanistan arasında geçişlerin önündeki en büyük engel olan vize sorununun çözümü noktasında 1 günlük geçişlerde vize olmaması için Avrupa Birliği’ne gereken başvuruların yapılması kararının çıkmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Demirtaş, 'Yunanistan bugün bir ekonomik krizin içinde. Ben göreve geldiğim süre içerisinde 1992 yılından 2001 yılına kadar tam 10 kez ekonomik krize şahit oldum. Krizler gelir geçer. Aslında her kriz yeni bir fırsatın başlangıcıdır. Yunanistan bu krizden alınan önlemlerle kısa sürede kurtulacaktır. Önemli olan krizden az yara alarak kurtulmaktır. Ama Türk-Yunan ticari ilişkileri açısından Ege’nin iki yakasında yasamaya mahkum iki ülke ticari ve ekonomik işbirliğine mecburdur. Ege’nin iki yakası ancak bu işbirlikleri sayesinde kalkınabilecektir" diye konuştu.