İzmir Milletvekili Tanrıkulu Odamızda

20.01.2011
  •  A 
İzmir Milletvekili ve Eski Sanayi Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Odamız Yönetim kurulu Başkanı Adnan Saka’yı makamında ziyaret ederek Bölgenin ekonomik –ticari sorunları hakkında bilgi aldı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)  İzmir Milletvekili ve Eski Sanayi Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim kurulu Başkanı Adnan Saka’yı makamında ziyaret  ederek Bölgenin ekonomik –ticari sorunları hakkında bilgi aldı. ALTO Başkanı Adnan Saka, ziyarette teşvik yatırımları nedeniyle İzmir’e ve ilçelerine yeni yatırım yapılmadığını, yatırımların teşvikte daha avantajlı olan Manisa gibi çevre illere taşındığını belirtti. İzmir Milletvekili Tanrıkulu, yatırım teşvikleri uygulaması nedeniyle İzmir’in mağdur olduğunu, uygulamanın iller arasındaki sinerjiyi negatif etkilediğini söyledi.  


Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)  İzmir Milletvekili ve Eski Sanayi Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka’yı ziyaret etti. Odaya MHP İlçe Başkanı Abdürrahim Aydemir ve İlçe Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte gelen Tanrıkulu, Sanayi ve Ticaret camiasının sorunlarını yakından takip ettiğini söyledi. Ziyarette, Bakanlığı döneminde yapılan ortak çalışmaların bölgeye yaptığı katkılar değerlendirildi. ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Saka, bölgenin 2015 hedeflerini ve bölgenin öncelikle çözülmesi gereken sorunları içeren bir dosyayı Tanrıkulu’na verdi.  


ALİAĞA VE İZMİR TEŞVİK KONUSUNDA MAĞDUR OLUYOR


ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Saka da yatırım teşvik uygulamasında İzmir'in 1. bölgede yer alması nedeniyle yatırımların, teşvikte öncelikli 3. bölgede yer alan Manisa'ya yöneldiğini ifade etti.   


Yatırım teşvik uygulamasının gözden geçirilmesi gerektiğini savunan Saka, “Yatırım teşviklerinde Aliağa ve İzmir en az teşviklerin verildiği 1. Bölge kapsamında bulunurken, çok yakınımızda bulunan komşu ilimiz Manisa en çok teşviklerin verildiği 3. Bölge kapsamına alındı. Manisa'da yatırım yapıldığında kullanılan krediden, kurumlar vergisine, gümrük vergisi muafiyetinden, sigorta işveren payına kadar çok sayıda teşvik var ama Manisa'ya 5 km mesafedeki komşu bir ilçe olmamıza rağmen biz bu teşviklerden yararlanamıyoruz. İzmir'de, Kemalpaşa'da bulunan yatırımcılar fabrikalarını sökerek, yatırım teşviklerinin çok olduğu Manisa'ya taşıyor. Türkiye'nin en modern altyapısına sahip Aliağa Organize Sanayi Bölgesi de aynı sorundan etkileniyor. Teşvikler, bölgeler yerine sektörlere verilmeli. ALOSBİ gibi 200 milyon lira bir rakam harcanan Türkiye’nin en modern altyapısına sahip Organize Sanayi Bölgesi’ndeki potansiyel parseller yatırımcı beklerken, teşvik nedeniyle yeni yatırımlar gerçekleşmiyor” dedi. 


Bölgesel teşvikler yerine sektörel teşviklerin geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Saka, “İzmir’de bulunan Milyonlarca dolar altyapı yatırımı gerçekleştirilen çok sayıda Organize Sanayi Bölgesi yatırımcıların ilgisini bekliyor. Ancak Yatırım teşvikleri nedeniyle İlimizdeki mevcut yatırımlar çevre komşu illere taşınmakta, yeni yatırımlar ise, İzmir’e göre daha avantajlı teşvik bölgesinde olan illerde yapılıyor. Bu durum, büyük bir dış göç alan ve nüfus baskısı altında bulunan İzmir ve ilçelerinde işsizlik sorununun giderek artmasına ve sosyo ekonomik yapının zarar görmesine neden oluyor. Teşvik konusunda yeniden bir çalışma yapılması konusunda konunun takipçisi olmanızı rica ediyoruz” dedi. 


FABRİKALARLA DOLMASINI, ÜRETİMİN, İSTİHDAMIN ARTMASINI İSTİYORUZ


İzmir Milletvekili Tanrıkulu, İzmir’in ve Aliağa’nın sorunlarını yakından takip ettiğini ifade ederek, “Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ), sadece Aliağa’nın değil, Türkiye’nin gözbebeği bir Sanayi bölgesidir. Altyapısıyla, telekomünikasyon, ulaşım ve lojistik avantajlarıyla, limanlara ve ihracat noktalarına yakınlığıyla ALOSBİ bu ülkede sanayileşmenin çevreyi kirletmeden, planlı ve sağlıklı yapılabileceğinin en somut ürünüdür.  Buranın hızla fabrikalarla dolmasını, üretimin, istihdamın artmasını istiyoruz.” Dedi.  


TEŞVİK, İLLER ARASI HAKSIZLIKLARA NEDEN OLUYOR


Teşvik uygulamalarının bölgeler ve iller arasında haksızlıklara neden olduğunu söyleyen Tanrıkulu, “Teşvik yatırımları uygulaması, birbirine yakın olan kentler arasındaki sinerji ve kümelenmeyi negatife çeviren bir uygulama. Bu da haksızlıklara neden oluyor. Buna çare bulmak lazım. Teşviklerde bölgesel- sektörel konusu yıllardır tartışılır. Ama artık sektörelin de altına inip alt sektörlere teşviklerin sağlanması gerekiyor” dedi.


KENTSEL SORUNLAR ORTAYA ÇIKACAK


Yanlış teşvik uygulamaları nedeniyle yatırımların yoğunlaştığı bazı kentlerde çarpık kentleşme, istihdam planlaması çevre sorunları ve ekonomik sosyal problemlerin ortaya çıkabileceğini kaydeden Tanrıkulu, “Fazla yatırımdan dolayı altyapı ve coğrafi durum bu hızlı büyümeleri taşıyamayarak çeşitli sorunlar ortaya çıkacak. Problem bir süre sonra baş edilemeyecek bir hal alacak” dedi.  


FOTOĞRAFLAR: FOTO 1, FOTO 2, FOTO 3, FOTO 4, FOTO 5