Çalışma Hayatının Denetiminde Yeni Dönem

17.06.2011
  •  A 
Aliağa Ticaret Odası’nda T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Aliağa Ticaret Odası işbirliğinde, çalışma hayatının denetiminde yeniliklerin anlatıldığı bir toplantı düzenlendi.

Aliağa Ticaret Odası’nda T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Aliağa Ticaret Odası işbirliğinde, çalışma hayatının denetiminde yeniliklerin anlatıldığı bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir    İş Teftiş Grup Başkanı Hasan Hüseyin Kurt, Başkan Yardımcısı Kadri Kabak, İş Müfettişi Proje Koordinatör Yardımcısı Günay Yavaşoğlu, Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka,  Aliağa’da faaliyet gösteren ticaret ve sanayi kuruluşları katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, iş hayatındaki sektörel sorunların tespit edilerek bunlara çözüm üretilecek bir denetim sistemine geçişin ülkedeki iş verimliliğini artıracağına inandığını söyledi.

Aliağa Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda İş Teftiş Kurulu Başkanlığı bünyesinde bulunan İş Teftiş İzmir Grup Başkanlığınca Ege Bölgesi’nde bulunan altı ilde (İzmir, Manisa, Uşak, Aydın, Muğla, Denizli) teftiş, inceleme ve soruşturma faaliyetlerinin sürdürüleceği vurgulandı. 

Yeni dönem denetim çerçevesinde bölgemizde, İş Teftiş İzmir Grup Başkanlığı’nca 2011 yılında gerek işyeri sayısı, gerekse istihdam edilen işçi sayısı bakımından ağırlık taşıyan “Metal İşkolunda Proje Teftişi” gerçekleştirileceği belirtildi.

Gerçekleştirilecek olan proje teftişleri ile endüstri ilişkilerinde yaşanan değişim paralelinde geleneksel denetim anlayışından uzak bir denetim modelinin uygulanmasının planlandığı, proje teftişlerinde “pro-aktif denetim modeli” olarak adlandırılan denetim anlayışı ile salt cezalandırıcı denetim sistemi yerine; insan ve risk odaklı, eğitici, bilgilendirici, yol gösterici bir denetim modelinin benimseneceği kaydedildi.

Toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir İş Teftiş Grup Başkan Yardımcısı Kadri Kabak, “ Yeni uygulamalarla, cezalandırmak yerine eksiklerin giderilerek daha verimli, risklerin daha az olduğu, çözüm önerilerine dayalı bir denetim süreci hedefliyoruz” dedi.

Bu yeni denetim modeli ile; çalışma hayatının ana aktörleri olan işveren ve işçi örgütleri ile olan diyalogun geliştirilmesinin, sosyal tarafların denetim uygulamalarında aktif rol almalarının sağlanmasının, çalışma hayatında ve özel olarak sektörlerde karşılaşılan sorunların tespit edilmesinin, tespit edilen sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin geliştirilmesinin, yürütülecek teftiş dışı faaliyetler ile çalışma hayatının ana aktörleri olan işçi ve işverenlerin dışında kamuoyunda çalışma ortamı ve koşullarının iyileştirilmesinin önemi konusunda farkındalık yaratılmasının hedeflendiği belirtildi.

Foto – A.Saka Konuşması

Foto – Bşk. Yrd(Kadir Kabak) Konuşması

Foto – Konuk Resim